Blood Relations Questions for SSC-CPO PDF

0
734
Blood Relations Questions for SSC CPO PDF
Blood Relations Questions for SSC CPO PDF

Blood Relations Questions for SSC-CPO PDF

Download SSC CPO Blood Relations Questions with answers PDF based on previous papers very useful for SSC CPO exams. Very important Blood Relations Questions for SSC exams.

Download Blood Relations Questions PDF

10 SSC CPO Mocks for Rs. 117

Take a free mock test for SSC CPO

Download SSC CPO Previous Papers PDF

Question 1: If ‘P 3 Q’ means ‘P is daughter of Q’, ‘P 5 Q’ means ‘P is father of Q’, ‘P 7 Q’ means ‘P is mother of Q’ and ‘P 9 Q’ means ‘P is sister of Q’, then how is J related to K in J 3 L 9 N 3 O 5 K?

a) Mother

b) Wife

c) Niece

d) Daughter

Question 2: Pointing to a lady in the photograph Amit said,” She is the mother of the only grandson of my mother “. How is the lady related to Amit?

a) Mother

b) Daughter

c) Niece

d) Wife

Question 3: P + Q implies that P is the brother of Q, P – Q implies that P is the mother of Q, whereas P x Q implies P is the sister of Q. Which of the following implies M is the maternal uncle of R ?

a) $M – R + K$

b) $M + K \times Q$

c) None of these

d) $M + K – R$

Question 4: A is father of B. B is daughter of C. D is brother of B. N is sister of C. How is B related to N?

a) Daughter

b) Niece

c) Mother

d) Sister

Question 5: A and B are brother and sister respectively.C is A’s father,D is C’s sister and E is D’s mother. How is B related to E?

a) Grand-daughter

b) Great-grand-daughter

c) Aunt

d) Daughter

FREE SSC EXAM YOUTUBE VIDEOS

Download SSC CPO Previous Papers PDF

Question 6: P is father of Q, but Q is not his son. S is wife of P. R is son of S. How is Q related to S?

a) Brother

b) Daughter

c) Father

d) Cannot be determined

Question 7: A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my mother.” How is the man related to the lady.

a) Cousin

b) Brother

c) Son

d) Nephew

Question 8: ‘A’ is the sister of ‘B’. ‘B’ is married to ‘D’. ‘B’ and ‘D’ have a daughter ‘G’. How is ‘G’ related to ‘A’?

a) Sister

b) Daughter

c) Niece

d) Cousin

Question 9: Introducing a lady, a lady said, “She is the only daughter of Mohan’s grandfather who is my husband’s father”. How does the lady relate herself with the introduced lady?

a) Aunt

b) Mother

c) Mother-in-law

d) Sister-in-law

Question 10: A woman pointing to a man said, “He is the widower of my uncle’s brother’s daughter.” How is the man related to the woman?

a) Brother-in-law

b) Brother

c) Uncle

d) Nephew

Question 11: Poonam told Akshay that “Yesterday she defeated Akshay’s only sister’s daughter Sneha in a school Taekwondo competition.” How is Akshay related to Sneha?

a) Grandfather

b) Father

c) Cousin

d) Uncle

Question 12: Punit said to a lady, “The sister of your father’s wife is my aunt”. How is the lady related to Punit?

a) Daughter

b) Grand Daughter

c) Niece

d) Cousin sister

Question 13: If ‘A + B’ means ‘A is father of B’, ‘A – B’ means ‘A is mother of B’, ‘A * B’ means ‘A is brother of B’ and ‘A % B’ means ‘A is sister of B’, then how is Q related to S in ‘P + Q * R – S’?

a) Husband

b) Uncle

c) Brother

d) Father

Question 14: Introducing a boy Ankur says, “He is the son of the only sister of my grandfather’s daughter-in-law”. How is the boy related to Ankur?

a) Nephew

b) Son-in-law

c) Son

d) Cousin

Question 15: A boy and a girl are playing in a park. The only daughter of the maternal grandfather of the girl, is the sister of the boy’s father. How is the boy related to the girl?

a) Father

b) Grandfather

c) Son

d) Cousin

Free SSC Practice Tests

200+ Free GK Online Tests

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

Expression : J 3 L 9 N 3 O 5 K?

J is daughter of L and L is sister of N, => L is mother of J.

N is daughter of O, and O is father of K, => N and L are sisters of K

Thus, J is niece of K.

=> Ans – (C)

2) Answer (D)

Only grandson of Amit’s mother = Amit’s son

Now, the lady is mother of Amit’s son, => Amit is her husband.

Thus, the lady is Amit’s wife.

=> Ans – (D)

3) Answer (D)

(A) : M – R + K = M is the mother of R, thus it is not possible.

(B) : M + K x Q = R is not given, thus it is not possible.

(D) : M + K – R = M is the brother of K and K is mother of R, => M is maternal uncle of R.

=> Ans – (D)

4) Answer (B)

A is father of B and B is daughter of C.

=> A is husband of C, and B (female) is their daughter.

D is brother of B, => D (male) is son of A (male) and C (female).

Also, N is sister of C.

Thus, B is niece of N.

=> Ans – (B)

5) Answer (A)

 

As we can see from the above family tree, B is the grand daughter of E.

Hence, option A is the correct answer.

6) Answer (B)

P is father of Q, but Q is not his son, => Q is daughter of P (male).

Also, S is wife of P. R is son of S, => Q (female) and R (male) are siblings.

Thus, Q is daughter of S.

=> Ans – (B)

7) Answer (A)

Mother’s husband’s sister is that lady’s aunt.

Now, that aunt is the mother of the man.

Thus, the man and the lady are cousins.

=> Ans – (A)

8) Answer (C)

B and D are married and have a daughter G.

Also, A is the sister of B, => A is aunt of G.

Thus, G is the niece of A.

=> Ans – (C)

9) Answer (D)

Only daughter of Mohan’s grandfather = Mohan’s aunt

Also, Mohan’s grandfather is that lady’s husband’s father, => Mohan is her son.

Thus, the two ladies are sister-in-law

=> Ans – (D)

10) Answer (A)

The woman’s uncle’s brother is that woman’s father.

Now, her father’s daughter is her sister.

Also, that man was married to that woman’s sister, thus he’s her brother-in-law.

=> Ans – (A)

11) Answer (D)

Akshay’s only sister’s daughter is Akshay’s niece.

Now, the name of mentioned girl is Sneha.

Thus, Akshay is Sneha’s uncle.

=> Ans – (D)

12) Answer (D)

Father’s wife is mother, now the sister of that lady’s mother is her aunt.

Also, that woman is Punit’s aunt.

Thus, that lady is the cousin sister of Punit.

=> Ans – (D)

13) Answer (B)

Expression : ‘P + Q * R – S’

=> P is the father of Q and Q is the brother of R. Also, R is the mother of S.

=> P and Q are males and S is female.

Thus, Q is the uncle of S.

=> Ans – (B)

14) Answer (D)

Ankur’s grandfather’s daughter-in-law = Ankur’ mother

Only sister of Ankur’s mother = Ankur’s aunt

Now, that boy is son of Ankur’s aunt, => Ankur and the boy are cousins.

=> Ans – (D)

15) Answer (D)

The only daughter of the maternal grandfather of the girl, is the sister of the boy’s father.

Relation is :

Thus, the boy and girl are cousins.

=> Ans – (D)

SSC CPO Free Mock Tests

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Blood Relations Questions for SSC CPO Exam will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here