Current Affairs Questions for SSC CHSL and MTS

0
128
Current Affairs Questions
Current Affairs Questions

Current Affairs Questions for SSC CHSL and MTS

Here you can download the Current Affairs Questions for SSC CHSL and MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Current Affairs questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Current Affairs for SSC CHSL and MTS. You can find a list of Current Affairs in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Current Affairs Questions for SSC CHSL and MTS

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: J.D.Rymbai passed away recently. He was the former Chief Minister of which of the following states?

a) Tripura

b) Meghalaya

c) Assam

d) Mizoram

1) Answer (B)

Solution:

J.D.Rymbai passed away recently. He was the former chief minister of Meghalaya.
Hence, option b is the correct answer.

Question 2: Which of the following became the first Indian state to develop Migration Tracking System?

a) Karnataka

b) Maharashtra

c) West Bengal

d) Bihar

2) Answer (B)

Solution:

Maharashtra became the first Indian state to develop Migration Tracking System.
Hence, option b is the correct answer.

Question 3: Which of the following information is true about ‘Vinai Kumar Saxena’?
(i) He has become the 22nd Lieutenant Governor of Delhi.
(ii) He was the chairman of Khadi and Village Industries Commission.

a) Only (i)

b) Only (ii)

c) Both (i) and (ii)

d) Neither (i) nor (ii)

3) Answer (C)

Solution:

Both of the given statements are true about ‘Vinai Kumar Saxena’.
Hence, option c is the correct answer.

Question 4: Who became the 31st prime minister of Australia recently?

a) Scott Morrison

b) Richard Marles

c) Simon Birmingham

d) Anthony Albanese

4) Answer (D)

Solution:

Anthony Albanese became the 31st prime minister of Australia recently.
Hence, option d is the correct answer.

Question 5: ‘Sambhav’ portal for the disposal of public grievances related to energy was launched by which of the following state governments?

a) Rajasthan

b) Uttar Pradesh

c) Uttarakhand

d) Madhya Pradesh

5) Answer (B)

Solution:

‘Sambhav’ portal for the disposal of public grievances related to energy was launched by Uttar Pradesh. The full form of Sambhav is Systemic Administration Mechanism for Bringing Happiness and Value.
Hence, option b is the correct answer.

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: The SMILE scheme was launched by the Ministry of Social Justice and Empowerment. What does ‘M’ stands for in ‘SMILE’?

a) Maximized

b) Measured

c) Marginalised

d) Managed

6) Answer (C)

Solution:

SMILE – Support for Marginalised Individuals for Livelihood and Enterprise.
Hence, option c is the correct answer.

Question 7: World’s most powerful nuclear capable intercontinental ballistic missile was test fired by which of the following countreis?

a) China

b) USA

c) India

d) Russia

7) Answer (D)

Solution:

World’s most powerful nuclear capable intercontinental ballistic missile (RS-28 SARMAT) was test fired by Russia.
Hence, option d is the correct answer.

Question 8: Yuri Averbakh passed away recently. He belongs to which of the following game?

a) Table Tennis

b) Football

c) Badminton

d) Chess

8) Answer (D)

Solution:

Yuri Averbakh passed away recently. He was a Russian chess grandmaster.
Hence, option d is the correct answer.

Question 9: Which of the following became the first Asian country to join the NATO Cyber Defence Group?

a) North Korea

b) Singapore

c) South Korea

d) Malaysia

9) Answer (C)

Solution:

South Korea became the first Asian country to join the NATO Cyber Defence Group.
Hence, option c is the correct answer.

Question 10: Who was appointed as the MD and CEO of Air India?

a) N Chandrasekaran

b) Campbell Wilson

c) Ratan Tata

d) Aloke Singh

10) Answer (B)

Solution:

Campbell Wilson was appointed as the MD and CEO of Air India.
Hence, option b is the correct answer.

Question 11: ‘Anna Qabale Duba’ won the world’s best nurse award. She belongs to which of the following countries?

a) Tanzania

b) Ghana

c) Kenya

d) Ethiopia

11) Answer (C)

Solution:

‘Anna Qabale Duba’ won the world’s best nurse award. She belongs to Kenya.
The capital of Kenya is Nairobi and the currency is Shilling.
Hence, option c is the correct answer.

Question 12: ‘Navdoot’ engine was developed by _________________.

a) East Central Railway

b) North Central Railway

c) South Central Railway

d) West Central Railway

12) Answer (D)

Solution:

‘Navdoot’ engine was developed by West Central Railway (Electric Department of New Katni Junction). This engine can run on both modes battery and electricity.
Hence, option d is the correct answer.

Question 13: Under which of the following articles supreme court ordered the release of Rajiv Gandhi’s assassination suspect?

a) Article 72

b) Article 161

c) Article 142

d) None of the above

13) Answer (C)

Solution:

Under article 142, the supreme court ordered the release of Rajiv Gandhi’s assassination suspect(AG Perarivalan). It was done by L N Rao and B R Gavai.
Hence, option c is the correct answer.

Question 14: What is the name of India’s first state owned OTT platform?

a) TSpace

b) CSpace

c) OSpace

d) PSpace

14) Answer (B)

Solution:

The name of India’s first state owned OTT platform is CSpace. It was launched by the Kerala government.
Hence, option b is the correct answer.

Question 15: Which of the following is the first Indian woman to climb five peaks above 8000 meters?

a) Jasleen Kohli

b) Sangeeta Singh

c) Nikhat Zareen

d) Priyanka Mohite

15) Answer (D)

Solution:

Priyanka Mohite is the first Indian woman to climb five peaks above 8000 meters. She is from Maharashtra.
Hence, option d is the correct answer.

Question 16: Who is the head of the committee formed by SEBI for advising on Environmental, Social and Governance related issues?

a) Madhabi Puri Buch

b) S S Mundra

c) Navneet Munot

d) Sitikantha Pattanaik

16) Answer (C)

Solution:

Navneet Munot is the head of the committee formed by SEBI for advising on Environmental, Social and Governance related issues.
Hence, option c is the correct answer.

Question 17: India’s first ethanol plant was inaugurated in which of the following states?

a) Uttar Pradesh

b) Madhya Pradesh

c) Jharkhand

d) Bihar

17) Answer (D)

Solution:

India’s first ethanol plant was inaugurated in Purnia, Bihar. The setup cost of the plan is Rs. 105 crore.
Hence, option d is the correct answer.

Question 18: PAN or Aadhaar Card is mandatory for the minimum deposit or withdrawal of _______ by CBDT(Central Board of Direct Taxes).

a) Rs. 10 lakh

b) Rs. 25 lakh

c) Rs. 20 lakh

d) Rs. 15 lakh

18) Answer (C)

Solution:

PAN or Aadhaar Card is mandatory for the minimum deposit or withdrawal of Rs. 20 lakh by CBDT(Central Board of Direct Taxes).
Hence, option c is the correct answer.

Question 19: ‘Operation Upalabdh’ is related to _____.

a) BSF

b) RPF

c) CRPF

d) CISF

19) Answer (B)

Solution:

‘Operation Upalabdh’ is related to RPF(Railway Protection Force).
Hence, option b is the correct answer.

Question 20: Which of the following company has agreed to acquire ‘Dineout’ platform?

a) Zomato

b) Dunzo

c) Swiggy

d) Uber

20) Answer (C)

Solution:

Swiggy agreed to acquire ‘Dineout’ platform.
Hence, option c is the correct answer.

Question 21: India’s first 5G testbed was launched by _______________.

a) Ashwini Vaishnaw

b) Ram Nath Kovind

c) Anurag Singh Thakur

d) Narendra Modi

21) Answer (D)

Solution:

India’s first 5G testbed was launched by Narendra Modi.
Hence, option d is the correct answer.

Question 22: A significant crossing will be developed on the name of Lata Mangeshkar, in which of the following places?

a) Ayodhya

b) Mathura

c) Varanasi

d) Lucknow

22) Answer (A)

Solution:

A significant crossing will be developed on the name of Lata Mangeshkar in Ayodhya, Uttar Pradesh.
Hence, option a is the correct answer.

Question 23: Which of the following statements is/are true about World Press Freedom Index 2022?
(i) This index is topped by Norway.
(ii) India is on the 142nd position in this index.

a) Only (i)

b) Only (ii)

c) Both (i) and (ii)

d) Neither (i) nor (ii)

23) Answer (A)

Solution:

Only statement (i) is true. statement (ii) is not true. Because it is the rank of last year for India. India is on the 150th position in this index. This index is released by Reporters Without Borders. Russia is on the 155th position in this index.
Hence, option a is the correct answer.

Question 24: ‘Lok Milni’ scheme was launched by which of the following person?

a) Arvind Kejriwal

b) Bhagwant Mann

c) Piyush Goyal

d) Banwarilal Purohit

24) Answer (B)

Solution:

‘Lok Milni’ scheme was launched by Bhagwant Mann(CM of Punjab) for the redressal of public complaints.
Hence, option b is the correct answer.

Question 25: The supreme court of India formed a committee for the recovery of money from NSEL(National Spot Exchange Ltd) defaulters. Who is the head of this committee?

a) Dhananjaya Y Chandrachud

b) Praveen Kaushik

c) Pradeep Nandrajog

d) N.V. Ramana

25) Answer (C)

Solution:

The supreme court of India formed a committee for the recovery of money from NSEL(National Spot Exchange) defaulters. Pradeep Nandrajog is the head of this committee.
Hence, option c is the correct answer.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here