Direction Sense Questions for IBPS RRB and IBPS PO Prelims

0
262
IBPS PO & IBPS Direction Sense Questions
IBPS PO & IBPS Direction Sense Questions

Direction Sense Questions for IBPS RRB and IBPS PO Prelims

Here you can download a free Direction Sense questions PDF with answers for IBPS RRB PO and IBPS PO 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the IBPS RRB PO and IBPS PO 2022 exam that you need to find the Direction Sense of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Direction Sense questions in the IBPS RRB PO and IBPS PO exams. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Direction Sense MCQ PDF for IBPS RRB PO and IBPS PO 2022 for free.

Download Direction Sense Questions for IBPS RRB and IBPS PO Prelims

Download IBPS RRB PO Previous Papers

Question 1: In a row of children facing NORTH Ritesh is twelfth from the left end .Sudhir who is twenty second from right end is fourth to the right of Ritesh . Total how many children are there in the row?

a) 35

b) 36

c) 37

d) 34

e) None of these

1) Answer (C)

Solution:

Ritesh is 12th from the left end. Sudhir is fourth to the right of Ritesh. Hence, Sudhir is 16th from the left end. And also Sudhir is 22nd from the right end. There are 11 people to the left of Ritesh, 21 people to the right of Sudhir and 3 people in between Ritesh and Sudhir. The total number of children’s in the row is: 11 + 3 + 21 + 2(including both Ritesh and Sudhir) = 37. Hence, option C is correct.

Question 2: Vikas walked 9 km towards North, took a left turn and walked 5 km and again took a left turn and walked 9 km and stopped walking. Towards which direction was he facing when he stopped walking?

a) South

b) South-West

c) South-East

d) Cannot be determined

e) None of these

2) Answer (A)

Solution:

Let Vikas started from point A and head north for 9 km to reach B, then he turned left and travelled west for 5 km before reaching C, again he turned left and travelled for 9 km and finally stopped at point D.

Thus, he is facing south direction when he stopped walking.

=> Ans – (A)

Question 3: In a row of children facing North, Ritesh is twelfth from the left end. Sudhir who is twenty-second from the right end is fourth to the right of Ritesh. Total how many children are there in the row ?

a) 35

b) 36

c) 37

d) 34

e) None of these

3) Answer (C)

Solution:

Ritesh’s position from left end = 12th

Sudhir is fourth to the right of Ritesh, => Sudhir’s position from left end = 12 + 4 = 16th

Also, Sudhir’s position from right end = 22nd

=> Total number of children in the row = 16 + 22 – 1

= 37

Question 4: Veena walked 5 m towards north, took a left turn and walked 7 m. She took a left turn again and walked 8 m before taking a left turn and walking 7 m. She then took a final left turn and walked 1 m before stopping. How far is Veena from the starting point?

a) 3m

b) 6 m

c) 4 m

d) 2 m

e) 7 m

4) Answer (D)

Solution:

Let Veena started from point A, walked 5 m towards north and reached point B.

Then he took a left turn and reached point C after walking 7 m and then after point D after another left turn of 8 m.

His final position is point F.

Thus, distance AF = 8 – 5 – 1 = 2 m

=> Ans – (D)

Question 5: A person starts from his house and moves towards the market. He walks 40 metres towards south and takes a right turn. After walking 30 metres he takes a left turn and walks 20 metres. Finally he takes a left turn and reach the market after walking 30 metres. How far and in which direction is his house from the market ?

a) 60 metres, South

b) 60 metres, North

c) 70 metres. North

d) 70 metres, South

e) 90 metres, North

5) Answer (B)

Solution:

Let the person initially be at point H and then walks 40 metres south to reach point B.

He then takes right turn to reach C which is 30 metres apart. He takes left turn and walks for 20 metres to reach point D.

Finally, he again takes a left turn for 30 metres to reach the market M.

House is in the north direction from the market, distance HM = 40 + 20 = 60 metres

=> Ans – (B)

Question 6: Point A is 30 metres to the east of point B. Point C is 10 metres to the south of Point A. Point D is 15 metres to the west of Point C. Point E is exactly in the middle of the Points D and F. Points D, E and F lie in a straight line. The length of the line DEF is 20 metres. Point F is to the north of Point D. Point G is 15 metres to the east of Point F. How far and in which direction is Point G from Point A ?

a) 10 metres, South

b) 15 metres. North

c) 10 metres, North

d) 15 metres, South

e) 10 metres, East

6) Answer (C)

Solution:

Point D is 15 metres to the west of Point C and point F is to the north of Point D.

Point E is exactly in the middle of the Points D and F, => E is 10 metres to the north of D and 10 metres o the south of F.

E also lies exactly between B and A.

Point G is 15 metres to the east of Point F.

Point G is in north direction from point A, distance AG = 10 metres

=> Ans – (C)

Question 7: A person starts walking from his home towards his friend’s place. He walks for 25m towards West. He takes a 90° right turn and walks for 20m. He again takes a 90° right turn, and walks for 10m. He then walks for another 10m after taking a 90° left turn. Turning 90° towards his right, he walks for 15m to reach his friend’s place. How far and in which direction is the friend’s place from his home ?

a) 30m towards East

b) 30m towards North

c) 40m towards South

d) 30m towards South

e) 40m towards North

7) Answer (B)

Solution:

He starts from point H and walks for 25m towards West and reaches G. He takes a 90° right turn and walks for 20m to reach C.

He again takes a 90° right turn, and walks for 10m and reaches point D. He then walks for another 10m after taking a 90° left turn towards North to reach point E.

Finally turning 90° towards his right, he walks for 15m to reach his friend’s place F.

His friend’s house is in the north direction from his house. Distance = 20 + 10 = 30 m

=> Ans – (B)

Question 8: Point A is 30m to the South of point B. Point C is 20 m to the East of point A. Point D is 15m to the south of point C. Point D is exactly midway between points E and F
in such a manner that point E, D and F form a horizontal straight line of 40m. Point E is to west of point D. How far and in which direction is point E from point B ?

a) 45m towards South

b) 25 m towards south

c) 3ern towards west

d) 35m towards north

e) 45 m towards north

8) Answer (A)

Solution:

Point A is 30 m to the South of point B and Point C is 20 m to the East of point A. Point D is 15m to the south of point C.

Point D is exactly midway between points E and F and distance of the line is 40 m.

Point E is to west of point D, => F is to the east of D and distance between ED and DF is 20 m.

Point E is in south direction from point B. Distance BE = 30 + 15 = 45 m

=> Ans – (A)

Question 9: Town D is 13 km towards the East of town A. A bus starts from town A, travels 8 km towards West and takes a right turn. After taking the right turn, it travels 5 km and reaches town B. From town B the bus takes a right turn again, travels 21 km and stops. How far and towards which direction must the bus travel to reach town D ?

a) 13 km towards South

b) 5 km towards West

c) 21 km towards South

d) 5 km towards South

e) None of these

9) Answer (D)

Solution:

The bus travels 8 km towards west from A and reaches point C, then it takes right turn and travel 5 km to reach point B.

Finally, the bus travelled east for 21 km and reached point E.

The bus must travel towards south direction to reach point D, distance = DE = 5 km.

=> Ans – (D)

Question 10: Town D is to the West of town M. Town R is to the South of town D. Town K is to the East of town R. Town K is towards which direction of town D ?

a) South

b) East

c) North-East

d) South-East

e) None of these

10) Answer (D)

Solution:

Town R is to the South of town D. Town K is to the East of town R,

=> Town K is towards south-east of town D.

=> Ans – (D)

Take Free IBPS Mock Tests

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
R is 15m west of Q. J is 6m north of Q. W is 2m west of J. L is 10m south of W. K is 6m west of L.

Question 11: In which direction is R with respect to J?

a) West

b) South east

c) North east

d) North

e) South west

11) Answer (E)

Solution:

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

Clearly, R is in south west direction with respect to J.

=> Ans – (E)

Question 12: Kabir walks 10m towards south from Point J, takes a right turn and walks for 3m. How far will he be from Point K?

a) 4 m

b) 10 m

c) 5 m

d) 6 m

e) 9 m

12) Answer (C)

Solution:

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

Kabir walks 10 m south of J, => he is 2 m to the east of L.

Then he takes right turn and walks 3 m, => he is 1 m to the west of L.

Distance between Kabir and point K = 6 – 1 = 5 m

=> Ans – (C)

Question 13: If F is 4m to the south of R and V is 2m east of K, how far is Point F from Point V?

a) 8m

b) 10 m

c) 5m

d) 9m

e) 4m

13) Answer (D)

Solution:

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

If F is 4 m to the south of R, => F is 7 m to the west of K.

and V is 2 m to the east of K.

=> Distance between V and K = 7 + 2 = 9 m

=> Ans – (D)

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :

Point A is 14m east of Point B. Point C is 6m south of Point A. Point P is 4m west of Point C. Point
C is the midpoint of Points P and H, such that points P. C and H form a straight line. Point 0 is 6m south of Point H.

Question 14: In a certain code language, ‘give me call’ is coded as ‘Jo kl mx’ and ‘call for me’ is coded as ‘mx Jo st’. How will ‘for’ be coded as in the given code language? (Note : all codes are two letter codes only)

a) Either ‘mx‘ or ‘Jo’

b) Either ‘Jo’ or ‘kj‘

c) kJ

d) mx

e) st

14) Answer (E)

Solution:

‘give me call’ is coded as ‘Jo kl mx’

‘call for me’ is coded as ‘mx Jo st’

There are 2 common words that is ‘call’ and ‘me’ coded as ‘jo’ or ‘mx’ interchangeably.

Thus, code of ‘for’ = ‘st’

=> Ans – (E)

Question 15: Four of the following five are alike in a certain way (based on their positions of alphabet in the English alphabetical series) and hence form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) RQT

b) NPL

c) FHD

d) KMI

e) WYU

15) Answer (A)

Solution:

The pattern here followed is : $(x) , (x+2) , (x-2)$, where $x$ is any alphabet.

NPL -> N+2 = P and N-2 = L, => NPL

Similar pattern is followed by FHD, KMI, WYU.

But in RQT, -> R+2 = T and R-2 = P.

It should be RTP. Hence it is the odd one

=> Ans – (A)

Question 16: How many such pairs of digits are there in the number 71864392 (both in forward and
backward directions), each of which has as many digits between them in the number as in the arithmetic series?

a) More than three

b) None

c) Three

d) One

e) Two

16) Answer (A)

Solution:

Series :  71864392

Pair of digits which have as many digits between them in the number as in the arithmetic series are

(2,6) , (1,4) , (3,4) , (6,9)

There are 4 such pairs.

=> Ans – (A)

Question 17: In which direction is Point B with respect to Point H?

a) North-east

b) South-east

c) North-west

d) North

e) West

17) Answer (C)

Solution:

Point A is 14m east of Point B and point C is 6m south of Point A.

P is 4 m west of C and C is the mid point of P and H.

=> H is 4 m east of point C.

Also, O is 6 m south of H.

B is in north-west direction with respect to point H.

=> Ans – (C)

Question 18: If Point A is 2m to the north of Point L and Point R is 4m west of Point 0, how far is Point L from Point R?

a) 10 m

b) 12 m

c) 7 m

d) 14 m

e) 9 m

18) Answer (A)

Solution:

Point A is 14m east of Point B and point C is 6m south of Point A.

P is 4 m west of C and C is the mid point of P and H.

=> H is 4 m east of point C.

Also, O is 6 m south of H.

If A is 2 m north of point L, => L is 4 m north of point C.

R is 4 m west of point O, => R is 6 m south of C.

Distance between L and R = 6 + 4 = 10 m

=> Ans – (A)

Question 19: Kunal walks 10m towards north from Point H, takes a left turn, and walks for 4m. How far will he be from Point C?

a) 2 m

b) 10 m

c) 4 m

d) 6 m

e) 7 m

19) Answer (B)

Solution:

Point A is 14m east of Point B and point C is 6m south of Point A.

P is 4 m west of C and C is the mid point of P and H.

=> H is 4 m east of point C.

Also, O is 6 m south of H.

10 m north of point H and then left turn of 4 m is same as left of point H and then 10 m north from there.

Distance from C = 10 m

=> Ans – (B)

Question 20: W walked 40 metres towards West. took a left turn and walked 30 metres. He then took a right turn and walked 20 metres. He again took a right turn and walked 30 metres. How far was he from the starting point ?

a) 70 metres

b) 60 metres

c) 90 metres

d) Cannot be determined

e) None of these

20) Answer (B)

Solution:

W started from A and walked 40 metres towards West to reach point B. He took a left turn and walked 30 metres and reached C.

He then took a right turn and walked 20 metres to reach D and finally took a right turn and walked 30 metres reaching point E.

Distance between his final and starting position, AE = 40 + 20 = 60 metres

=> Ans – (B)

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here