Blood Relation Questions for SSC CGL PDF

0
3459
Blood Relation Questions for SSC CGL PDF
Blood Relation Questions for SSC CGL PDF

Blood Relation Questions for SSC CGL PDF:

Blood relation questions and answers for SSC CGL Exam. Important blood relationship aptitude test problems.

Blood Relation Questions for SSC CGL PDF

125 SSC CGL Mocks for Rs. 199

Download All SSC CGL Questions & Tricks PDF

Question 1: Ramesh has brother Suresh. Ramesh is the son of Gopal. Govind is Gopal’s father. How is Suresh related to Govind?

a) Son
b) Brother
c) Grandson
d) Grandfather

Question 2: Introducing a man, a woman said “His mother is the only daughter of my father”. How is the man related to the woman?

a) Brother
b) Son
c) Father
d) Uncle

Question 3: P and Q are sisters. R and S are brothers. P’s daughter is R’s sister. What is Q’s relation to S?

a) Mother
b) Grandmother
c) Sister
d) Aunt

Question 4: A man said to a lady “Your mother’s husband’s sister is my aunt”. How is the lady related to man ?

a) Sister
b) Mother
c) Daughter
d) Granddaughter

Question 5: A man was 32 years of age when he had his first son. His wife was 35 years of age when his son attained the age of 7 years. The difference between the age of the father and the mother is _____ .

a) 7 years
b) 3 years
c) 5 years
d) 4 years

SSC CGL Syllabus PDF

Take SSC CGL Free Mock Test

Question 6: Karan remembers that his sister’s birthday is not after 18th August. Karan’s mother remembers that Karan’s sister birthday is before 20th August but after 17th August. On which date of August is Karan’s sister birthday?

a) 18
b) 17
c) 19
d) 20

Question 7: Pointing to a lady, Diwakar said, “Her mother’s only grandson is my son.” How is that lady related to Diwakar?

a) Aunty
b) Sister
c) Mother
d) Wife

Question 8: Pointing towards a man, Ritika said “He is the son of my grandfather’s only son”. How is Ritika related to that man?

a) Aunty
b) Sister
c) Mother
d) Wife

Question 9: Pointing towards a girl, Chetan said “She is the daughter of the only child of my grandmother”. How is Chetan related to that girl?

a) Father
b) Son
c) Brother
d) Husband

Question 10: Introducing a woman, a man said “Her mother is the only daughter of my mother-in law”. How is the man related to the woman?

a) Son
b) Brother
c) Husband
d) Father

15,000 Free Solved Questions

Answers & Solutions for Blood Relation Questions for SSC CGL PDF:

1) Answer (C)
Ramesh and Suresh are brothers and Ramesh is the son of Gopal
=> Suresh is also the son of Gopal.
Also, Govind is Gopal’s father, => Govind is the grandfather of Suresh.
∴ Suresh is the grandson of Govind.
=> Ans – (C)

2) Answer (B)
Only daughter of the woman’s father is the woman herself.
Now, the woman is the man’s mother, => The man is the son of that woman.
=> Ans – (B)

3) Answer (D)
R and S are brothers. P’s daughter is R’s sister,
=> R and S are sons of P.
Also, Q is the sister of P, => Q is S’s aunt.
=> Ans – (D)

4) Answer (A)
The lady’s mother’s husband’s sister is that lady’s aunt.
Now, according to ques, the man has also the same aunt.
Thus, they are both brothers and sisters.
=> Ans – (A)

5) Answer (D)
The mother was 35 years of age when his son attained the age of 7 years,
=> Mother’s age when son was born = 35 – 7 = 28 years
Father’s age when son was born = 32 years
=> Required difference = 32 – 28 = 4 years
=> Ans – (D).

Top Rated APP for SSC CGL Preparation

6) Answer (A)
According to Karan’s mother, his sister’s birthday is between 17th and 20th August
=> Possible birthday date = 18 or 19
According to Karan, birthday is not after 18 and thus 19 is ruled out.
Thus, Karan’s sister birthday is on 18th August.
=> Ans – (A)

7) Answer (B)
“Her mother’s only grandson” is that lady’s nephew.
Now, that nephew is Diwakar’s son.
=> That lady is Diwakar’s sister
=> Ans – (B)

8) Answer (B)
Ritika’s grandfather’s only son is her father.
Now, the man is mentioned is the son of Ritika’s father, thus they are siblings.
=> Ritika is that man’s sister.
=> Ans – (B)

9) Answer (C)
Only child of Chetan’s grandmother is Chetan’s father.
Now, that girl is Chetan’s father’s daughter, thus Chetan and the girl are siblings.
Thus, Chetan is her brother.
=> Ans – (C)

10) Answer (D)
Only daughter of the man’s mother-in-law is the man’s wife.
Now, the man’s wife is the woman’s mother.
Thus, the man is her father.
=> Ans – (D).

SSC CGL Free Previous Papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here