Blood Relation Questions For IBPS Clerk Set-4 PDF

0
1046
blood relation questions for ibps clerk set-4 pdf
blood relation questions for ibps clerk set-4 pdf

Blood Relation Questions For IBPS Clerk Set-4 PDF

Download important Blood Relation PDF based on previously asked questions in IBPS Clerk and other Banking Exams. Practice Blood Relation for IBPS Clerk Exam.

Download Blood Relation Questions For IBPS Clerk Set-4 PDF

Get 25 IBPS Clerk mocks for Rs. 149. Enroll here

Take Free IBPS Clerk Mock Test

Download IBPS Clerk Previous papers PDF

Go to Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Question 1: S is the mother of T. T is the husband of J. N is the son of J. Z is the father-in-law of J. K is the brother of N. How K is related to Z?

a) Son

b) Brother

c) Nephew

d) Uncle

e) None of these

Instructions

<p “=””>Study the following information carefully and answer the questions given below :
• T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.
• T is the mother of J. Y is the father of U.
• Y has only one son and only one daughter.
• U is the daughter of T. Q is the son of D.

Question 2: How is P related to T?

a) Brother

b) Cannot be determined

c) Brother-in-law

d) Cousin brother

e) Uncle

Question 3: How is J related to D?

a) Son

b) Niece

c) Son-in-law

d) Nephew

e) Daughter

IBPS Clerk Online Mock Test

Question 4: How is Q related to M?

a) Son-in-law

b) Grandson

c) Nephew

d) Son

e) Cannot be determined

Instructions

Study the following information and answer the given questions.
D is the mother of S. S is the sister of T. T is the mother of R. R is the only son of J. J is the father of U. U is married to K.

Question 5: How is J related to D?

a) Brother-in-law

b) Son-in-law

c) Grandson

d) Son

e) Nephew

Question 6: If R is the father of X, then how is K related to X?

a) Father

b) Aunt

c) Uncle

d) Father-in-law

e) Mother

IBPS Clerk Previous Papers

Question 7: How is S related to R?

a) Sister-in-law

b) Mother-in-law

c) Grandmother

d) Aunt

e) Mother

Instructions

Study the following information and answer the given questions. S is the mother of D. K is the brother of D. K is the only son of M. M is the son of U. U is the husband of T. T is the mother of Y.

Question 8: If D is married to X, then how is X related to M ?

a) Son-in-law

b) Daughter-in-law

c) Son

d) Niece

e) Daughter

Question 9: How is T related to K ?

a) Mother

b) Aunt

c) Granddaughter

d) Grandmother

e) Mother-in-law

IBPS Clerk Important Questions PDF

Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Question 10: How is S related to Y ?

a) Sister

b) Cousin

c) Mother-in-law

d) Niece

e) Sister-in-law

Instructions

Study the following information and answer the given questions.
L is the mother of J. J is the only daughter of R. R is the son of D. D is the wife of K. K is the father of T. T is the wife of Y.

Question 11: If J is the sister of X, then how is X related to Y?

a) Son

b) Nephew

c) Daughter

d) Niece

e) Daughter­-in-­law

Question 12: How is L related to T?

a) Niece

b) Sister

c) Daughter-­in-­law

d) Daughter

e) Sister-­in-­law

Question 13: How is J related to K?

a) Daughter

b) Granddaughter

c) Daughter-­in-­law

d) Grandfather

e) Niece

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
S is the daughter of U. V has only two children- S and Y. Y is married to D. P is the brother of B. V has only two daughters. J is the mother of U. J is married to L. P is married to S. V is the son of T.

Question 14: Who among the following is the sister-in-law of B?

a) Y

b) S

c) U

d) J

e) T

Question 15: Who among the following is the father of U?

a) J

b) T

c) V

d) L

e) None of these

Daily Free Banking Online Tests

Answers & Solutions:

1) Answer (E)

S is the mother of T. T is the husband of J. N is the son of J.

Z is father-in-law of J, => Z is T’s father.

Also, K is the brother of N.

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings.

Thus, K is the grandson of Z.

=> Ans – (E)

2) Answer (C)

T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.

=> P is the husband of D.

T is the mother of J and U is the daughter of T.  Y is the father of U. Also, Y has only one son and only one daughter.

=> J is the brother of U (female). and T is the wife of Y.

Q is the son of D.

(+) represents male and (-) represents female

P is the brother-in-law of T.

=> Ans – (C)

3) Answer (D)

T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.

=> P is the husband of D.

T is the mother of J and U is the daughter of T.  Y is the father of U. Also, Y has only one son and only one daughter.

=> J is the brother of U (female). and T is the wife of Y.

Q is the son of D.

(+) represents male and (-) represents female

J is the nephew of D.

=> Ans – (D)

4) Answer (B)

T is the sister of D. D is married to P. P is the son of M.

=> P is the husband of D.

T is the mother of J and U is the daughter of T.  Y is the father of U. Also, Y has only one son and only one daughter.

=> J is the brother of U (female). and T is the wife of Y.

Q is the son of D.

(+) represents male and (-) represents female

Q is the grandson of M.

=> Ans – (B)

5) Answer (B)

D is the mother of S. S is the sister of T, => T and S are daughters of D (female).

T is the mother of R. R is the only son of J. J is the father of U.

=> J is the husband of T and U is their daughter.

U is married to K.

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings

J is the son-in-law of D.

=> Ans – (B)

6) Answer (C)

D is the mother of S. S is the sister of T, => T and S are daughters of D (female).

T is the mother of R. R is the only son of J. J is the father of U.

=> J is the husband of T and U is their daughter.

U is married to K.

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings

If R is the father of X, then K is the uncle of X.

=> Ans – (C)

7) Answer (D)

D is the mother of S. S is the sister of T, => T and S are daughters of D (female).

T is the mother of R. R is the only son of J. J is the father of U.

=> J is the husband of T and U is their daughter.

U is married to K.

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings

S is aunt of R.

=> Ans – (D)

8) Answer (A)

S is the mother of D. K is the brother of D. K is the only son of M.

=> M is the husband of S and D is their daughter.

M is the son of U. U is the husband of T. T is the mother of Y.

=> Gender of Y is unknown.

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings.

If D is married to X, then X is son-in-law of M.

=> Ans – (A)

9) Answer (D)

S is the mother of D. K is the brother of D. K is the only son of M.

=> M is husband of S and D is their daughter.

M is the son of U. U is the husband of T. T is the mother of Y.

=> Gender of Y is unknown.

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings.

T is grandmother of K.

=> Ans – (D)

10) Answer (E)

S is the mother of D. K is the brother of D. K is the only son of M.

=> M is husband of S and D is their daughter.

M is the son of U. U is the husband of T. T is the mother of Y.

=> Gender of Y is unknown.

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings.

S is sister-in-law of Y.

=> Ans – (E)

Get 25 IBPS Clerk mocks for Rs. 149. Enroll here

11) Answer (B)

L is the mother of J. J is the only daughter of R.

=> R is the husband of L.

R is the son of D. D is the wife of K. K is the father of T. T is the wife of Y.

=> R is brother of T (female).

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings.

If J is the sister of X, then X is the nephew of Y. Here, X is male as J is the only daughter of R.

=> Ans – (B)

12) Answer (E)

L is the mother of J. J is the only daughter of R.

=> R is the husband of L.

R is the son of D. D is the wife of K. K is the father of T. T is the wife of Y.

=> R is brother of T (female).

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings.

L is the sister-in-law of T.

=> Ans – (E)

13) Answer (B)

L is the mother of J. J is the only daughter of R.

=> R is the husband of L.

R is the son of D. D is the wife of K. K is the father of T. T is the wife of Y.

=> R is brother of T (female).

‘=’ represents married couple and ‘-‘ represents siblings.

J is granddaughter of K.

=> Ans – (B)

14) Answer (B)

S is the daughter of U. V has only two children- S and Y. V is the son of T.

=> V is the husband of U.

V has only two daughters, => S and Y are sisters.

Y is married to D. P is married to S. P is the brother of B.

=> D is husband of Y and P is husband of S

J is the mother of U. J is married to L, => L is husband of J.

‘=’ represents siblings and ‘-‘ represents married couples.

S is the sister-in-law of B.

=> Ans – (B)

15) Answer (D)

S is the daughter of U. V has only two children- S and Y. V is the son of T.

=> V is the husband of U.

V has only two daughters, => S and Y are sisters.

Y is married to D. P is married to S. P is the brother of B.

=> D is husband of Y and P is husband of S

J is the mother of U. J is married to L, => L is husband of J.

‘=’ represents siblings and ‘-‘ represents married couples.

L is the father of U.

=> Ans – (D)

Highly Rated Free Preparation App for Banking Exams

4 Free IBPS Clerk Mock Tests

We hope this Blood Relation for IBPS Clerk preparation will be helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here