General Intelligence Questions for SSC CGL PDF

0
6029
General Intelligence Questions for SSC CGL PDF
General Intelligence Questions for SSC CGL PDF

General Intelligence Questions for SSC CGL PDF:

Download General Intelligence and reasoning questions and answers for SS CGL exam PDF with solutions and detailed explanations based on asked questions in previous exam papers. Objective type multiple choice Questions (MCQ) on General intelligence are given below.

Download General Intelligence Questions for SSC CGL PDF

100 SSC CGL (latest pattern mocks) – Rs. 199

[icegram campaigns=”11442″]

Download All SSC CGL Questions & Tricks PDF

Question 1: Name a single letter that can be suffixed to the following words to form new words?
HAT BAR BAT PIN BATH
a) A
b) B
c) D
d) E

Question 2: If MOON is coded as -2, STAR will be coded as

a) -2
b) 2
c) 3
d) -3

Question 3: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?

l_b_ub_ubt_blu_tub

a) ubtlu
b) utlub
c) tulbu
d) butlu

Question 4: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

R_S_ PM_KSB_MRK_
a) KRKSP
b) KBRPS
c) RKSPM
d) BPSMP

Question 5: In a certain code, ‘253’ means ‘books are old’; ‘546’ means ‘man is old’ and ‘378’ means ‘buy good books.’ What stands for “are” in that code?

a) 6
b) 2
c) 4
d) 5

SSC CGL 2018 Syllabus PDF

Take SSC CGL Free Mock Test

Question 6: In a certain code language ‘481’ means ‘sky is blue’, ‘246’ means ‘sea is deep’ and ‘698’ means ‘sea looks blue’. What number is the code for ‘blue’

a) 8
b) 6
c) 1
d) 9

Question 7: Which number is wrong in the given series?
12439, 23549, 34659, 45769

a) 34659
b) 23549
c) 45769
d) 12439

Question 8: Choose the correct alternative to complete the series. Lily, Daisy, Datura, ?

a) Jasmine
b) Sun Flower
c) Hibiscus
d) Marigold

Question 9: Identify which one of the given alternatives will be another member of the group of that class. Lucknow, Patna, Bhopal, Jaipur, ?

a) Shimla
b) Mysore
c) Pune
d) Indore

Question 10: Which number will complete the series?
6 , 8 , 17 , 19 , 28 , 30 , ?

a) 32
b) 37
c) 38
d) 39

SSC CGL Impportant Questions and Answers PDF

Answers & Solutions for General Intelligence Questions for SSC CGL PDF:

1) Answer (D)
Expression : HAT BAR BAT PIN BATH
If ‘E’ is suffixed to each of the word above, new words will be :
= Hate, Bare, Bate, Pine, Bathe
=> Ans – (D)

2) Answer (D)
MOON is coded as -2
The pattern followed is that the ‘negative’ sign is appended to the number of consonants.
In the word ‘STAR’, there are 3 consonants, it is coded as = -3
=> Ans – (D)

3) Answer (B)
The pattern followed is that, in a group of three letters, two alternate words ‘lub’ and ‘tub’ are written.
=> lub tub lub tub lub tub
=> Ans – (B) : utlub

4) Answer (B)
In this question we need to fill the blanks in R_S_ PM_KSB_MRK_
here the pattern is RKSBPM and hence , the blanks from left to right will be filled by “KBRPS

5) Answer (B)
The common word in the first two statements is ‘old’ = 5
And the common word in the first and last statements is ‘books’ = 3
Now, the only word left in 1st statement is “are” = 2
=> Ans – (B)

SSC CGL Free Study Material – 18000 Questions

6) Answer (A)
The common word in the first two statements is ‘is’ = 4
And the common word in the first and last statements is ‘blue’ = 8
=> Ans – (A)

7) Answer (A)
here we need to find the wrong number in 12439, 23549, 34659, 45769
as we will add the digits of every number
12439 : 1 + 2 + 3 + 4 + 9 = 19
23549 : 2 + 3 + 5 + 4 + 9 = 23
34659 : 3 + 4 + 6 + 5 + 9 = 27
45769 : 4 + 5 + 7 + 6 + 9 = 31
As we can see that in very case the sum of digits of number is a prime number except in case of 34659 and hence 34659 is the odd one out

8) Answer (A)
Series : Lily, Daisy, Datura, ?
The number of letters in the words are in increasing order = 4, 5, 6
So, the next word will contain 7 letters, and among the options the correct word = Jasmine
=> Ans – (A)

9) Answer (A)
Lucknow, Patna, Bhopal and Jaipur are capitals of UP, Bihar, MP and Rajasthan respectively.
The only capital city among the options is Shimla which is the capital of Himachal Pradesh.
=> Ans – (A)

10) Answer (D)
The numbers ‘2’ and ‘9’ are alternatively added.
6 + 2 = 8
8 + 9 = 17
17 + 2 = 19
19 + 9 = 28
28 + 2 = 30
30 + 9 = 39
=> Ans – (D)

Top Rated APP for SSC CGL Preparation

SSC CGL Free Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here