IBPS PO Prelims Data Sufficiency Questions PDF

0
56
_Data Sufficiency Questions

Data Sufficiency Questions for IBPS PO Prelims [Most Important]

Here you can download a free Simple and Compound Interest questions PDF with answers for IBPS PO Prelims 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the IBPS PO Prelims 2022 exam that you need to find the Simple and Compound Interest for given questions. These questions will help you to do practice and solve the Simple and Compound Interest questions in the IBPS PO exams. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Simple and Compound Interest MCQ PDF for IBPS PO Prelims 2022 for free.

Download Data Sufficiency Questions for IBPS PO Prelims

Download IBPS PO Previous Papers

Instructions

In each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and
Give answer
(A) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement II alone are not sufficient to answer the question
(B) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement I alone are not sufficient to answer the question
(C) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question
(D) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and
(E) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

Question 1: What is the present age of the father?
I.Present age of the father five times of the present age of his son
II.5 years ago age of the father is 15 times of the age of his son

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and

e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

1) Answer (E)

Solution:

I : Let present age of son = $x$ years

=> Present age of father = $5x$ years.

There is no other information, so statement I is not sufficient.

Similarly, II alone is not sufficient.

Combining both statements, we get :

=> $(5x – 5) = 15 (x – 5)$

=> $5x – 5 = 15x – 75$

=> $15x – 5x = 75 – 5$

=> $10x = 70$ => $x = \frac{70}{10} = 7$

$\therefore$ father’s age = $5 \times 7 = 35$ years.

Thus, both statements together are sufficient.

Question 2: What is the area of right angle triangle ?
I.Height of right-angled triangle is ¾ th of its base
II.Length of the diagonal of the right angle triangle is 5 meters

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and

e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

2) Answer (E)

Solution:

I : Let base of the triangle = $4x$ m

=> Height of triangle = $\frac{3}{4} \times 4x = 3x$ m

There is no other info, so I alone is insufficient.

Similarly, II alone is also insufficient.

Combining both statements, and using pythagoras theorem, we get :

=> $(3x)^2 + (4x)^2 = (5^2)$

=> $9x^2 + 16x^2 = 25$

=> $x^2 = \frac{25}{25} = 1$

=> $x = \sqrt{1} = 1$

=> Base = 4 m and height = 3 m

$\therefore$ Area of triangle = $\frac{1}{2} \times 3 \times 4 = 6 m^2$

Thus, both statements together are sufficient.

Question 3: what is the number of plants planted in columns and rows in field?
Number of columns is 4 more than rows
In each column ,number of trees are even

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

c) f the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and

e) f the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

3) Answer (D)

Solution:

To find the number of plants planted, we need to find the number of columns and rows and then multiply them.

Let number of columns = $c$ and number of rows = $r$

(I) : Number of columns is 4 more than rows

=> $c – r = 4$

But, we do not know the exact value. So, statement I alone is not sufficient.

(II) : In each column ,number of trees are even, => number of rows are even in number

Again, we do not know the exact value. So, statement II alone is not sufficient.

Combining above statements, we still do not know the exact number of columns and rows. So, statement I and II together are not sufficient.

=> Ans – (D)

Question 4: What is the area of the circle ?
I.perimeter of the circle is 88 cms
II.diameter of the circle is 28 cms

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and

e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

4) Answer (C)

Solution:

Let radius of the circle = $r$ cm

I : Perimeter = $2 \pi r = 88$

=> $2 \times \frac{22}{7} \times r = 88$

=> $r = 88 \times \frac{7}{44} = 14$ cm

$\therefore$ Area = $\pi r^2 = \frac{22}{7} \times (14)^2$

= $22 \times 2 \times 14 = 616 cm^2$

Thus, statement I alone is sufficient.


II : Diameter = 28 cm

=> Radius, $r = \frac{28}{2} = 14$ cm

$\therefore$ Area = $\pi r^2 = \frac{22}{7} \times (14)^2$

= $22 \times 2 \times 14 = 616 cm^2$

Thus, statement II alone is sufficient.

Thus, either statement alone is sufficient.

Question 5: What is the area of the circle ?
I.perimeter of the circle is 88 cms
II.diameter of the circle is 28 cms

a) If the data in statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

b) If the data in statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in statement

c) If the data either in statement I alone or in statement II alone are sufficient to answer the question

d) If the data given in both statements I and II together are not sufficient to answer the question and

e) If the data in both statements I and II together are necessary to answer the question.

5) Answer (C)

Solution:

Let radius of the circle = $r$ cm

I : Perimeter = $2 \pi r = 88$

=> $2 \times \frac{22}{7} \times r = 88$

=> $r = 88 \times \frac{7}{44} = 14$ cm

$\therefore$ Area = $\pi r^2 = \frac{22}{7} \times (14)^2$

= $22 \times 2 \times 14 = 616 cm^2$

Thus, statement I alone is sufficient.


II : Diameter = 28 cm

=> Radius, $r = \frac{28}{2} = 14$ cm

$\therefore$ Area = $\pi r^2 = \frac{22}{7} \times (14)^2$

= $22 \times 2 \times 14 = 616 cm^2$

Thus, statement II alone is sufficient.

Thus, either statement alone is sufficient.

Instructions

Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to
answer the question. Read both the statements and answer the below questions

a: if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
b: if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
c: if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
d: if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.
e: if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

Question 6: Six friends, E, F, G, H, I and J are sitting around a circular table facing towards the center, but not necessarily in the same order. Find the position of G with respect to F.

I. E is sitting second to the right of G. Only one person is sitting between E and I. F is an immediate neighbor of G.
II. There are two persons between G and H. H is an immediate neighbor of both I and E. F is not an immediate neighbor of I.

a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.

e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

6) Answer (E)

Solution:

I : E is sitting second to the right of G and only one person is sitting between E and I

=> I is sitting second to the right of E.

There is no information about position of H and J.

Thus, I alone is not sufficient.


II : There are two persons between G and H

=> G and H are sitting opposite each other.

H is an immediate neighbor of both I and E. There is no information about position of F and J.

Thus, II alone is not sufficient.


Combining I & II : F is not an immediate neighbor of I.

=> F will sit between G and E.

=> G is sitting to the immediate left of F.

Thus, I & II together are sufficient.

Question 7: How many persons are there in a straight line who are facing North ?
I. L is standing exactly in the middle. L is an immediate neighbor of both A and O. Two persons are standing between A and T. T is standing at the second position from the left end of the line. B is standing at the extreme left end of the line.
II. J is standing at the second position from the right end of the line. Five persons are standing between J and F. There are two persons between F and K. K is at one of the extreme ends of the line.

a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) if the data even in both Statements I and II together are not sufficient to answer the question.

e) if the data in both Statements I and II together are necessary to answer the question.

7) Answer (B)

Solution:

I : B is standing at the left end and T is standing at the second position from the left end of the line

=> T is to the immediate right of B.

Also, 2 persons are standing between A and T, => A is standing at the 5th position from left end.

A is also immediate neighbor of L, who sits in the middle.

=> L is at either 4th position from left end, which means total number of members in the line = 7

Or, L is at 6th position from left end, which means total number of members in the line = 11

Thus, I alone is not sufficient.


II : J is standing at the second position from the right end of the line and five persons are standing between J and F

=> F is standing at 8th position from the right end.

There are two persons between F and K and K is at one of the extreme ends of the line.

=> K is at left end, and F is at 4th position from the left end of the line.

=> Total members in the line = 8 + 4 – 1 = 11

Thus, II alone is sufficient.

Instructions

Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data provided in the statements are sufficient to answer the questions. Read both the statements and—

Give answer a: if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.
Give answer b: if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.
Give answer c: if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.
Give answer d: if the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.
Give answer e: if data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

Question 8: Who is sitting to the immediate right of Tanvi among five friends sitting around a circle facing the centre?
I. Ansh is sitting exactly between Bindu and Suresh and Neel is sitting to the immediate right of Suresh.
II. Tanvi is sitting exactly between Bindu and Neel and Ansh is sitting to the immediate right of Bindu.

a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) if the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) if data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

8) Answer (C)

Solution:

I : Ansh is sitting between Bindu and Suresh and Neel is sitting to the immediate right of Suresh.

=> Ansh is sitting to the immediate left of Suresh and Bindu is sitting to the immediate left of Ansh.

The only position left is filled by Tanvi.

=> Bindu is sitting to the immediate right of Tanvi.

Thus, statement I alone is sufficient.


II : Tanvi is sitting exactly between Bindu and Neel and Ansh is sitting to the immediate right of Bindu.

=> Tanvi is sitting to the immediate left of Bindu and Neel is sitting to the immediate left of Tanvi.

=> Bindu is sitting to the immediate right of Tanvi.

Thus, statement II alone is sufficient.

$\therefore$ Either statement alone is sufficient.

Question 9: Who earns the highest among the five friends?
I. Priya earns more than Pinky and Sheetal and less than only Shilpa.
II. Sheetal earns more than Neetu but less than Pinky.

a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) if the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) if data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

9) Answer (A)

Solution:

Statement I : Priya earns more than Pinky and Sheetal.

Priya earns less than only Shilpa, => Priya earns more than everyone but Shilpa.

=> Shilpa is the highest earner.

Thus, statement I alone is sufficient.


II : Sheetal earns more than Neetu but less than Pinky.

We do not have any information about other persons, so we cannot determine who earns the highest.

Thus, statement II alone is not sufficient.

Question 10: How is Vandana related to Prabha ?
I. Mallika’s sister Vandana is Rajesh’s wife. Prabha is Rajesh’s good friend.
II. Prabha is Rajesh’s brother’s wife and Vandana is Rajesh’s wife.

a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) if the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) if data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

10) Answer (B)

Solution:

I : Vandana is the wife of Rajesh.

Prabha is the friend of Rajesh.

So, there is no such defined relation between Vandana and Prabha.

Thus, I alone is not sufficient.


II : Vandana is the wife of Rajesh.

Prabha is the wife of Rajesh’s brother.

=> Vandana and Prabha are sisters-in-law.

Thus, statement II alone is sufficient.

Take Free IBPS PO Mock Tests

Question 11: Which train did Harish catch to go to office?
I. Harish missed his usual train of 10.25 a.m. A train comes in every 5 minutes.
II. Harish did not catch the 10.40 a.m. train or any train after that time.

a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) if the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) if data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

11) Answer (D)

Solution:

I : Harish missed his usual train at 10.25 a.m. and in every 5 minutes, a train comes.

Harish could have caught any train at 10.30 a.m. , 10.35 a.m. , 10.40 a.m. and so on.

There is no information about that, so it is not possible to determine which train Harish caught.

Thus, I alone is insufficient.

Even in statement II or even after combining both the statements, the same problem arises.

Thus, data in both statements even together is not sufficient to answer the question.

Question 12: What is the code for ‘is’ in the code language ?
I. In the code language `shi to ke‘ means ‘pen is blue’.
II. In the same code language ke si re‘ means ‘this is wonderful’.

a) if the data in Statement I alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement II alone are not sufficient to answer the question.

b) if the data in Statement II alone are sufficient to answer the question, while the data in Statement I alone are not sufficient to answer the question.

c) if the data either in Statement I alone or in Statement II alone are sufficient to answer the question.

d) if the data in both the Statements I and II are not sufficient to answer the question.

e) if data in both the Statements I and II together are necessary to answer the question.

12) Answer (E)

Solution:

Since, the common word in both statements is – ‘is’

So, clearly we need to combine both the statements to find the code for ‘is’

After combining both statements, code for ‘is’ = ke

Thus, both statements are required to answer the question.

Instructions

Each of the questions below consists of a question and two statements numbered I and II given below it. You have to decide whether the data rovided in the statements are sufficient to answer the question. Read both the statements and-

Give answer a: if the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question
Give answer b: if the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question
Give answer c: if the data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.
Give answer d: if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.
Give answer e: if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

Question 13: What is the rate of interest p.c .p. a.?
I. Simple interest earned in 3 years is Rs. X.
II. The amount increases by 80% in 5 years.

a) if the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question

b) if the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question

c) if the data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.

d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

13) Answer (B)

Solution:

I : Since, we do not know the principal amount, thus I alone is not sufficient to find the rate of interest.

II : Let principal be $100x$

=> Amount after 5 years = $\frac{180}{100} * 100x = 180x$

=> interest after 5 years = $180x – 100x = 80x$

$\because$ $r = \frac{S.I. \times 100}{P \times T}$

=> $r = \frac{80x \times 100}{100x \times 5}$

=> $r = 16$%

Thus, II alone is sufficient.

Question 14: How much time will Ravindra take to complete one round, cycling around the boundary of a circular ground ?
I. Speed of cycling is 12 kmph
II. Diameter of the ground is 700 metres

a) if the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question

b) if the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question

c) if the data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.

d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

14) Answer (E)

Solution:

I : Speed = 12 kmph

= 12 * $\frac{5}{18} = \frac{10}{3}$ m/s

II : Circumference of ground = $\frac{22}{7} * 700$ = 2200 m

When both statements are combined, the required time will be

Time = $\frac{Distance}{Speed}$

= $\frac{2200 * 3}{10}$ = 660 s

Question 15: What is the two digit number ?
I. Difference between the digits is 7.
II. Sum of the digits is 11.

a) if the data in statement I alone is sufficient to answer the question, while the data in statement II alone is not sufficient to answer the question

b) if the data in statement II alone is sufficient to answer the question, while the data in statement I alone is not sufficient to answer the question

c) if the data either in statement I alone or in statement II alone is sufficient to answer the question.

d) if the data in both the statements I and II together are not sufficient to answer the question.

e) if the data in both the statements I and II together are necessary to answer the question.

15) Answer (D)

Solution:

Let the number be $10x + y$

I : $x – y = 7$ or $y – x = 7$

II : $x + y = 11$

I & II : Solving $x – y = 7$ and $x + y = 11$

=> $x = 9 , y = 2$

Solving $y – x = 7$ and $x + y = 11$

=> $x = 2 , y = 9$

Hence, the possible numbers are 92 and 29. Since, unique answer is not determined

Ans – (D)

Download IBPS PO Previous Papers

Download IBPS RRB PO Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here