Economic and Social Issues (Static- Phase II) PDF Notes for RBI Grade B Set-2 Questions

0
2401
economic and social issues
economic and social issues

Economic and Social Issues (Static- Phase II) PDF for RBI Grade B exam Notes MCQs 2018 set-2:

This Article covers Economic and Social Issues (Phase II) for RBI Grade B PDF objective questions useful for UPSC prelims (Civil services), CS executive for RBI Grade B Exam and other competitive exams.

Download all GK & current Affairs PDF

Download Economic & Social issues Set-1 PDF

Download Economic and Social Issues PDF

RBI Grade-B Mocks @ just Rs. 249

Download All Current Affairs Capsule PDF

Download NABARD Study material PDF

Question 01: Government of India has set up a panel headed by who among the following to examine the possibility of setting up an asset reconstruction company to fast track resolution of stressed assets?

Answer : Sunil Mehta

Question 02: Which of the following is the correct abbreviation of VGF?

Answer: Viability Gap Funding

Question 03: What is the total urban population of India as per 2011 census?

Answer: 37.7 Crore

Question 04: What is growth rate of India projected by Asian Development Bank for the year 2018-19?

Answer: 7.3%

Question 05: Pradhan Mantri Surakshit Matritva Yojana is being implemented by which of the following Ministries?

Answer: Ministry of Health and Family Welfare 

Question 06: Government of India has recently approved enhancement of investment limit under PM Vaya Vandana Yojana from existing 7.5 lakhs to what amount?

Answer: 15 Lakhs

Question 07: As per the recent Asia and Pacific Regional Economic Outlook report published by International Monetary Fund in May 2018, the South Asia contributes what percentage of the global growth, three quarters of which is from India and China alone?

Answer: 60%

Question 08: As per the recent amendment to Insolvency and Bankruptcy Code 2018, who have been additionally recognized as the financial creditors of the financial organizations?

Answer: Home Buyers

Question 09: Which of the following states has become the first in the country to give star ranking to village panchayats based on seven social parameters?

Answer: Haryana
Question 10: Which of the following states has topped the list of states as the best water conserving state, announced by NITI Aayog?

Answer: Rajasthan

Take RBI Grade-B free Mock test

Question 11: What is the working age group population, which is the basic indicator of employment?

Answer: People aged in the age group of 15 – 64

Question 12: Government of India has constituted a committee headed by whom, to study the special economic zones, SEZ policy of India?

Answer: Baby Kalyani

Question 13: As per a recent report by world bank, India has reduced the Maternal Mortality Rate by what percent in 2016?

Answer: 77%

Question 14: Government of India has appointed a panel headed by whom, to bring in transparency in Jobs data calculation and presentation?

Answer: T C A Anant

Question 15: Which of the following cities has recently become the 100th and the final city in the ambitious project of Smart Cities Mission?

Answer: Shillong

Question 16: Which district has topped the delta ranking framework of NITI Aayog launched to assess the Aspirational Districts of the country?

Answer: Dahod District, Gujarat

Question 17: Who among the following has been appointed as the chairman of Central Board of Indirect Taxes and Customs recently?

Answer: S Ramesh

Question 18: Which of the following countries is going to host the European Union Film Festival in 2018?

Answer: India

Question 19: Asian Infrastructure Investment Bank’s 4th annual meeting in 2019 will be held in which of the following countries, the decision was taken at the third meeting in Mumbai, India recently?

Answer: Luxembourg

Question 20: World Health Organization has recently classified what as a mental disorder in its international classification of diseases?

Answer: Gaming Disorder

[poll id="1"]

Download Current Affairs App here

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here