IBPS PO Prelims Sentence Completion Questions [PDF]

0
192
_ Sentence Completion Questions

Sentence Completion Questions for IBPS PO Prelims

Sentence Completion is one of the key topics in the IBPS PO Prelims exam. Here you can download free Sentence Completion questions PDF with answers for IBPS PO Prelims 2022 by Cracku. These questions will help you to practice and solve the Sentence Completion questions in the IBPS PO exams. Utilize this best PDF practice set which includes the answers in detail. Click on the below link to download the Sentence Completion Usage MCQ questions PDF for IBPS PO Prelims 2022 for Free.

Download Sentence Completion Questions for IBPS PO Prelims

Download IBPS PO Previous Papers

Question 1: Select the most appropriate option to fill in the blank.
Today’s graduates should ______ their skills constantly to be able to excel in their career and life.

a) encourage

b) upgrade

c) dilute

d) active

1) Answer (B)

Solution:

The most appropriate word that fits grammatically and contextually is ‘upgrade’.

Question 2: Select the most appropriate option to fill in the blank.
The poor man was ______ entry to the restaurant.

a) derived

b) denied

c) devoid

d) deluded

2) Answer (B)

Solution:

The word that fits the best is ‘denied’.

Question 3: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.

______ European was seen eating Kadi Chawal in New Delhi.

a) An

b) A

c) The

d) All

3) Answer (B)

Solution:

European does not have a vowel like sound

Question 4: He is_____the top of the class

a) on

b) upon

c) in

d) at

4) Answer (D)

Solution:

At the top of one’s class means getting highest grades in one’s class

Eg: He graduated at the top of his class

Hence, option D is the correct answer.

Question 5: Do congratulate him______his success

a) at

b) on

c) in

d) from

5) Answer (B)

Solution:

Only option B fit in the given sentence.

Take Free IBPS PO Mock Tests

Question 6: _____of people come here to gossip

a) few

b) most

c) a lot

d) lot

6) Answer (C)

Solution:

Only option C fit in the given sentence.

Question 7: Women who swear___beauty products are in for a shock

a) with

b) for

c) in

d) by

7) Answer (D)

Solution:

Swear  by = Express great confidence in the use, value, or effectiveness of.

Question 8: _______ resigned, we would have been forced to sack him

a) he not had

b) had he not

c) hadn’t he

d) he had not

8) Answer (B)

Solution:

Only option B fit in the given sentence.

Question 9: He’s been bitten_____a dog

a) at

b) from

c) of

d) by

9) Answer (D)

Solution:

Only option D fits in the given sentence.

Question 10: Janet had always been afraid __ flying.

a) to

b) from

c) of

d) for

10) Answer (C)

Solution:

Janet is always been afraid of flying.

Question 11: these talent-contests will enable the students to bring_______their best

a) in

b) out

c) off

d) up

11) Answer (B)

Solution:

Bring out means to reveal or uncover. Hence, Bring out is more appropriate in the given sentence.

Question 12: The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
The police is ________ on his activities.

a) keeping an eye

b) keeping watchful eyes

c) keeping both eyes

d) keeping one eye

12) Answer (A)

Solution:

‘Keeping an eye’ means to watch someone or to stay informed about the person’s behavior. Hence, Option A is the correct answer.

Question 13: The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
I am ………….. this crime.

a) ignorant on

b) innocent of

c) indebted to

d) ignoring

13) Answer (B)

Solution:

‘Innocent of’ best fits the given sentence. ‘I am innocent of this crime’ means ‘I am not guilty of this crime’.

Question 14: The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
Health is too important to be ___________.

a) discarded

b) disposed

c) neglected

d) detested

14) Answer (C)

Solution:

Health is too important to be neglected means Health is so important that it cannot be neglected.

Question 15: The sentences given with blanks are to be filled with an appropriate word(s). Four alternatives are suggested for each question. For each question, choose the correct alternative and click the button corresponding to it.
She must sometimes …………… to run away.

a) has wanted

b) have wanted

c) having want

d) has want

15) Answer (B)

Solution:

Since the given sentence contains ‘must’, it should be continued with ‘have’ and hence ‘She must sometimes have wanted to run away’ is the correct form of the sentence.

Question 16: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
With a blood test, a physician was able to ___________ the woman’s pregnancy.

a) term

b) confirm

c) firm

d) confer

16) Answer (B)

Solution:

‘Confirm’ is the right word as the physician confirmed the pregnancy of the woman.

Question 17: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
Moving to the city was eye-__________ for the straitlaced country girl.

a) clearing

b) freeing

c) saving

d) opening

17) Answer (D)

Solution:

‘Eye opener’ means getting to know the reality of a situation. So, the country girl came to know the reality of the situation upon moving to the city.

Question 18: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
The detective’s ability to ________ makes it easy for him to scare suspects into confessing.

a) bluff

b) stuff

c) enough

d) cough

18) Answer (A)

Solution:

The detective’s ability to BLUFF makes it easy for him to scare suspects into confessing. Here, only ability to bluff makes a meaningful sentence. Thus, option A is correct.

Question 19: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
Finding the comedy routine extremely funny, the family laughed _____________ along with the rest of the crowd.

a) lot

b) hysterically

c) crazy

d) guffaw

19) Answer (B)

Solution:

As the word ‘along’ is used in the sentence, it should be preceded by an adverd i.e. words ending in ly. Thus, Option B, hysterically is the answer.

Question 20: In the following question, the sentence given with blank to be filled in with an appropriate word. Select the correct alternative out of the four and indicate it by selecting the appropriate option.
The __________ “pretty ugly” implies that a person can be both attractive and unattractive at the same time.

a) simile

b) metaphor

c) alliteration

d) oxymoron

20) Answer (D)

Solution:

‘Oxymoron’ is a figure of speech in which two words which are opposite in meaning exist together. ‘pretty’ and ‘ugly’ are two words which are opposite in meaning and are appearing together. Hence, option D is correct.

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here