Business Partnership Questions for SSC CHSL and MTS

0
66
Business Partnership Questions
Business Partnership Questions

Business Partnership Questions for SSC CHSL and MTS

Here you can download the Business Partnership Questions for SSC CHSL and MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Business Partnership questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Business Partnership for SSC CHSL and MTS. You can find a list of Business Partnership in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Business Partnership Questions for SSC CHSL and MTS

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: A and B enter into partnership with capitals in the ratio 5 : 6. At the end of 8 months A withdraws his capital. They received profits in the ratio 5 : 9. B invested the capital for

a) 6 months

b) 8 months

c) 10 months

d) 12 months

1) Answer (D)

Solution:

$ Profit ratio [P] = Investment ratio [I] \times Time period [T]$

A and B enter into partnership with capitals in the ratio 5 : 6

Investment ratio of A = 5

Investment ratio of B = 6

A withdraws his capital after 8 months

Therefore, time period of A = 8 months

Assume time period of B as ‘n’

Ratio of profit = $ ratio of investment \times ratio of time period $

Profit recieved by A and B in the ratio 5:9

$ \frac{Profit ratio of A }{Profit ratio of B} = \frac{ Ia \times Ta}{Ib \times Tb} $

Substituting,

$ \frac{ 5 \times 8}{6 \times n} = \frac{5}{9} $

Solving, n= 12 months

Question 2: A, B, C are partners in a business. During a particular year,A received one third of the profit, B received one fourth of the profit and C received the remaining Rs. 5000. How much amount of money did A receive

a) RS. 1000

b) RS. 3000

c) RS. 4000

d) RS. 5000

2) Answer (C)

Solution:

let the profit be P

A, B, C are partners in a business

A received one third of the profit = $ \frac{1}{3} \times P $

B received one fourth of the profit = $ \frac{1}{4} \times P $

C received the remaining = $ 1 – (\frac{1}{3} + \frac{1}{4}) = \frac{5}{12} $

given $ \frac{5}{12} \times P =5000 $

solving $ P = \frac{5000 \times 12}{5} = 12000 $

amount of money  A receive = $ \frac{12000}{3} = 4000 $

Question 3: A, B and C invest in a business in the ratio 3 : 6 : 5. A and C are working partners. Only B is a sleeping partner hence his share will be $\frac{3}{4^{th}}$ of what it would have been if he were a working partner. If they make Rs 50,000 profit, half of which is reinvested in the business and the other half is distributed between the partners, then how much does C get (in Rs)?

a) 20000

b) 6000

c) 10000

d) 9000

3) Answer (C)

Solution:

Original ratio of their profit is =(3:6×3/4:5)

=(12:18:20)=(6:9:10).

So, C will get =25000×10/25=1000.

C is correct choice.

Question 4: X, Y and Z are partners in a company. In one year X receives 1/4 part of profit, Y receives 1/5 part of profit and Z receives Rs 22000. How much amount (in Rs) will X get as profit?

a) 10000

b) 12000

c) 15000

d) 18000

4) Answer (A)

Solution:

Let total profit earned = Rs. $20x$

Profit earned by X = $\frac{1}{4}\times20x=5x$

Profit earned by Y = $\frac{1}{5}\times20x=4x$

=> Profit earned by Z = $20x-(5x+4x)=11x$

According to ques,

=> $11x=22,000$

=> $x=\frac{22,000}{11}=Rs.$ $2,000$

$\therefore$ Amount earned by X as profit = $5\times2,000=Rs.$ $10,000$

=> Ans – (A)

Question 5: P, Q and R are partners in a company. In any year P receives 1/9 part of profit, Q receives 1/6 part of profit and R receives Rs 130000. How much amount (in Rs) will P get as profit?

a) 40000

b) 36000

c) 18000

d) 20000

5) Answer (D)

Solution:

Let total profit earned = Rs. $18x$

Profit earned by P = $\frac{1}{9}\times18x=2x$

Profit earned by Q = $\frac{1}{6}\times18x=3x$

=> Profit earned by R = $18x-(2x+3x)=13x$

According to ques,

=> $13x=130,000$

=> $x=\frac{130,000}{13}=Rs.$ $10,000$

$\therefore$ Amount earned by P as profit = $2\times10,000=Rs.$ $20,000$

=> Ans – (D)

Take a free SSC CHSL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: Profit of Rs 12,400 has to be divided between three partners A, B and C in the ratio 5:7:8. How much does B get (in Rs)?

a) 4340

b) 3440

c) 3340

d) 4430

6) Answer (A)

Solution:

B’s share = $\frac{7}{5+7+8} \times 12400 = \frac{7}{20} \times 12400 = 7 \times 620 = 4340$

So the answer is option A.

Question 7: Profit of Rs 42,500 has to be divided between three partners A, B and C in the ratio 3:5:9. How much (in Rs) does A get?

a) 12500

b) 9500

c) 22500

d) 7500

7) Answer (D)

Solution:

A’s share = $\frac{3}{3+5+9} \times 42500 = \frac{3}{17} \times 42500 = 3 \times 2500 = 7500$

So the answer is option D.

Question 8: Profit of Rs 1,03,500 has to be divided between three partners A, B and C in the ratio 11:7:5. How much amount (in Rs) does B get?

a) 22,500

b) 49,500

c) 50,500

d) 31,500

8) Answer (D)

Solution:

Ratio of profit between A, B and C = 11 : 7 : 5

Total profit = Rs. 1,03,500

=> Amount that B will get = $\frac{7}{(11+7+5)}\times 1,03,500$

= $7 \times 4500=Rs.$ $31,500$

=> Ans – (D)

Question 9: Three partners A, B and C share profit such that three times the share of A is equal to two times the share of B and equal to 12 times the share of C. What is the ratio of the profits of A, B and C respectively

a) 3 : 2 : 12

b) 12 : 2 : 3

c) 4 : 6 : 1

d) 1 : 6 : 4

9) Answer (C)

Solution:

Let shares of A,B and C be $a,b$ and $c$ respectively.

According to ques, => $3a=2b=12c=k$

=> $a=\frac{k}{3}$ , $b=\frac{k}{2}$ , $c=\frac{k}{12}$

=> $a:b:c=\frac{k}{3}:\frac{k}{2}:\frac{k}{12}$

= $\frac{1}{3}:\frac{1}{2}:\frac{1}{12}$

Multiplying by L.C.M.(2,3,12)=12

= $\frac{12}{3}:\frac{12}{2}:\frac{12}{12}$

= $4:6:1$

=> Ans – (C)

Question 10: Profit of Rs 135200 has to be divided among three partners Aashay, Bhairav and Chetan in the ratio 4:3:6. How much Rs. does Chetan get?

a) 31200

b) 41600

c) 62400

d) 93600

10) Answer (C)

Solution:

Total amount to be distributed = Rs. 1,35,200

Ratio in which amount is divided between Aashay, Bhairav and Chetan = 4:3:6

=> Amount that Chetan will get = $\frac{6}{(4+3+6)} \times 135200$

= $\frac{6}{13} \times 135200$

= $6\times10400 = Rs. 62,400$

=> Ans – (C)

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC CHSL 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here