Direction and Distance Questions for SBI-Clerk PDF

0
2126
Direction and Distance Questions for Sbi Clerk PDF
Direction and Distance Questions for Sbi Clerk PDF

Direction and Distance Questions for Sbi Clerk PDF

Download SBI Clerk Direction and Distance Questions s & Answers PDF for SBI Clerk Prelims and Mains exam. Very Important SBI Clerk Direction and Distance Questions with solutions.

Download Direction and Distance Questions PDF

105 SBI Clerk mocks for Rs. 199. Enroll here

Question 1: A man starts from a point and moves 3 km North, then turns to West and goes 2 km. He turns North and walks 1 km and then moves 5 km towards East. How far is he from the starting point?

a) 11 km.

b) 10 km.

c) 8 km.

d) 5 km.

Question 2: Abhay travelled 9 km Northwards, turned left and travelled 5 km, then turned left again and travelled 9 km. How far is Abhay from the starting point?

a) 5 km.

b) 9 km.

c) 4 km.

d) 14 km.

Question 3: A ship after sailing 12 km towards south from a particular place covered 5 km more towards east. Then the straightway distance of the ship from that place is

a) 11 km

b) 18 km

c) 15 km

d) 13 km

Question 4: Sunita rode her scooty northwards, then turned left and then again rode to her left 4 km. She found herself exactly 2 kms West of her starting point. How far did she ride northwards initially?

a) 6 km

b) 2 km

c) 4 km

d) 5 km

Question 5: Pinky walks a distance of 600 metre towards East, turns left and moves 500 metre, then turns left and walks 600 metre and then turns left again and moves 500 metre and halts. At what distance in metres is she from the starting point?

a) 600

b) 2200

c) 500

d) 0

Download SBI Clerk Previous Papers PDF

SBI Clerk free mock test

Question 6: If you start running from a point towards North and after covering 4 kms. you turn to your left and run 5 kms. and then again turn to your left and run 5 kms. and then turn to left again and run another 6 kms and before finishing you take another left turn and run 1 km., then answer the following question based on this information.
From the finishing point if you have to reach the point from where you started, in which direction will you have to run ?

a) West

b) East

c) South

d) North

Question 7: Sohan drove 15 kms. to the west from his house, then turned left and walked 20 kms. He then turned East and walked 25 kms. and finely turning left covered 20 kms. How far he is from his house?

a) 5 Kms.

b) 40 Kms.

c) 10 Kms.

d) 80 Kms.

Question 8: Ravi is walking in the East direction. After covering a distance of one kilometre, he turns 45° left and then 90° right. In which direction is he facing now?

a) South-East

b) West

c) North-West

d) North

Question 9: Veena and Veeru both start from a point towards North. Veena turns to left after walking 10 km. Veeru turns to right after walking the same distance. Veena waits for some time and then walks another 5 km. Whereas Veeru walks only 3 km. They both then return towards South and walk 15 km. forward. How far is Veena from Veeru?

a) 8 km.

b) 15 km.

c) 12 km.

d) 10 km.

Question 10: Anand travels 10 kms from his home to the east to reach his school. Then he travels 5 kms to the south to reach his father’s shop, after school. He then travels 10 kms to the west to help his uncle. How far and in which direction is he from his home ?

a) 10 kms North

b) 5 kms South

c) 5 kms East

d) 10 kms West

Question 11: Four villages A, B, C and D lie in a straight line. D is 10 kms from B. A is exactly Between D and C and C from B is 2 kms more than it is from D. How far is C from B ?

a) 41cms

b) 6 kms

c) 8 kms

d) 2 kms

Question 12: A is located to the West of B. C is located at North in between A and B. D is exactly to the South of B and also in line with B. In which direction of C is D located?

a) South

b) South-East

c) West

d) South-West

Question 13: The areas of three consecutive faces of a cuboid are 12 cm2, 20cm2 and 15 cm2, then the volume (in cm3) of the cuboid is

a) 3600

b) 100

c) 80

d) 60

Question 14: A rectangular sheet of metal is 40 cm by 15 cm. Equal squares of side 4 cm are cut off at the corners and the remainder is folded up to form an open rectangular box. The volume of the box is

a) 896 cm 3

b) 986 cm 3

c) 600 cm 3

d) 916 cm 3

Question 15: The floor of a room is of size $4m \times 3m$ and its height is 3m. The walls and ceiling of the room require painting. The area to be painted is

a) 66 m2

b) 54 m2

c) 43 m2

d) 33 m2

SBI Clerk free mock test

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

Let the man started from point A and travelled north to reach B for 3 km, then turned west towards point C after travelling 2 km, then again travelled north for 1 km and finally stopped at point E.

Thus, $(AE)^2 = 4^2+3^2$

=> $(AE)^2=16+9=25$

=> $AE=\sqrt{25}=5$ km

=> Ans – (D)

2) Answer (A)

Let Abhay started from point A and travelled north for 9 km and reached B, then turned left towards west and traveled 5 km, then again turned left and finally stopped at point D after travelling 9 km.

Thus, AD = BC = 5 km

$\therefore$ He is 5 km to the west of his starting point.

=> Ans – (A)

3) Answer (D)

Let the ship started from point A and sailed 12 km south to reach B, and then turned east and finally reached C after travelling 5 km.

Thus, $(AC)^2=(AB)^2+(BC)^2$

=> $(AC)^2=(12)^2+(5)^2$

=> $(AC)^2=144+25=169$

=> $AC=\sqrt{169}=13$ km

=> Ans – (D)

4) Answer (C)

Let Sunita started from point A, and travelled north to reach B, then she turned left and reached point C, again she turned left and travelled for 4 km. So, D is 2 km to the west of A.

Thus, AB = CD = 4 km

=> Ans – (C)

5) Answer (D)

Let Pinky started from point A and travelled 600 m east to reach B, then she turned left to reach C after travelling 500 m, again she turned left and travelled for 600 m, and finally stopped at point A.

$\because$ Her final position and initial positions are same, thus she is 0 m from the starting point.

=> Ans – (D)

6) Answer (A)

Let we start from point A, and run north for 4 km to reach B, then turn left and run for 5 km and reach C, then again turn left and run for 5 km, again a left turn for 6 km and finally stop at point F after running for 1 km.

Now, to reach the starting point, we need to run 1 km to the west.

=> Ans – (A)

7) Answer (C)

Let Sohan started from point A, and travelled west for 15 km to reach B, then he turned left and walked for 20 km till he reach point C, he then turned east to walk 25 km and finally stopped at point E.

Thus, AE = 25 – 15 = 10 km

=> Ans – (C)

8) Answer (A)

Let Ravi started from point A and walked east for 1 km to reach B, then he turned 45° left to reach C and finally stopped at point D after turning 90° right.

Thus, he is facing South-east direction.

=> Ans – (A)

105 SBI Clerk mocks for Rs. 199. Enroll here

15000 Free Banking Solved Questions

9) Answer (A)

Let Veena and Veeru both start from point A and head north to reach B after walking 10 km, then Veena turned left and walk for 5 km and Veery turned right and walk for 3 km to reach point C, then they both started walking southwards for 15 km and stopped at points F and E respectively.

Thus, EF = 5 + 3 = 8 km

=> Ans – (A)

10) Answer (B)

Let Anand started from point A and travelled east for 10 km to reach his school at B, then travelled south for 5 km to reach his father’s shop at C, finally travelled west for 10 km to stop at point D.

Thus, AD = 5 km

$\therefore$ Anand is 5 km to the south of his home.

=> Ans – (B)

11) Answer (B)

Distance between D and B = 10 km

C from B is 2 km more than it is from D, that means DC = 4 km and CB = 6 km

A is exactly between D and C i.e. AD = 2 km and AC = 2 km

Following figure represents all the above conclusions.

Hence CB = 6 km

=> Ans – (B)

12) Answer (B)

Location of A,B,C and D can be shown as :

Hence, D is South-East of C.

=> Ans – (B)

13) Answer (D)

Dimentions of cuboid will be $3cm. \times 4cm. \times 5cm $
So volume will be 60 cc.

14) Answer (A)

After cutting off squares of sides 4cm. from rectangular sheet of $40 cm. \times 15 cm.$and making a rectangular box
New dimentions of rectangular will be:
Base = $32 cm. \times 7cm. $
Height = $4 cm. $
Hence volume will be $32 \times 7 \times 4$ = $896 cc$

15) Answer (B)

Area of walls and ceiling of room = area of 4 walls + area of 1 ceiling
= $(2 \times (3 \times 3) + 2\times (4 \times 3)) + 4 \times 3$
= 18 + 24 + 12 = 54

105 SBI Clerk mocks for Rs. 199. Enroll here

Download SBI Free Preparation App

We hope this Direction and Distance Questions & Answers PDF of SBI Clerk is very Useful for preparation of SBI Clerk Exams.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here