Expected Reasoning Questions for SSC CGL 2020 PDF

0
219
Expected Reasoning Questions for SSC CGL 2020 pdf
Expected Reasoning Questions for SSC CGL 2020 pdf

Expected Reasoning Questions for SSC CGL 2020 PDF:

Download SSC CGL Questions on Expected Reasoning Questions based on previous papers very useful for SSC CGL Exams. Top-10 Important Reasoning Questions for SSC CGL Exam.

Download Expected Reasoning Questions for SSC CGL 2020 pdf

Take a free SSC-CGL mock test

Get 200 SSC mocks for just Rs. 249. Enroll here

Question 1: If A=1,
CAT=60,
then MAN=?

a) 27

b) 90

c) 180

d) 182

Question 2: Find the missing number from the given responses:

a) 12

b) 51

c) 56

d) 120

Question 3: If Jhansi is 12 ahead in rank of Prabha, who ranks 15th from last, then how many students are there in the class if Jhansi ranks 4th in order of merit ?

a) 23

b) 27

c) 30

d) 31

Question 4: The distance between two cities is 30 Km. A man goes at a speed of 30 Km per hour and returns at 20 Km per hour. What is his average speed

a) 25 Km/hr

b) 24 Km/hr

c) 10 Km/hr

d) 26 Km/hr

Question 5: Find the missing term in the following question:

a) 3

b) 9

c) 1

d) 7

Take a free mock test for SSC CGL

Download SSC CGL Previous Papers PDF

Question 6: 14 notebooks of a class were corrected with ink pen while 22 notebooks were corrected with colour pencil. If 4 notebooks were corrected with both, what is the strength of class?

a) 30

b) 32

c) 28

d) 25

Question 7: In a row of 15 children, when Raju was shifted three places towards right, he became 8th from the right end. What was his earlier position from the left end of the row?

a) 14

b) 12

c) 6

d) 5

Question 8: In a row of students, if John , who is 16th from the left, and Johnson, who is 8th from the right, interchange their positions, John becomes 33rd from left. How many students are there in a row?

a) 38

b) 39

c) 40

d) 41

Question 9: Some equations are solved on the basis of certain system. Find out the correct answer for the unsolved equation on that basis.
If 3*2*8*4 = 632 , 2*4*4*4 = 816 then 3*3*5*1 = ?

a) 95

b) 45

c) 315

d) 184

Question 10: How many squares are there in the given figure ?

a) 4

b) 5

c) 8

d) 9

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

More SSC CGL Important Questions and Answers PDF

SSC CGL Previous Papers Download PDF

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

If the letters are represented by respective numbers, A = 1 , B = 2 , C = 3 ,……….., Z = 26

A = 1

CAT = 3 $\times$ 1 $\times$ 20 = 60

MAN = 13 $\times$ 1 $\times$ 14 = 182

=> Ans – (D)

2) Answer (D)

In the first column, the number at the end is obtained by multiplying the first two numbers and adding the result with the third number.

Eg : $(6\times8)+3=48+3=51$

and $(15\times4)+5=60+5=65$

Similarly, $(20\times5)+20=100+20=120$

=> Ans – (D)

3) Answer (C)

Prabha’s rank from last = 15th

=> Jhansi’s rank from last = 15 + 12 = 27th

Also, Jhansi’s rank from top = 4th

$\therefore$ Total number of students = (27+4) – 1 = 31 – 1 = 30

=> Ans – (C)

4) Answer (B)

Total distance between cities = 30 km

Using, time = distance/speed

Time taken when speed is 30 kmph = $\frac{30}{30}=1$ hour

Similarly, time taken in the return journey = $\frac{30}{20}=1.5$ hours

$\therefore$ Average speed = total distance/total time

= $\frac{30+30}{1+1.5}=\frac{60}{2.5}$

= $24$ km/hr

=> Ans – (B)

5) Answer (C)

The numbers written are cubes of natural numbers.

$1^3$ = 1

$2^3$ = 8

$3^3$ = 27

$4^3$ = 64

=> Ans – (C)

SSC CGL Free Mock Test

6) Answer (B)

Notebooks corrected with ink pen = 14

Notebooks corrected with colour pencil = 22

Notebooks corrected with both = 4

Thus, strength of class = $(22+14)-4=36-4=32$

=> Ans – (B)

7) Answer (D)

Total children in the row = 15

Raju’s final position from right end = 8th

=> Raju’s initial position from right end = 8+3 = 11th

$\therefore$ His earlier position from left end = (15-11)+1 = 5th

=> Ans – (D)

8) Answer (C)

Johnson’s initial position from right end = 8th

John’s final position from left end = 33rd

Both of them are on the same seat.

=> Total students in the row = (33+8) – 1 = 40

=> Ans – (C)

9) Answer (A)

The product of the first two and the last two numbers is concatenated.

Eg : 3*2*8*4 = 6 and 32 = 632

and 2*4*4*4 = 8 and 16 = 816

Similarly, 3*3*5*1 = 9 and 5 = 95

=> Ans – (A)

10) Answer (B)

Small squares = AEIG, EBHI, GCFI, IHDF

Big square = ABCD

Thus, total squares = 5

=> Ans – (B)

Get 200 SSC mocks for just Rs. 249. Enroll here

SSC Free Previous Papers App

We hope this Expected Reasoning Questions for SSC CGL Exams will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here