Number System Questions for CAT [Download PDF]

0
193
CAT Number System Questions PDF
CAT Number System Questions PDF

Number System Questions for CAT [Download PDF]

Number Systems is a key topic in the CAT Quants section. Make sure you are aware of all the Important Concepts in CAT Number System. You can also check out these CAT Number System questions from the CAT Previous year papers. This post will look into some important Number System questions for CAT. These are a good source of practice for CAT 2022 preparation. If you want to practice these questions, you can download these Important Number System Questions for CAT (with detailed answers) PDF and the video solutions below, which are completely Free.

Download Number System Questions for CAT

Enroll for CAT 2022 Crash Course

Question 1: For a 4-digit number, the sum of its digits in the thousands, hundreds and tens places is 14, the sum of its digits in the hundreds, tens and units places is 15, and the tens place digit is 4 more than the units place digit. Then the highest possible 4-digit number satisfying the above conditions is

1) Answer: 4195

View Video Solution

Solution:

Given the 4 digit number :

Considering the number in thousands digit is a number in the hundredth digit is b, number in tens digit is c, number in the units digit is d.

Let the number be abcd.

Given that a+b+c = 14. (1)

b+c+d = 15. (2)

c = d+4. (3).

In order to find the maximum number which satisfies the condition, we need to have abcd such that a is maximum which is the digit in thousands place in order to maximize the value of the number. b, c, and d are less than 9 each as they are single-digit numbers.

Substituting (3) in (2) we have b+d+4+d = 15, b+2*d = 11.  (4)

Subtracting (2) and (1) : (2) – (1) = d = a+1.   (5)

Since c cannot be greater than 9 considering c to be the maximum value 9 the value of d is 5.

If d = 5, using d = a+1, a = 4.

Hence the maximum value of a = 4 when c = 9, d = 5.

Substituting b+2*d = 11. b = 1.

The highest four-digit number satisfying the condition is 4195

Question 2: For all possible integers n satisfying $2.25\leq2+2^{n+2}\leq202$, then the number of integer values of $3+3^{n+1}$ is:

2) Answer: 7

View Video Solution

Solution:

$2.25\leq2+2^{n+2}\leq202$

$2.25-2\le2+2^{n+2}-2\le202-2$

$0.25\le2^{n+2}\le200$

$\log_20.25\le n+2\le\log_2200$

$-2\le n+2\le7.xx$

$-4\le n\le7.xx-2$

$-4\le n\le5.xx$

Possible integers = -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5

If we see the second expression that is provided, i.e

$3+3^{n+1}$, it can be implied that n should be at least -1 for this expression to be an integer.

So, n = -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5.

Hence, there are a total of 7 values.

Question 3: How many 4-digit numbers, each greater than 1000 and each having all four digits distinct, are there with 7 coming before 3?

3) Answer: 315

View Video Solution

Solution:

Here there are two cases possible

Case 1: When 7 is at the left extreme

In that case 3 can occupy any of the three remaining places and the remaining two places can be taken by (0,1,2,4,5,6,8,9)

So total ways 3(8)(7)= 168

Case 2: When 7 is not at the extremes

Here there are 3 cases possible. And the remaining two places can be filled in 7(7) ways.(Remember 0 can’t come on the extreme left)

Hence in total 3(7)(7)=147 ways

Total ways 168+147=315 ways

Question 4: How many pairs(a, b) of positive integers are there such that $a\leq b$ and $ab=4^{2017}$ ?

a) 2018

b) 2019

c) 2017

d) 2020

4) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

$ab\ =\ 4^{2017}=2^{4034}$

The total number of factors = 4035.

out of these 4035 factors, we can choose two numbers a,b such that a<b in [4035/2] = 2017.

And since the given number is a perfect square we have one set of two equal factors.

.’. many pairs(a, b) of positive integers are there such that $a\leq b$ and $ab=4^{2017}$ = 2018.

Question 5: How many of the integers 1, 2, … , 120, are divisible by none of 2, 5 and 7?

a) 42

b) 41

c) 40

d) 43

5) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

The number of multiples of 2 between 1 and 120 = 60

The number of multiples of 5 between 1 and 120 which are not multiples of 2 = 12

The number of multiples of 7 between 1 and 120 which are not multiples of 2 and 5 = 7

Hence, number of the integers 1, 2, … , 120, are divisible by none of 2, 5 and 7 = 120 – 60 – 12 – 7 = 41

Checkout: CAT Free Practice Questions and Videos

Question 6: Let N, x and y be positive integers such that $N=x+y,2<x<10$ and $14<y<23$. If $N>25$, then how many distinct values are possible for N?

6) Answer: 6

View Video Solution

Solution:

Possible values of x = 3,4,5,6,7,8,9

When x = 3, there is no possible value of y

When x = 4, the possible values of y = 22

When x = 5, the possible values of y=21,22

When x = 6, the possible values of y = 20.21,22

When x = 7, the possible values of y = 19,20,21,22

When x = 8, the possible values of y=18,19,20,21,22

When x = 9, the possible values of y=17,18,19,20,21,22

The unique values of N = 26,27,28,29,30,31

Question 7: How many integers in the set {100, 101, 102, …, 999} have at least one digit repeated?

7) Answer: 252

View Video Solution

Solution:

Total number of numbers from 100 to 999 = 900

The number of three digits numbers with unique digits:

_ _ _

The hundredth’s place can be filled in 9 ways ( Number 0 cannot be selected)

Ten’s place can be filled in 9 ways

One’s place can be filled in 8 ways

Total number of numbers = 9*9*8 = 648

Number of integers in the set {100, 101, 102, …, 999} have at least one digit repeated = 900 – 648 = 252

Question 8: Let m and n be natural numbers such that n is even and $0.2<\frac{m}{20},\frac{n}{m},\frac{n}{11}<0.5$. Then $m-2n$ equals

a) 3

b) 1

c) 2

d) 4

8) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

$0.2<\frac{n}{11}<0.5$

=> 2.2<n<5.5

Since n is an even natural number, the value of n = 4

$0.2<\frac{m}{20}<0.5$  => 4< m<10. Possible values of m = 5,6,7,8,9

Since $0.2<\frac{n}{m}<0.5$, the only possible value of m is 9

Hence m-2n = 9-8 = 1

Question 9: If a, b and c are positive integers such that ab = 432, bc = 96 and c < 9, then the smallest possible value of a + b + c is

a) 49

b) 56

c) 59

d) 46

9) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Since $c<9$, we can have the following viable combinations for $b\times\ c\ =96$ (given our objective is to minimize the sum):

$48\times\ 2$ ; $32\times3$ ; $24\times\ 4$ ; $16\times6$ ; $12\times8$

Similarly, we can factorize $a\times\ b\ = 432$ into its factors. On close observation, we notice that $18\times24\ and\ 24\ \times\ 4\ $ corresponding to $a\times b\ and\ b\times\ c\ $ respectively together render us with the least value of the sum of $a+b\ +\ c\ \ =\ 18+24+4\ =46$

Hence, Option D is the correct answer.

Question 10: The mean of all 4-digit even natural numbers of the form ‘aabb’,where $a>0$, is

a) 4466

b) 5050

c) 4864

d) 5544

10) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

The four digit even numbers will be of form:

1100, 1122, 1144 … 1188, 2200, 2222, 2244 … 9900, 9922, 9944, 9966, 9988

Their sum ‘S’ will be (1100+1100+22+1100+44+1100+66+1100+88)+(2200+2200+22+2200+44+…)….+(9900+9900+22+9900+44+9900+66+9900+88)

=> S=1100*5+(22+44+66+88)+2200*5+(22+44+66+88)….+9900*5+(22+44+66+88)

=> S=5*1100(1+2+3+…9)+9(22+44+66+88)

=>S=5*1100*9*10/2 + 9*11*20

Total number of numbers are 9*5=45

.’. Mean will be S/45 = 5*1100+44=5544.

Option D

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here