Distance and Direction Questions for IBPS- SO Set-2 PDF

0
157
Distance and Direction Questions for IBPS- SO set-2 PDF
Distance and Direction Questions for IBPS- SO set-2 PDF

Distance and Direction Questions for IBPS- SO Set-2 PDF

Download important Distance and Direction Questions  PDF based on previously asked questions in IBPS-SO and other Banking Exams. Practice Distance and Direction Questions for IBPS-SO Exam.

Download Distance and Direction Questions PDF

5 IBPS SO Mocks For Rs. 117

Take IBPS SO Mock Test

Free Banking Study Material – 15000 Solved Questions

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:
R is 15m west of Q. J is 6m north of Q. W is 2m west of J. L is 10m south of W. K is 6m west of L.

Question 1: If F is 4m to the south of R and V is 2m east of K, how far is Point F from Point V?

a) 8m

b) 10 m

c) 5m

d) 9m

e) 4m

Question 2: Kabir walks 10m towards south from Point J, takes a right turn and walks for 3m. How far will he be from Point K?

a) 4 m

b) 10 m

c) 5 m

d) 6 m

e) 9 m

Question 3: In which direction is R with respect to J?

a) West

b) South east

c) North east

d) North

e) South west

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
S is 11m east of N. N is 8m North of P. P is 4m west of O. Point O is the midpoint of Points P and R, such that P, 0 and R form a straight line. Q is 13m south of R.

Take IBPS SO Mock Test

Free Banking Study Material – 15000 Solved Questions

Question 4: If L is 8m east of R and M is 7m south of L, then what is the distance between M and Q?

a) 6m

b) 10m

c) 7m

d) 5m

e) 3m

Question 5: In which direction is N with respect to Q?

a) North-West

b) West

c) East

d) North East

e) South West

Question 6: Hiten walks 2m towards north from Point P, takes a right turn and walks for 8m. How far will he be from Point Q?

a) 13m

b) 7m

c) 17m

d) 8m

e) 15m

Instructions

Read the following information carefully and answer the questions given below :

Point B is 4 metres towards the North of point A.
Point E is 8 metres towards the East of point B.
Point C is 5 metres towards the East of point A.
Point D is 9 metres towards the West of point C.

Question 7: How far should one walk from point A in order to reach point D?

a) 4 metres

b) 9 metres

c) 5 metres

d) 14 metres

e) 8 metres

200+ Banking Previous Papers (Download PDF)

Question 8: If a person walks 4 metres towards the South from point E and then walks after taking a right turn, which of the following points would he reach first?

a) A

b) B

c) C

d) D

e) None of these

Instructions

Study the given information carefully to answer the given questions.
Point Q is 12 m to the east of Point P. Point T is 18 m to the south of Point Q. Sneha who is standing at Point T, walks 4m* towards east, takes a left turn and walks 18m. She takes a right turn, walks for 3m and stops at Point V.

Question 9: In which direction is Point T with respect to Point V ?

a) North-west

b) East

c) West

d) North

e) South-west

Question 10: How far and in which direction is Point Q with respect to Point V ?

a) 7m towards west

b) 16m towards east

c) 9m towards east

d) 15m towards east

e) 19 towards west

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below.
P is to the North of Q and S is to the East of P, who is to the South of W. T is to the West of P.

Question 11: Who among the following is towards South of W and North of Q?

a) P

b) T

c) S

d) Q

e) None of these

Question 12: W is in which direction with respect to T ?

a) North

b) North-East

c) South-West

d) West

e) None of these

Instructions

Study the lot lowing inforniation carefully and answer IIa’.give-n questions. Point D is 14 m towards the West of Point A. Point B is 4 m towards the South of point D. Point F is 9 al towards the South of point D. Point E is 7 in towards the East of point B. Point C is 4 m towards the North of point E. Point G is 4 m towards the South of point A.

Question 13: Which of the following points are in a straight line ?

a) C, E, A

b) E, G, C

c) D, B, G

d) E, G, B

e) F, B, C

Question 14: A is in which direction with respect to C ?

a) East

b) West

c) North

d) South

e) Cannot be determined

Question 15: If a person walks 5 m towards North from point F and then takes a right turn, which of the following points would he reach first ?

a) G

b) D

c) E

d) A

e) C

Free Banking Study Material (15000 Solved Questions)

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

If F is 4 m to the south of R, => F is 7 m to the west of K.

and V is 2 m to the east of K.

=> Distance between V and K = 7 + 2 = 9 m

=> Ans – (D)

2) Answer (C)

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

Kabir walks 10 m south of J, => he is 2 m to the east of L.

Then he takes right turn and walks 3 m, => he is 1 m to the west of L.

Distance between Kabir and point K = 6 – 1 = 5 m

=> Ans – (C)

3) Answer (E)

L is 10 m south of W, => WZ = 6m and ZL = 4 m

Similarly, Since, KL = 6 m, => RY = 7 m

and WJ = ZQ = 2 m

Clearly, R is in south west direction with respect to J.

=> Ans – (E)

4) Answer (B)

P is 4m west of O and Point O is the midpoint of Points P and R, => R is 4 m east of point O.

S is 11m east of N and N is 8m North of P.

Also, Q is 13m south of R.

If L is 8 m east of R and M is 7 m south of S, => vertical distance between M and Q = 13 – 7 = 6 m

Horizontal distance between M and Q = 8 m

=> Distance between M and Q = $\sqrt{(8)^2 + (6)^2} = \sqrt{64 + 36}$

= $\sqrt{100} = 10$ m

=> Ans – (B)

5) Answer (A)

P is 4m west of O and Point O is the midpoint of Points P and R, => R is 4 m east of point O.

S is 11m east of N and N is 8m North of P.

Also, Q is 13m south of R.

N is in the north-west direction from Q.

=> Ans – (A)

6) Answer (E)

P is 4m west of O and Point O is the midpoint of Points P and R, => R is 4 m east of point O.

S is 11m east of N and N is 8m North of P.

Also, Q is 13m south of R.

Hiten walks 2 m towards north from P and then after a right turn and walks 8 m, => Hiten is now 2 m of the north of point R.

Distance from Q = 2 + 13 = 15 m

=> Ans – (E)

7) Answer (A)

Point B is 4 m towards the North of point A and point C is 5 m towards the East of point A.

Point E is 8 m towards the East of point B.

Point D is 9 m towards the West of point C, => D is 4 m west of point A.

Point D is 4 m to the west of point A.

=> Ans – (A)

8) Answer (C)

Point B is 4 m towards the North of point A and point C is 5 m towards the East of point A.

Point E is 8 m towards the East of point B.

Point D is 9 m towards the West of point C, => D is 4 m west of point A.

If a person walks 4 m south of point E, he will reach 3 m to the east of C, thus, after taking right right he will first reach point C.

=> Ans – (C)

9) Answer (E)

Point Q is 12 m to the east of Point P and Point T is 18 m to the south of Point Q.

Sneha walks 4 m towards east from point T, let she stops at point X

She takes a left turn from X and walks 18 m i.e., towards north, let she stops at point Y.

Finally, she walks 3 m towards east and reaches point V.

Clearly, point T is south west from point V.

=> Ans – (E)

10) Answer (A)

Point Q is 12 m to the east of Point P and Point T is 18 m to the south of Point Q.

Sneha walks 4 m towards east from point T, let she stops at point X

She takes a left turn from X and walks 18 m i.e., towards north, let she stops at point Y.

Finally, she walks 3 m towards east and reaches point V.

Point Q is (4 + 3) = 7 m to the west of point V.

=> Ans – (A)

11) Answer (A)

P is to the North of Q and S is to the East of P.

P is to the South of W and T is to the West of P.

P is to the south of W and to the north of Q.

=> Ans – (A)

12) Answer (B)

P is to the North of Q and S is to the East of P.

P is to the South of W and T is to the West of P.

W is in north-east direction with respect to T.

=> Ans – (B)

13) Answer (D)

Point D is 14 m towards the West of Point A and point B is 4 m towards the South of point D.

Point F is 9 m towards the South of point D, => Point F is 5 m towards south of point B.

Point E is 7 m towards the East of point B and point C is 4 m towards the North of point E, => Point E is exactly in the middle of D and A.

Point G is 4 m towards the South of point A, => Point G is 7 m towards east of point E.

Clearly, BEG are in a straight line.

=> Ans – (D)

14) Answer (A)

Point D is 14 m towards the West of Point A and point B is 4 m towards the South of point D.

Point F is 9 m towards the South of point D, => Point F is 5 m towards south of point B.

Point E is 7 m towards the East of point B and point C is 4 m towards the North of point E, => Point E is exactly in the middle of D and A.

Point G is 4 m towards the South of point A, => Point G is 7 m towards east of point E.

A is in east direction with respect to point C.

=> Ans – (A)

15) Answer (C)

Point D is 14 m towards the West of Point A and point B is 4 m towards the South of point D.

Point F is 9 m towards the South of point D, => Point F is 5 m towards south of point B.

Point E is 7 m towards the East of point B and point C is 4 m towards the North of point E, => Point E is exactly in the middle of D and A.

Point G is 4 m towards the South of point A, => Point G is 7 m towards east of point E.

If a person walks 5 m towards north from point F, he will reach point B. After taking a right turn from B, the first point he would reach = Point E.

=> Ans – (C)

Download High Rated Free Preparation App

Daily Free Banking Online Test

We hope this Distance and Direction Questions pdf for IBPS SO exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here