Important Current Affairs Questions (5th Dec to 11th Dec 2022)

0
359
General Knowledge Current Affairs 5th Dec to 11th Dec 2022
General Knowledge Current Affairs 5th Dec to 11th Dec 2022

Important Current Affairs questions (5th Dec to 11th Dec 2022) | XAT, TISSNET, CMAT

Download Important Current Affairs for XAT, TISSNET & CMAT Exams PDF – Important Current Affairs questions (5th Dec to 11th Dec 2022) by Cracku. Practice Important Current Affairs Questions paper tests, and these are the practice question to have a firm grasp on the Current Affairs topic in the MBA exams. Top 20 very Important Current Affairs Questions for MBA exams based on asked questions on current Affairs.

Download Important Current Affairs questions 5th Dec to 11th Dec 2022

Question 1: India’s first innovation lab for debt collection was launched by __________.

a) SPIN Analytics

b) Fedo

c) Spocto

d) Meta

1) Answer (C)

Solution:

India’s first innovation lab for debt collection was launched by Spocto.
Hence, option c is the correct answer.

Question 2: Who became the new chairperson of NCBC(National Commission for Backward Classes) in december 2022?

a) Lokesh Kumar Prajapati

b) Hansraj Gangaram Ahir

c) Kaushlendra Singh Patel

d) Sudha Yadav

2) Answer (B)

Solution:

Hansraj Gangaram Ahir became the new chairperson of NCBC(National Commission for Backward Classes) in december 2022.
Hence, option b is the correct answer.

Question 3: India’s first passive tax saver fund was launched by _________________.

a) IIFL Mutual Fund

b) HDFC Mutual Fund

c) IDFC Mutual Fund

d) ICICI Prudential Mutual Fund

3) Answer (A)

Solution:

India’s first passive tax saver fund was launched by IIFL Mutual Fund.
Hence, option a is the correct answer.

Question 4: What is the rank of India in Global Aviation Safety Rankings 2022?

a) 44th

b) 52nd

c) 56th

d) 48th

4) Answer (D)

Solution:

The rank of India in Global Aviation Safety Rankings 2022 is 48th. It is topped by Singapore.
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: As per the World Bank, which of the following became the first country in the world to receive 100 billion dollar from remittances in 2022?

a) Mexico

b) India

c) Philippines

d) China

5) Answer (B)

Solution:

As per the World Bank, India became the first country in the world to receive 100 billion dollar from remittances in 2022.
Hence, option b is the correct answer.

Question 6: ‘International conference on the contributions of J C Bose : A Satyagrahi Scientist’ was held in ____________ during December 2022.

a) New Delhi

b) Mumbai

c) Chandigarh

d) Kolkata

6) Answer (A)

Solution:

‘International conference on the contributions of J C Bose : A Satyagrahi Scientist’ was held in New Delhi during December 2022.
Hence, option a is the correct answer.

Question 7: A Guinness World Record by constructing the longest double decker was successfully made by ___________ in december 2022.

a) Delhi Metro

b) Jaipur Metro

c) Nagpur Metro

d) Hyderabad Metro

7) Answer (C)

Solution:

A Guinness World Record by constructing the longest double decker was successfully made by Nagpur Metro in december 2022.
Hence, option c is the correct answer.

Question 8: An ‘Ocean Wave Energy Converter’ named ‘Sindhuja-I’ was developed by the researchers of which of the following organizations?

a) IIT Madras

b) IIT Bombay

c) IIT Kharagpur

d) IIT Delhi

8) Answer (A)

Solution:

An ‘Ocean Wave Energy Converter’ named ‘Sindhuja-I’ was developed by the researchers of IIT Madras.
Hence, option a is the correct answer.

Question 9: Who became the new chairman of NABARD(National Bank for Agriculture and Rural Development) in december 2022?

a) Urvish Shah

b) Revathy Iyer

c) Shaji K V

d) M. D. Patra

9) Answer (C)

Solution:

Shaji K V became the new chairman of NABARD(National Bank for Agriculture and Rural Development) in december 2022.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: Which of the following was the most frequently searched on Google in India in the year 2022?

a) CoWIN

b) Asia Cup

c) FIFA World Cup

d) IPL(Indian Premier League)

10) Answer (D)

Solution:

IPL(Indian Premier League) was the most frequently searched on Google in India in the year 2022.
Hence, option d is the correct answer.

Question 11: The ‘Goblin Mode’ as the word of year 2022 was chosen by __________________.

a) Cambridge Dictionary

b) Oxford dictionary

c) Merriam-Webster dictionary

d) Collins dictionary

11) Answer (B)

Solution:

The ‘Goblin Mode’ as the word of year 2022 was chosen by Oxford dictionary.
Hence, option b is the correct answer.

Question 12: Who won the Prime Minister’s Prize for Excellence in Science Teaching in Australia?

a) Veena Nair

b) Usha Yadav

c) H C Verma

d) Sudhir Kumar Jain

12) Answer (A)

Solution:

Veena Nair won the Prime Minister’s Prize for Excellence in Science Teaching in Australia.
Hence, option a is the correct answer.

Question 13: Who was elected as the first female president of TTFI(Table Tennis Federation of India)?

a) Deepika Kumari

b) Prashanti Singh

c) Mary Kom

d) Meghna Ahlawat

13) Answer (D)

Solution:

Meghna Ahlawat was elected as the first female president of TTFI(Table Tennis Federation of India).
Hence, option d is the correct answer.

Question 14: India’s first drone training conference was inaugurated by _______________.

a) Narendra Modi

b) Anurag Thakur

c) Jyotiraditya Scindia

d) Rajnath Singh

14) Answer (B)

Solution:

India’s first drone training conference was inaugurated by Anurag Thakur.
Hence, option b is the correct answer.

Question 15: What is the rank of India in the world’s strongest passport list 2022 published by Arton Capital?

a) 91st

b) 85th

c) 82nd

d) 87th

15) Answer (D)

Solution:

The rank of India in the world’s strongest passport list 2022 published by Arton Capital is 87th. It is topped by UAE.
Hence, option d is the correct answer.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here