Box based Puzzle for IBPS Clerk PDF

0
215
Box based Puzzle for IBPS Clerk PDF
Box based Puzzle for IBPS Clerk PDF

Box based Puzzle for IBPS Clerk PDF

Download Top-15 Banking Exams Box based Puzzles PDF. Banking Exams Box based Puzzles based on asked questions in previous exam papers very important for the Banking  exams.

Download Box based Puzzle for IBPS Clerk PDF

105 IBPS Clerk Mocks for just Rs. 149

Download IBPS Clerk Previous Papers PDF

Take a IBPS Clerk free mock test

Instructions

Study the given information carefully to answer the given questions.

Seven boxes A, B, C, D, E, F and G are kept one above the other, but not necessarily in the same order. Each box contains different items Shoes, Papers, Bands, Medicines, Ribbons, Creams and Phones, but not necessarily in the same order. Only three boxes are kept between D and G. The Ribbon box is kept immediately above G. Only one box is kept between the Ribbon box and A. The Ribbon box is not the second from the bottom of the stack, Only one box is kept between E and A. E is kept above A. The Medicine box is kept immediately above E. Only three boxes are kept between the Medicine box and the Shoe box. The Paper Box is immediately above the Phone box. G is not the Paper box. F is kept immediately below the Cream box. Only one box is kept between B and the Cream box.

Question 1: Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group ?

a) G-Creams

b) E-Bands

c) C-Shoes

d) D-Papers

e) A-Bands

Question 2: Which of the following boxes contains bands ?

a) D

b) C

c) G

d) A

e) Other than those given as options

Question 3: What is the position of F in the given stack of boxes ?

a) Second from the top

b) Third from the bottom

c) First from the top

d) Fifth from the bottom

e) Fourth from the top

Question 4: Which of the following boxes is kept immediately below G ?

a) A

b) B

c) C

d) The Shoe box

e) The Paper box

Question 5: How many boxes are kept between B and the Ribbon box ?

a) Two

b) One

c) None

d) Three

e) More than three

Instructions

Study the given information carefully to answer the given questions.

Seven boxes— R, S, T, U, V, W and X, are kept one above the other, but not necessarily in the same order. Each box contains different elements­ Chocolates, Accessories, Ribbons, Balloons, Keys, Pins and Nuts, but not necessarily in the same order. Only three boxes are kept between U and V. The ribbon box is kept immediately above U. Only one box is kept between the ribbon box and the nuts box. The nuts box is kept below the ribbon box. Only two boxes are kept between the nuts box and R. S is kept immediately below X. S is not kept immediately above V. Only two boxes are kept between X and the Balloon box. V does not contain balloons. The chocolate box is kept immediately above W. Only three boxes are kept between the chocolates box and the accessories box. W does not contain Keys.

Question 6: How many boxes are kept between T and the nuts box?

a) None

b) Two

c) More than three

d) Three

e) One

Take a free mock test for IBPS-Clerk

790 Mocks (cracku Pass) Just Rs. 299

Question 7: Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group ?

a) X­-Ribbons

b) S-­Pins

c) V-­Balloons

d) U-­Keys

e) R-­Chocolates

Question 8: What is the position of S in the given stack of boxes ?

a) Second from the top

b) Third from the bottom

c) Fifth from the top

d) Fourth from the top

e) First from the bottom

Question 9: Which of the following boxes contains pins ?

a) V

b) S

c) Other than those given as options

d) W

e) X

Question 10: Which of the following boxes is kept immediately below ‘R ?

a) The Ribbon Box

b) X

c) W

d) V

e) The Accessories Box

Take a free mock test for IBPS-Clerk

IBPS Clerk previous year papers

 

Instructions

Study the given information carefully to answer the given questions:

Seven boxes- A, B, C, D, E, F and G are kept one above the other, but not necessarily in the same order. Each box has a different number viz. 2, 4, 5, 7, 8, 9 and 12, but not necessarily in the same order. Only three boxes are kept between G and box number 9. Only two boxes are kept between G and B. B is kept at one of the positions below box number 9. Only one box is kept between B and box number 4. E is kept immediately below box number 12. E is kept at one of the places above box number 9. There is only one box between E and the box having number less than E. E’s box number is neither 7 nor 8. Only two boxes are kept between box number 5 and F. The difference between F and the box immediately below it is less than four. C is not the topmost box. C’s box number is not 4. Only two boxes are kept between C and A.

Question 11: What is the number of box C ?

a) 5

b) 9

c) 12

d) 8

e) 2

Question 12: How many boxes are kept between E and box number 4 ?

a) Three

b) One

c) Two

d) None

e) More than three

Question 13: What is the position of D in the given stack of boxes ?

a) Fourth from the top

b) Fifth from the bottom

c) First from the top

d) Second from the bottom

e) Third from the bottom

Question 14: Which of the following boxes is kept immediately above A ?

a) B

b) Box number 5

c) Box number 7

d) G

e) Box number 4

Question 15: Four of the following five are alike in a certain way and hence form a group. Which of the following does not belong to the group ?

a) B-4

b) C-7

c) E-2

d) D-9

e) A-8

IBPS Clerk previous year papers

105 IBPS Clerk Mocks for just Rs. 149

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

The Ribbon box is kept immediately above G and the Ribbon box is not the second from the bottom of the stack, => Box G is not at the bottom.

Only three boxes are kept between D and G, => Let box D is at the bottom and thus Box G is third from the top and the ribbon box is immediately above it.

Only one box is kept between E and A and E is kept above A.

The Medicine box is kept immediately above E and only three boxes are kept between the Medicine box and the Shoe box, => The shoe box is kept immediately below A.

Only one box is kept between the Ribbon box and A, => A is kept at the middle and E contains ribbons.

F is kept immediately below the Cream box and only one box is kept between B and the Cream box, => A contains creams and box B is second from bottom.

The Paper Box is immediately above the Phone box, => B contains papers and D contains phones.

Apart from C-shoes, there is no gap between the boxes mentioned in the options.

=> Ans – (C)

2) Answer (C)

The Ribbon box is kept immediately above G and the Ribbon box is not the second from the bottom of the stack, => Box G is not at the bottom.

Only three boxes are kept between D and G, => Let box D is at the bottom and thus Box G is third from the top and the ribbon box is immediately above it.

Only one box is kept between E and A and E is kept above A.

The Medicine box is kept immediately above E and only three boxes are kept between the Medicine box and the Shoe box, => The shoe box is kept immediately below A.

Only one box is kept between the Ribbon box and A, => A is kept at the middle and E contains ribbons.

F is kept immediately below the Cream box and only one box is kept between B and the Cream box, => A contains creams and box B is second from bottom.

The Paper Box is immediately above the Phone box, => B contains papers and D contains phones.

Box G contains bands.

=> Ans – (C)

3) Answer (B)

The Ribbon box is kept immediately above G and the Ribbon box is not the second from the bottom of the stack, => Box G is not at the bottom.

Only three boxes are kept between D and G, => Let box D is at the bottom and thus Box G is third from the top and the ribbon box is immediately above it.

Only one box is kept between E and A and E is kept above A.

The Medicine box is kept immediately above E and only three boxes are kept between the Medicine box and the Shoe box, => The shoe box is kept immediately below A.

Only one box is kept between the Ribbon box and A, => A is kept at the middle and E contains ribbons.

F is kept immediately below the Cream box and only one box is kept between B and the Cream box, => A contains creams and box B is second from bottom.

The Paper Box is immediately above the Phone box, => B contains papers and D contains phones.

Box F is kept at third from the bottom.

=> Ans – (B)

4) Answer (A)

The Ribbon box is kept immediately above G and the Ribbon box is not the second from the bottom of the stack, => Box G is not at the bottom.

Only three boxes are kept between D and G, => Let box D is at the bottom and thus Box G is third from the top and the ribbon box is immediately above it.

Only one box is kept between E and A and E is kept above A.

The Medicine box is kept immediately above E and only three boxes are kept between the Medicine box and the Shoe box, => The shoe box is kept immediately below A.

Only one box is kept between the Ribbon box and A, => A is kept at the middle and E contains ribbons.

F is kept immediately below the Cream box and only one box is kept between B and the Cream box, => A contains creams and box B is second from bottom.

The Paper Box is immediately above the Phone box, => B contains papers and D contains phones.

Box A which contains creams is kept immediately below G.

=> Ans – (A)

5) Answer (D)

The Ribbon box is kept immediately above G and the Ribbon box is not the second from the bottom of the stack, => Box G is not at the bottom.

Only three boxes are kept between D and G, => Let box D is at the bottom and thus Box G is third from the top and the ribbon box is immediately above it.

Only one box is kept between E and A and E is kept above A.

The Medicine box is kept immediately above E and only three boxes are kept between the Medicine box and the Shoe box, => The shoe box is kept immediately below A.

Only one box is kept between the Ribbon box and A, => A is kept at the middle and E contains ribbons.

F is kept immediately below the Cream box and only one box is kept between B and the Cream box, => A contains creams and box B is second from bottom.

The Paper Box is immediately above the Phone box, => B contains papers and D contains phones.

There are 3 boxes that are kept between B and the box that contains ribbons.

=> Ans – (D)

6) Answer (E)

The ribbon box is kept immediately above U.

Only one box is kept between the ribbon box and the nuts box and the nuts box is kept below the ribbon box, => The nuts box is kept immediately below U.

Only three boxes are kept between U and V, => Let V is kept at the top and thus the nuts box is kept second from the bottom.

Only two boxes are kept between the nuts box and R, => Box R is kept immediately above the ribbon box.

S is kept immediately below X and S is not kept immediately above V, => S is kept at the bottom and X is immediately above it.

Only two boxes are kept between X and the Balloon box, => Balloons are kept in box R.

The chocolate box is kept immediately above W, => V contains chocolates and W is immediately below it.

Only three boxes are kept between the chocolates box and the accessories box, => U contains accessories.

W does not contain Keys, => Box S contains keys.

There is only one box between T and the nuts box.

=> Ans – (E)

7) Answer (B)

The ribbon box is kept immediately above U.

Only one box is kept between the ribbon box and the nuts box and the nuts box is kept below the ribbon box, => The nuts box is kept immediately below U.

Only three boxes are kept between U and V, => Let V is kept at the top and thus the nuts box is kept second from the bottom.

Only two boxes are kept between the nuts box and R, => Box R is kept immediately above the ribbon box.

S is kept immediately below X and S is not kept immediately above V, => S is kept at the bottom and X is immediately above it.

Only two boxes are kept between X and the Balloon box, => Balloons are kept in box R.

The chocolate box is kept immediately above W, => V contains chocolates and W is immediately below it.

Only three boxes are kept between the chocolates box and the accessories box, => U contains accessories.

W does not contain Keys, => Box S contains keys.

Apart from S-pins, all the other boxes mentioned in the options have one box between them.

=> Ans – (B)

8) Answer (E)

The ribbon box is kept immediately above U.

Only one box is kept between the ribbon box and the nuts box and the nuts box is kept below the ribbon box, => The nuts box is kept immediately below U.

Only three boxes are kept between U and V, => Let V is kept at the top and thus the nuts box is kept second from the bottom.

Only two boxes are kept between the nuts box and R, => Box R is kept immediately above the ribbon box.

S is kept immediately below X and S is not kept immediately above V, => S is kept at the bottom and X is immediately above it.

Only two boxes are kept between X and the Balloon box, => Balloons are kept in box R.

The chocolate box is kept immediately above W, => V contains chocolates and W is immediately below it.

Only three boxes are kept between the chocolates box and the accessories box, => U contains accessories.

W does not contain Keys, => Box S contains keys.

Box S is at the bottom.

=> Ans – (E)

9) Answer (D)

The ribbon box is kept immediately above U.

Only one box is kept between the ribbon box and the nuts box and the nuts box is kept below the ribbon box, => The nuts box is kept immediately below U.

Only three boxes are kept between U and V, => Let V is kept at the top and thus the nuts box is kept second from the bottom.

Only two boxes are kept between the nuts box and R, => Box R is kept immediately above the ribbon box.

S is kept immediately below X and S is not kept immediately above V, => S is kept at the bottom and X is immediately above it.

Only two boxes are kept between X and the Balloon box, => Balloons are kept in box R.

The chocolate box is kept immediately above W, => V contains chocolates and W is immediately below it.

Only three boxes are kept between the chocolates box and the accessories box, => U contains accessories.

W does not contain Keys, => Box S contains keys.

Box W contains pins.

=> Ans – (D)

10) Answer (A)

The ribbon box is kept immediately above U.

Only one box is kept between the ribbon box and the nuts box and the nuts box is kept below the ribbon box, => The nuts box is kept immediately below U.

Only three boxes are kept between U and V, => Let V is kept at the top and thus the nuts box is kept second from the bottom.

Only two boxes are kept between the nuts box and R, => Box R is kept immediately above the ribbon box.

S is kept immediately below X and S is not kept immediately above V, => S is kept at the bottom and X is immediately above it.

Only two boxes are kept between X and the Balloon box, => Balloons are kept in box R.

The chocolate box is kept immediately above W, => V contains chocolates and W is immediately below it.

Only three boxes are kept between the chocolates box and the accessories box, => U contains accessories.

W does not contain Keys, => Box S contains keys.

Box T which contains ribbons is kept immediately below R.

=> Ans – (A)

11) Answer (B)

Only three boxes are kept between G and box number 9. Only two boxes are kept between G and B. B is kept at one of the positions below box number 9, => Box B is kept immediately below box number 9 and box G is placed 3 places below box B.

E is kept immediately below box number 12. E is kept at one of the places above box number 9, => Box number 12 is kept at top and E is placed immediately below it.

Box number 9 is placed immediately below E and box G is placed at last position.

Only one box is kept between B and box number 4, => Box number 4 is kept immediately above box G.

C’s box number is not 4 and only two boxes are kept between C and A, => A’s box number is 4 and C is kept immediately above B.

There is only one box between E and the box having number less than E. E’s box number is neither 7 nor 8, => E’s box number is 5 and B’s box number is 2.

The difference between F and the box immediately below it is less than four, => F’s box number is 7 and G’s is 8.

Number of box C is 9

=> Ans – (B)

12) Answer (A)

Only three boxes are kept between G and box number 9. Only two boxes are kept between G and B. B is kept at one of the positions below box number 9, => Box B is kept immediately below box number 9 and box G is placed 3 places below box B.

E is kept immediately below box number 12. E is kept at one of the places above box number 9, => Box number 12 is kept at top and E is placed immediately below it.

Box number 9 is placed immediately below E and box G is placed at last position.

Only one box is kept between B and box number 4, => Box number 4 is kept immediately above box G.

C’s box number is not 4 and only two boxes are kept between C and A, => A’s box number is 4 and C is kept immediately above B.

There is only one box between E and the box having number less than E. E’s box number is neither 7 nor 8, => E’s box number is 5 and B’s box number is 2.

The difference between F and the box immediately below it is less than four, => F’s box number is 7 and G’s is 8.

Number of boxes between E and box numbered 4 (i.e, box A) = 3

=> Ans – (A)

13) Answer (C)

Only three boxes are kept between G and box number 9. Only two boxes are kept between G and B. B is kept at one of the positions below box number 9, => Box B is kept immediately below box number 9 and box G is placed 3 places below box B.

E is kept immediately below box number 12. E is kept at one of the places above box number 9, => Box number 12 is kept at top and E is placed immediately below it.

Box number 9 is placed immediately below E and box G is placed at last position.

Only one box is kept between B and box number 4, => Box number 4 is kept immediately above box G.

C’s box number is not 4 and only two boxes are kept between C and A, => A’s box number is 4 and C is kept immediately above B.

There is only one box between E and the box having number less than E. E’s box number is neither 7 nor 8, => E’s box number is 5 and B’s box number is 2.

The difference between F and the box immediately below it is less than four, => F’s box number is 7 and G’s is 8.

D is at top in the given stack of boxes.

=> Ans – (C)

14) Answer (C)

Only three boxes are kept between G and box number 9. Only two boxes are kept between G and B. B is kept at one of the positions below box number 9, => Box B is kept immediately below box number 9 and box G is placed 3 places below box B.

E is kept immediately below box number 12. E is kept at one of the places above box number 9, => Box number 12 is kept at top and E is placed immediately below it.

Box number 9 is placed immediately below E and box G is placed at last position.

Only one box is kept between B and box number 4, => Box number 4 is kept immediately above box G.

C’s box number is not 4 and only two boxes are kept between C and A, => A’s box number is 4 and C is kept immediately above B.

There is only one box between E and the box having number less than E. E’s box number is neither 7 nor 8, => E’s box number is 5 and B’s box number is 2.

The difference between F and the box immediately below it is less than four, => F’s box number is 7 and G’s is 8.

Box F numbered 7 is kept immediately above A.

=> Ans – (C)

15) Answer (E)

Only three boxes are kept between G and box number 9. Only two boxes are kept between G and B. B is kept at one of the positions below box number 9, => Box B is kept immediately below box number 9 and box G is placed 3 places below box B.

E is kept immediately below box number 12. E is kept at one of the places above box number 9, => Box number 12 is kept at top and E is placed immediately below it.

Box number 9 is placed immediately below E and box G is placed at last position.

Only one box is kept between B and box number 4, => Box number 4 is kept immediately above box G.

C’s box number is not 4 and only two boxes are kept between C and A, => A’s box number is 4 and C is kept immediately above B.

There is only one box between E and the box having number less than E. E’s box number is neither 7 nor 8, => E’s box number is 5 and B’s box number is 2.

The difference between F and the box immediately below it is less than four, => F’s box number is 7 and G’s is 8.

Apart from A-8, there is a gap of one box between the boxes mentioned in the options.

=> Ans – (E)

Top Rated Banking Study Material

DOWNLOAD APP FOR IBPS Clerk MOCKS

We hope this Box based Puzzles for IBPS Clerk  will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here