**Average Questions for SSC CGL PDF:**

Download Average questions asked in SSC previous exams PDF.

Download Average Questions for SSC CGL PDF

100 SSC CGL (latest pattern mocks) – Rs. 199

SSC CGL Free Study Material – 18000 Questions

[icegram campaigns=”11442″]

Download All SSC CGL Questions & Tricks PDF

**Question 1:** The incomes of A and B are in the ratio 3 : 2 and their expenditures are in the ratio 5:3. If each saves Rs. 1000, then Aâ€™s income is

a) Rs. 6000

b) Rs. 4000

c) Rs. 2000

d) Rs. 5000

**Question 2:** The difference between successive discounts of 40% followed by 30% and 45% followed by 20% on the marked price of an article is Rs. 12. The marked price of the article is :

a) 800

b) 400

c) 200

d) 600

**Question 3:** Which of the following represents a correct proportion ?

a) 12: 9 = 16 : 12

b) 13 : 11 = 5 : 4

c) 30 : 45 = 13 : 24

d) 6 :10 = 4: 10

**Question 4:** In a Mathematics examination the numbers scored by 5 candidates are 5 successive odd integers. If their total marks is 185, the highest score is

a) 39

b) 43

c) 41

d) 37

**Question 5:** Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3 and their HCF is 12. The numbers are

a) 12,24, 36

b) 5, 10, 15

c) 4, 8, 12

d) 10, 20, 30

**Question 6:** The ratio of two numbers is 3 : 4 and their LCM is 180. The second number is

a) 30

b) 60

c) 45

d) 90

**Question 7:** A person distributes his pens among four friends A, B. C, D in the ratio 1/3 : 1/4 : 1/5 : 1/6 .What is the minimum number of pens that the person should have?

a) 60

b) 65

c) 75

d) 45

**Question 8:** The arithmetic mean of the scores of a group of students in a test was 52. The brightest 20% of them secured a mean score of 80 and the dullest 25%, a mean score of 31. The mean score of remaining 55% is :

a) 50%

b) 51.4% approx.

c) 54.6% approx.

d) 45%

**Question 9:** Out of 10 teachers of a school, one teacher retires and in his place, a new teacher of age 25 years joins. As a result, average age of teachers is reduced by 3 years. The age (in years) of the retired teacher is:

a) 58

b) 60

c) 55

d) 50

**Question 10:** Three numbers are in the ratio 1 : 2 : 3. By adding 5 to each of them, the new numbers are in the ratio 2 : 3 : 4. The numbers are:

a) 10, 20, 30

b) 15, 30, 45

c) 1, 2, 3

d) 5, 10, 15

**Answers & Solutions forÂ Average Questions for SSC CGL PDF:**

**1) Answer (A)**

As incomes of A and B are in the ratio 3 : 2. So , assume incomes of A and B be 3z and 2z

respectively

As the expenditure are in the ratio 5:3. So assume expenditure of A and B be 5y and 3y

respectively

Now it is given that every one saves Rs 1000

3z – 5y = 1000 ……….(1)

2z – 3y = 1000……….(2)

Solving equations 1 and 2

y = Rs 1000

z = Rs 2000

hence income of A = 3z = 3 x 2000 = Rs 6000

**2) Answer (D)**

let the marked price of the article be Rs y

**Ist case :**

Two succesive discounts 40% followed by 30%

So after these two successive discounts the value of article becomes = 0.6 Ã— 0.7 Ã— y = 0.42 y

**2nd case:**

Two successive discounts are 45% followed by 20%

So after these two discounts the price if article becomes = 0.55 Ã— 0.8 Ã— y = 0.44y

It is given that :

0.44y – 0.42y = 12

0.02y = 12

y = Rs 600

**3) Answer (A)**

Checking option 1 )

12: 9 = 4:3, 16 : 12 = 4:3

Checking option 2)

13 : 11 = 13:11 , 5 : 4= 5:4

checking option 3)

30 : 45 = 2:3, 26 : 24 = 13:12

Checking option 4)

6 :10 = 3:5, 4: 10 = 2:5

So option A is correct

**4) Answer (C)**

let the numbers of 5 candidates be a-3,a-1,a+1,a+3,a+5

It is given that

a-3+a-1+a+1+a+3+a+5 =185

5a + 5 = 185

5a = 180

a= 36

The highest score = a + 5 = 36 + 5 = 41

**5) Answer (A)**

As the numbers are in the ratio of 1:2:3 so let the numbers be y,2y,3y

The numbers taken are co prime, => the highest common factor = y

and y = 12

=> Numbers are 12,24,36

**6) Answer (B)**

As the numbers are in the ratio 3:4

so assume the numbers are 3z and 4z

LCM of 3z and 4z = 12z

it is given that LCM of the above two numbers are = 180

So, 12z = 180

z = 15

and hence 2nd number = 4z = 4 x 15 = 60

**7) Answer (A)**

It is given that A person distributes his pens among four friends A, B. C, D in the ratio 1/3 : 1/4 : 1/5 : 1/6

So when he is distributing pens , then the number of pens distributed to everyone should be a natural number and hence the number of total pens should be a multiple of 3,4,5,6

and the smallest natural number divisible by 3,4,5,6 is its LCM which is = 60

and hence minimum 60 pens should be there with the man before distribution.

**8) Answer (B)**

Let the total number of people be 100 and total marks be 100.

Average = 52 => Total = 5200

Average of brightest 20 = 80=>Total marks scored by brightest 20 = 80*20 = 1600

Average of dullest 25 =31. => Total marks scored by dullest 25 = 25*31= 775

Marks scored by remaining 55 = 5200 -1600 – 775 = 2825

Average = 2825/55 = 51.4 % (Approx.)

Option B is the right answer.

**9) Answer (C)**

Number of teachers = 10 years

Let the initial average age be A years

total age before retirement = 10A

Now new average age =( A-3) years

So new total age after new person joined= 10x(A-3) = 10A – 30 ………….(1)

let the age of retired teacher be z years, So

new total age can be calculated also as= 10A – z +25 ……..(2)

equations 1 and 2 are equal

so, 10A – 30 = 10A – z +25

z = 55 years.

**10) Answer (D)**

Initial ratio of the numbers 1:2:3

So, let the numbers be y , 2y , 3y

Now adding 5 to each number will give us y+5, 2y+5, 3y+5

as it is given that new ratio is 2:3:4 so assume that the new numbers are 2z, 3z, 4z

and hence we can relate numbers in following way:

y+5 = 2z…………(1)

2y + 5 = 3z……..(2)

3y+5 = 4z ………..(3)

from equation 1 and 2

y = 5 and z = 5

So initially the numbers are

(5 , 10 , 15 )