Arrangement and Pattern Questions For IBPS Clerk PDF

0
842
arrangement and pattern questions for ibps clerk pdf
arrangement and pattern questions for ibps clerk pdf

Arrangement and Pattern Questions For IBPS Clerk PDF

Download important Arrangement and Pattern Questions PDF based on previously asked questions in IBPS Clerk and other Banking Exams. Practice Arrangement and Pattern Question and Answers for IBPS Clerk Exam.

Download Arrangement and Pattern Questions For IBPS Clerk PDF

105 IBPS Clerk for just Rs. 199

Take Free IBPS Clerk Mock Test

Download IBPS Clerk Previous papers PDF

Go to Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Instructions

Study 1 the following information careful’ ly and answer the questions given below :
Nine persons – G, H, I, J, K, R, S, T and U — are seated in a straight line facing North, with equal distance between each other but not necessarily in the same order.
Only two persons sit to the left of I. Only one person sits between I and U. H sits fourth to the right of R. R is not an immediate neighbour of U. Less than three persons sit between R and U. Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J. Only three persons sit between K and T. K is not an immediate neighbour of J. Only two persons sit between T and G.

Question 1: In which of the given pairs of persons, is odd number of persons sitting between them?

a) H, T

b) I, H

c) U, R

d) J, K

e) G, K

Question 2: Which of the following statements is true with respect to S as per the given arrangement?

a) S is an immediate neighbour of U.

b) None of the given options is true.

c) S sits at one of the extreme ends of the line.

d) More than two persons sit between S and R.

e) S sits second to the left of G.

Question 3: Who amongst the following sit exactly between T and G?

a) I, J

b) H, J

c) R, U

d) H, S

e) J, R

IBPS Clerk Online Moct Test

Question 4: Who sits second to the left of J?

a) T

b) No one as J sits at one of the extreme ends of the line.

c) I

d) G

e) S

Question 5: Which of the following pairs represent the persons sitting at the extreme ends of the line?

a) H, U

b) U, G

c) K, G

d) U, S

e) I, G

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below:

Eight persons — E, F, G, H, Q, R, S and T — are sitting around a square table (but not necessarily in the same order) in such a way that four of them sit at four corners while four sit in the middle of each of the four sides. The ones sitting at the corners are facing the centre and the ones sitting in the middle of the sides are facing outside (i.e. opposite to the centre). Q sits in the middle of one of the sides. Only two persons sit between Q and R. Only one person sits between R and E. E is an immediate neighbour of both T and F. S sits to the immediate left of F. Only one person sits between G and S.

Question 6: Who sits third to the left of G?

a) H

b) T

c) F

d) R

e) E

IBPS Clerk Previous Papers

Question 7: What is the position of T with respect to R?

a) Second to the right

b) Third to the left

c) Immediate left

d) Third to the right

e) Immediate right

Question 8: How many persons sit between T and F when counted from the left of T?

a) One

b) None

c) Three

d) Two

e) More than three

Question 9: Which of the following statements is true with respect to the given arrangement?

a) Only three persons sit between E and Q.

b) Q is an immediate neighbour of S.

c) F sits second to the left of Q.

d) H sits at one of the corners of the table

e) None of the given statements is true

Question 10: Which of the following pairs represent the persons sitting between Q and the one sitting second to the left of E, when counted from the left of Q?

a) F, S

b) T, S

c) F, G

d) H, G

e) R, T

IBPS Clerk Important Questions PDF

Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Instructions

Study the following information carefully and answer the given questions:

L, M, N, O, P, Q, R and S are sitting around a circular table facing. the centre but not necessarily in the same order.
• P sits third to left of M. P is an immediate neighbour of both O and S.
• Only one person sits between O and Q.
• R is an immediate neighbour of O. Only one person sits between R and N.

Question 11: Who amongst the following sits exactly between Rand N ?

a) L

b) M

c) O

d) P

e) Q

Question 12: Who sits third to the left of N?

a) M

b) Q

c) L

d) S

e) O

Question 13: Four of the following five are alike in a certain way and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

a) MS

b) QM

c) OQ

d) RP

e) SO

Question 14: M is related to R in a certain way based on the given seating arrangement. In the same way P is related to M. To whom amongst the following is L related to, following the same pattern ?

a) N

b) Q

c) O

d) P

e) S

Question 15: What is the position of L with respect to P in the above arrangement ?

a) Fifth to the left

b) Immediate left

c) Fifth to the right

d) Immediate right

e) Second to the right

Daily Free Banking Online Tests

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

Number of persons sitting between :

H and T = 1  (odd)

I and H = 4

U and R = 2

J and K = 2

G and K = 6

=> Ans – (A)

2) Answer (E)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

The only statement that is true is S is sitting second to the left of G.

=> Ans – (E)

3) Answer (D)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

Clearly, S and H are sitting between T and G.

=> Ans – (D)

4) Answer (C)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

I is sitting second to the left of J.

=> Ans – (C)

5) Answer (B)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

U and G are sitting at the extreme ends of the line.

=> Ans – (B)

6) Answer (C)

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

Clearly, F sits third to the left of G.

=> Ans – (C)

7) Answer (E)

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

T is sitting to the immediate right of R.

=> Ans – (E)

8) Answer (A)

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

Only one person, E is sitting between T and F when counted from the left of T.

=> Ans – (A)

9) Answer (B)

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

The only statement true is that Q is an immediate neighbor of S.

=> Ans – (B)

10) Answer (D)

Q sits in the middle of one of the sides, thus he faces outside, and only two persons sit between Q and R, => R sits third to the left of Q.

Only one person sits between R and E and E is an immediate neighbour of both T and F, => E sits second to the right of R and F sits to the immediate right of R, whereas T sits between E and R.

S sits to the immediate left of F and G sits second to the right of S. The remaining place, i.e. immediate right of G is taken by H.

The arrangement :

Persons sitting between Q and R (second t the left of E) are = H and G

=> Ans – (D)

11) Answer (E)

P sits third to the left of M and is an immediate neighbour of both O and S.

Only one person sits between O and Q, => O sits to the immediate left of P

Also, R is an immediate neighbour of O, => R sits between O and Q.

Only one person sit between R and N, => N sits between Q and M.

The remaining vacant place is filled by L. The arrangement :

Clearly, Q sits between R and N.

=> Ans – (E)

12) Answer (D)

P sits third to the left of M and is an immediate neighbour of both O and S.

Only one person sits between O and Q, => O sits to the immediate left of P

Also, R is an immediate neighbour of O, => R sits between O and Q.

Only one person sit between R and N, => N sits between Q and M.

The remaining vacant place is filled by L. The arrangement :

S sits third to the left of N.

=> Ans – (D)

13) Answer (D)

P sits third to the left of M and is an immediate neighbour of both O and S.

Only one person sits between O and Q, => O sits to the immediate left of P

Also, R is an immediate neighbour of O, => R sits between O and Q.

Only one person sit between R and N, => N sits between Q and M.

The remaining vacant place is filled by L. The arrangement :

The pattern is that the first person sits second to the right of second person, but R sits second to the left of P, thus its the odd one out.

=> Ans – (D)

14) Answer (B)

P sits third to the left of M and is an immediate neighbour of both O and S.

Only one person sits between O and Q, => O sits to the immediate left of P

Also, R is an immediate neighbour of O, => R sits between O and Q.

Only one person sit between R and N, => N sits between Q and M.

The remaining vacant place is filled by L. The arrangement :

M is related to R, => R sits third to the right of M

P is related to M, => M sits third to the right of P.

Similarly, Q sits third to the right of L, => L is related to Q.

=> Ans – (B)

15) Answer (E)

P sits third to the left of M and is an immediate neighbour of both O and S.

Only one person sits between O and Q, => O sits to the immediate left of P

Also, R is an immediate neighbour of O, => R sits between O and Q.

Only one person sit between R and N, => N sits between Q and M.

The remaining vacant place is filled by L. The arrangement :

L is second to the right of P.

=> Ans – (E)

4 Free IBPS Clerk Mock Tests

We hope this Arrangement and Pattern questions and answers for IBPS Clerk preparation will be helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here