Current Affairs Today Quiz 29th November 2018

0
149
Current Affairs Today Quiz 29th November 2018
Current Affairs Today Quiz 29th November 2018

Current Affairs Today Quiz 29th November 2018

Take daily current affairs Quiz of 29th November 2018 covering all important happenings in India and the world. Free Quiz on current affairs of 29th November 2018 useful for UPSC, SSC, RPF, Banking & other competitive exams.

Cracku Pass – Just Rs. 199

Download App to Access Directly on Mobile

Download Daily & Monthly Current affairs quiz PDF

Download all General Knowledge Questions & Answers PDF

Download Current Affairs Questions & Answers PDF

Download General Science Notes And Q&A PDF

1.What is the official mascot for the 2018 Men’s Hockey World Cup inaugurated at Kalinga stadium, Odisha?

1.Chilika Sea Mouth

2.Wallago attu

3.Langur

4.Turtle Olly

Ans: 4 – Turtle Olly

2.Who has retained the 2018 World Chess Championship title by beating Fabiano Caruana at London?

1.Vladmir Kraminik

2.Vishwanathan Anand

3.Magnus Carlsen

4.Bobby Fisher

Ans: 3 – Magnus Carlsen

3.Which launch vehicle is set to launch the ISRO’s Hyper Spectral Imaging Satellite from Sri Harikota, Andhra Pradesh ?

1.PSLV C-43

2.PSLV C-42

3.PSLV C-4O

4.PSLV C-41

Ans: 1 – PSLV C-43

4.Who is the author of the book ‘Fables of the Fractured Times’ that has been launched recently?

1.Manmohan Singh

2.Manish Tiwari

3.Ramnath Kovind

4.N.D.Tiwari

Ans: 2 – Manish Tiwari

5.Where was the first ever 2018 Sustainable Blue Economy Conference held?

1.Morocco

2.Kenya

3.Ethiopia

4.South Africa

Ans: 2 – Kenya

6.Which PSU has been conferred with Mini Ratna Category-1 status recently?

1.National Project Construction Corporation Limited

2.Hindustan Newsprint Limited

3.Numaligarh Refinery Limited

4.Pawan Hans Helicopters Limited

Ans: 1 – National Project Construction Corporation Limited

7.Who is recently appointed as the new Atomic Energy Regulatory Board Chief?

1.Abhilash Bhardwaj

2.Nageshwara Rao Guntur

3.D. K. Shukla

4. Devang V.Khakhar

Ans: 2 – Nageshwara Rao Guntur

8.Which Green University is renamed as the Rani Rashmoni Green University recently?

1.West Bengal Green University

2.Odisha Green University

3.Himachal Pradesh Green University

4.Uttarakhand Green University

Ans: 1 – West Bengal Green University

9.For which purpose was the ‘Mission Raksha Gyan Shakti’ launched by the Defence Minister Smt Nirmala Sitharaman?

1.For the promotion of Indian Army

2.For the promotion of IPR in defence sector

3.For the promotion of Indian Naval Ships

4.For the promotion of Army Helicopters

Ans: 2 – For the promotion of IPR in defence sector

10.Which among the following bodies has launched a survey on Indian Startup Sector to create a profile of the Indian Startups?

1.Forward Markets Commission

2.Securities Exchange Board Of India

3.Reserve Bank Of India

4.Department Of Industrial Policy & Promotion

Ans: 3 – Reserve Bank Of India

IBPS Clerk Free Mock Test 2018

IBPS Clerk Previous papers (download pdf)

Download Current Affairs App here

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here