Government Scheme Questions for SSC CHSL and MTS

0
100
Government Scheme Questions
Government Scheme Questions

Government Scheme Questions for SSC CHSL and MTS

Here you can download the Business Partnership Questions for SSC CHSL and MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Business Partnership questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Business Partnership for SSC CHSL and MTS. You can find a list of Business Partnership in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Government Scheme Questions for SSC CHSL and MTS

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: Which of the following has conducted a study on the economic impact of interlinking of rivers programme ?

a) CRISIL

b) NCAER

c) Planning Commission

d) CMIE

1) Answer (B)

Question 2: ‘Yuva Shakti Corona Mukti Abhiyan’ was launched by which of the following state governments?

a) Uttar Pradesh

b) Maharashtra

c) Madhya Pradesh

d) Rajasthan

e) Himachal Pradesh

2) Answer (C)

Solution:

‘Yuva Shakti Corona Mukti Abhiyan’ was launched by the Madhya Pradesh state government.
Hence, option c is the correct answer.

Question 3: ‘Knowledge Economy Mission’ was launched by which of the following state governments?

a) Telangana

b) Kerala

c) Maharashtra

d) Tamil Nadu

e) Karnataka

3) Answer (B)

Solution:

‘Knowledge Economy Mission’ was launched by Kerala state government.
Hence, option b is the correct answer.

Question 4: “YounTab” scheme was launched by which of the following people?

a) Manoj Sinha

b) Devendra Kumar Joshi

c) Tamilisai Soundararajan

d) RK Mathur

e) Anil Baijal

4) Answer (D)

Solution:

“YounTab” scheme was launched by RK Mathur(LG of Ladakh).
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: Which of the following state governments launched the ‘Ankur’ scheme?

a) Punjab

b) Madhya Pradesh

c) Rajasthan

d) Uttar Pradesh

e) Himachal Pradesh

5) Answer (B)

Solution:

Madhya Pradesh state government launched the ‘Ankur’ scheme for tree planting during monsoon season.
Hence, option b is the correct answer.

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: In the union budget 2022-23, what amount was allocated to the Har Ghar, Nal Se Jal program?

a) Rs 60,000 crore

b) Rs 45,000 crore

c) Rs 50,000 crore

d) Rs 75,000 crore

6) Answer (A)

Solution:

In the union budget 2022-23, Rs 60,000 crore was allocated to the Har Ghar, Nal Se Jal program.

  • By this 3.8 crore household will be covered.

Hence, option a is the correct answer.

Question 7: The Ministry of Education launched YUVA PM Scheme for mentoring young authors. This scheme will cover the authors below the age of _____.

a) 36 years

b) 40 years

c) 30 years

d) 35 years

e) 32 years

7) Answer (C)

Solution:

The Ministry of Education launched YUVA PM Scheme for mentoring young authors. This scheme will cover the authors below the age of 30 years.
Hence, option c is the correct answer.

Question 8: ‘Ayush Ghar Dwar’ program was launched by which of the following state governments?

a) Uttarakhand

b) Maharashtra

c) Himachal Pradesh

d) Chhattisgarh

e) Madhya Pradesh

8) Answer (C)

Solution:

‘Ayush Ghar Dwar’ program was launched by Himachal Pradesh.
Hence, option c is the correct answer.

Question 9: Which of the following state has launched ‘Chief Minister Anuprati Coaching Scheme’ to help the underprivileged students prepare for entrance examinations?

a) Rajasthan

b) Andhra Pradesh

c) Gujarat

d) Maharashtra

e) Madhya Pradesh

9) Answer (A)

Solution:

Rajasthan has launched ‘Chief Minister Anuprati Coaching Scheme’ to help the underprivileged students prepare for entrance examinations.

Question 10: A chatbot ‘Eva’ was launched by which of the following banks?

a) SBI

b) BOB

c) PNB

d) ICICI

e) HDFC

10) Answer (E)

Solution:

A chatbot ‘Eva’ was launched by HDFC and CSCs(Common Services Centres).
Hence, option e is the correct answer.

Question 11: An online portal named TAPAS was launched by which of the following ministry?

a) Ministry of Social Justice and Empowerment

b) Ministry of Finance

c) Ministry of Women and Child Development

d) Ministry of Tribal Affairs

11) Answer (A)

Solution:

An online portal named TAPAS (Training for Augmenting Productivity and Services) was launched by the Ministry of Social Justice and Empowerment.
Hence, option a is the correct answer.

Question 12: ‘Salaam Dil Sey’ initiative was launched by which of the following banks?

a) ICICI Bank

b) Axis Bank

c) HDFC Bank

d) Kotak Mahindra Bank

12) Answer (C)

Solution:

‘Salaam Dil Sey’ initiative was launched by HDFC Bank.
Hence, option c is the correct answer.

Question 13: Which of the following state governments launched ‘Mukhya Mantri Udyaymi Yojana’?

a) Jharkhand

b) Uttarakhand

c) Bihar

d) Chhattisgarh

e) Madhya Pradesh

13) Answer (C)

Solution:

Bihar state government launched ‘Mukhya Mantri Udyaymi Yojana’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 14: ‘Shaurya Salary Account’ was launched by which of the following banks?

a) Axis Bank

b) IDFC First Bank

c) ICICI Bank

d) HDFC Bank

e) Bandhan Bank

14) Answer (E)

Solution:

‘Shaurya Salary Account’ was launched by Bandhan Bank.
Hence, option e is the correct answer.

Question 15: An IT platform ‘e-PGS’ was launched by _____.

a) GIC

b) AIC

c) LIC

d) SBI

e) PNB

15) Answer (C)

Solution:

An IT platform ‘e-PGS’ was launched by LIC.
Hence, option c is the correct answer.

Question 16: ‘Dukandar Overdraft Scheme’ was launched by HDFC Bank with CSC SPV. Under this scheme, what is the maximum amount of overdraft limit?

a) Rs 20 lakhs

b) Rs 5 lakhs

c) Rs 25 lakhs

d) Rs 10 lakhs

e) Rs 35 lakhs

16) Answer (D)

Solution:

‘Dukandar Overdraft Scheme’ was launched by HDFC Bank with CSC SPV. Under this scheme, Rs 10 lakhs is the maximum amount of overdraft limit. Minimum limit is Rs 50,000.
Hence, option d is the correct answer.

Question 17: ‘Dalit Bandhu’ scheme was launched by _______________.

a) Ram Nath Kovind

b) K. Chandrashekar Rao

c) Y. S. Jagan Mohan Reddy

d) Narendra Modi

e) Thawar Chand Gehlot

17) Answer (B)

Solution:

‘Dalit Bandhu’ scheme was launched by K. Chandrashekar Rao.
Hence, option b is the correct answer.

Question 18: To promote Ayurveda, ‘Devaranya’ scheme was made by which of the following state governments?

a) Chhattisgarh

b) Rajasthan

c) Uttarakhand

d) Uttar Pradesh

e) Madhya Pradesh

18) Answer (E)

Solution:

To promote Ayurveda, ‘Devaranya’ scheme was made by Madhya Pradesh.
Hence, option e is the correct answer.

Question 19: Which of the following launched a comprehensive health insurance plan namely ‘Arogya Supreme’?

a) United India Insurance

b) SBI General Insurance

c) New India Assurance

d) ICICI Lombard General Insurance

e) Reliance General Insurance

19) Answer (B)

Solution:

SBI General Insurance launched a comprehensive health insurance plan namely ‘Arogya Supreme’.
Hence, option b is the correct answer.

Question 20: ‘PANKH Abhiyan’ was launched by Shivraj Singh Chouhan for Girl Child. In PANKH, what does ‘N’ stand for ?

a) Normal

b) National

c) Nominate

d) Nutrition

e) Natural

20) Answer (D)

Solution:

‘P’ ⇒ protection
‘A’ ⇒ awareness of their rights
‘N’ ⇒ nutrition
‘K’ ⇒ knowledge
‘H’ ⇒ health
Hence, option d is the correct answer.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here