Current Affairs Questions for SSC MTS

0
213
_Current Affairs Questions
_Current Affairs Questions

Current Affairs Questions for SSC MTS

Here you can download the Current Affairs Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Current Affairs questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Current Affairs for SSC MTS preparation. You can find a list of the most important Current Affairs questions in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Current Affairs Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: ‘Anna Qabale Duba’ won the world’s best nurse award. She belongs to which of the following countries?

a) Tanzania

b) Ghana

c) Kenya

d) Ethiopia

1) Answer (C)

Solution:

‘Anna Qabale Duba’ won the world’s best nurse award. She belongs to Kenya.
The capital of Kenya is Nairobi and the currency is Shilling.
Hence, option c is the correct answer.

Question 2: ‘Navdoot’ engine was developed by _________________.

a) East Central Railway

b) North Central Railway

c) South Central Railway

d) West Central Railway

2) Answer (D)

Solution:

‘Navdoot’ engine was developed by West Central Railway (Electric Department of New Katni Junction). This engine can run on both modes battery and electricity.
Hence, option d is the correct answer.

Question 3: Under which of the following articles supreme court ordered the release of Rajiv Gandhi’s assassination suspect?

a) Article 72

b) Article 161

c) Article 142

d) None of the above

3) Answer (C)

Solution:

Under article 142, the supreme court ordered the release of Rajiv Gandhi’s assassination suspect(AG Perarivalan). It was done by L N Rao and B R Gavai.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: What is the name of India’s first state owned OTT platform?

a) TSpace

b) CSpace

c) OSpace

d) PSpace

4) Answer (B)

Solution:

The name of India’s first state owned OTT platform is CSpace. It was launched by the Kerala government.
Hence, option b is the correct answer.

Question 5: Which of the following is the first Indian woman to climb five peaks above 8000 meters?

a) Jasleen Kohli

b) Sangeeta Singh

c) Nikhat Zareen

d) Priyanka Mohite

5) Answer (D)

Solution:

Priyanka Mohite is the first Indian woman to climb five peaks above 8000 meters. She is from Maharashtra.
Hence, option d is the correct answer.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: Who is the head of the committee formed by SEBI for advising on Environmental, Social and Governance related issues?

a) Madhabi Puri Buch

b) S S Mundra

c) Navneet Munot

d) Sitikantha Pattanaik

6) Answer (C)

Solution:

Navneet Munot is the head of the committee formed by SEBI for advising on Environmental, Social and Governance related issues.
Hence, option c is the correct answer.

Question 7: Forbes billionaires list 2022 was topped by ___________.

a) Bill Gates

b) Elon Musk

c) Warren Buffett

d) Jeff Bezos

7) Answer (B)

Solution:

Forbes billionaires list 2022 was topped by Elon Musk(Tesla and SpaceX founder). Jeff Bezos is on the second place in this list. Mukesh Ambani is on the 10th place in this list.
Hence, option b is the correct answer.

Question 8: India’s first ethanol plant was inaugurated in which of the following states?

a) Uttar Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) Jharkhand

d) Bihar

8) Answer (D)

Solution:

India’s first ethanol plant was inaugurated in Purnia, Bihar. The setup cost of the plan is Rs. 105 crore.
Hence, option d is the correct answer.

Question 9: PAN or Aadhaar Card is mandatory for the minimum deposit or withdrawal of _______ by CBDT(Central Board of Direct Taxes).

a) Rs. 10 lakh

b) Rs. 25 lakh

c) Rs. 20 lakh

d) Rs. 15 lakh

9) Answer (C)

Solution:

PAN or Aadhaar Card is mandatory for the minimum deposit or withdrawal of Rs. 20 lakh by CBDT(Central Board of Direct Taxes).
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: ‘Operation Upalabdh’ is related to _____.

a) BSF

b) RPF

c) CRPF

d) CISF

10) Answer (B)

Solution:

‘Operation Upalabdh’ is related to RPF(Railway Protection Force).
Hence, option b is the correct answer.

Question 11: Which of the following company has agreed to acquire ‘Dineout’ platform?

a) Zomato

b) Dunzo

c) Swiggy

d) Uber

11) Answer (C)

Solution:

Swiggy agreed to acquire ‘Dineout’ platform.
Hence, option c is the correct answer.

Question 12: India’s first 5G testbed was launched by _______________.

a) Ashwini Vaishnaw

b) Ram Nath Kovind

c) Anurag Singh Thakur

d) Narendra Modi

12) Answer (D)

Solution:

India’s first 5G testbed was launched by Narendra Modi.
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: J.D.Rymbai passed away recently. He was the former Chief Minister of which of the following states?

a) Tripura

b) Meghalaya

c) Assam

d) Mizoram

13) Answer (B)

Solution:

J.D.Rymbai passed away recently. He was the former chief minister of Meghalaya.
Hence, option b is the correct answer.

Question 14: Quad summit 2022 was held in ____________.

a) Fukuoka, Japan

b) Hiroshima, Japan

c) Kyoto, Japan

d) Tokyo, Japan

14) Answer (D)

Solution:

Quad summit 2022 was held in Tokyo, Japan. It happens among four nations India, Japan, the US, and Australia.
Hence, option d is the correct answer.

Question 15: Which of the following became the first Indian state to develop Migration Tracking System?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) West Bengal

d) Bihar

15) Answer (B)

Solution:

Maharashtra became the first Indian state to develop Migration Tracking System.
Hence, option b is the correct answer.

Question 16: Which of the following information is true about ‘Vinai Kumar Saxena’?
(i) He has become the 22nd Lieutenant Governor of Delhi.
(ii) He was the chairman of Khadi and Village Industries Commission.

a) Only (i)

b) Only (ii)

c) Both (i) and (ii)

d) Neither (i) nor (ii)

16) Answer (C)

Solution:

Both of the given statements are true about ‘Vinai Kumar Saxena’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 17: Who became the 31st prime minister of Australia recently?

a) Scott Morrison

b) Richard Marles

c) Simon Birmingham

d) Anthony Albanese

17) Answer (D)

Solution:

Anthony Albanese became the 31st prime minister of Australia recently.
Hence, option d is the correct answer.

Question 18: ‘Sambhav’ portal for the disposal of public grievances related to energy was launched by which of the following state governments?

a) Rajasthan

b) Uttar Pradesh

c) Uttarakhand

d) Madhya Pradesh

18) Answer (B)

Solution:

‘Sambhav’ portal for the disposal of public grievances related to energy was launched by Uttar Pradesh. The full form of Sambhav is Systemic Administration Mechanism for Bringing Happiness and Value.
Hence, option b is the correct answer.

Question 19: The SMILE scheme was launched by the Ministry of Social Justice and Empowerment. What does ‘M’ stands for in ‘SMILE’?

a) Maximized

b) Measured

c) Marginalised

d) Managed

19) Answer (C)

Solution:

SMILE – Support for Marginalised Individuals for Livelihood and Enterprise.
Hence, option c is the correct answer.

Question 20: World’s most powerful nuclear capable intercontinental ballistic missile was test fired by which of the following countreis?

a) China

b) USA

c) India

d) Russia

20) Answer (D)

Solution:

World’s most powerful nuclear capable intercontinental ballistic missile (RS-28 SARMAT) was test fired by Russia.
Hence, option d is the correct answer.

Question 21: North East Research Conclave 2022 was inaugurated by which of the following person?

a) Jitendra Singh

b) Dharmendra Pradhan

c) Piyush Goyal

d) Narendra Modi

21) Answer (B)

Solution:

North East Research Conclave 2022 was inaugurated by Dharmendra Pradhan (Union minister for Education and Skill development) at IIT Guwahati.
Hence, option b is the correct answer.

Question 22: Who won the Miami Grand Prix 2022?

a) Carlos Sainz

b) George Russell

c) Max Verstappen

d) Lewis Hamilton

22) Answer (C)

Solution:

Max Verstappen won the Miami Grand Prix 2022.
Hence, option c is the correct answer.

Question 23: Yuri Averbakh passed away recently. He belongs to which of the following game?

a) Table Tennis

b) Football

c) Badminton

d) Chess

23) Answer (D)

Solution:

Yuri Averbakh passed away recently. He was a Russian chess grandmaster.
Hence, option d is the correct answer.

Question 24: Poumai Naga Areas declared as drug free zone in may 2022. It is located in which of the following states?

a) Manipur

b) Tripura

c) Mizoram

d) Assam

24) Answer (A)

Solution:

Poumai Naga Areas were declared as drug free zone. It is located in Manipur.
Hence, option a is the correct answer.

Question 25: Which of the following became the first Asian country to join the NATO Cyber Defence Group?

a) North Korea

b) Singapore

c) South Korea

d) Malaysia

25) Answer (C)

Solution:

South Korea became the first Asian country to join the NATO Cyber Defence Group.
Hence, option c is the correct answer.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here