Antonyms and Synonyms Questions for MAH-CET

0
327

Antonyms and Synonyms Questions for MAH-CET

Here you can download a free Antonyms and Synonyms questions PDF with answers for MAH MBA CET 2022 by Cracku. These are some tricky questions in the MAH MBA CET 2022 exam that you need to find the Antonyms and Synonyms of answers for the given questions. These questions will help you to make practice and solve the Antonyms and Synonyms questions in the MAH MBA CET exam. Utilize this best PDF practice set which is included answers in detail. Click on the below link to download the Antonyms and Synonyms MCQ PDF for MBA-CET 2022 for free.

Download Antonyms and Synonyms Questions for MAH-CET

Enroll to MAH-CET 2022 Crash Course

Question 1: In the following question, out of the four alternatives, choose the word which is opposite in meaning to the given word and click the button corresponding to it.
CAPTIVATE

a) DISTRACT

b) OBSCURE

c) IMPRISON

d) RELEASE

1) Answer (A)

Solution:

Captivate means to attract and hold the interest of. Distract is the antonym of Captivate from the given options.

Question 2: In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
CUPIDITY

a) FEAR

b) FRIENDSHIP

c) GREED

d) LOVE

2) Answer (C)

Solution:

CUPIDITY means greed for money or possessions.

Question 3: In the following question, out of the four alternatives, choose the word which best expresses the meaning of the given word and click the button corresponding to it.
PANACEA

a) PRAISE

b) CURE-ALL

c) POISON

d) AMBROSIA

3) Answer (B)

Solution:

‘Panacea’ means a solution or remedy for all difficulties or diseases.

Question 4: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
To avert

a) To abet

b) To deter

c) To forestall

d) To preclude

4) Answer (A)

Solution:

To avert is to stop beforehand. Forestall, preclude and deter mean the same.
To abet an activity means to facilitate it. Therefore, option A is the most opposite in meaning among the given options and hence, it is the right answer.

Question 5: In the following question, out of the four alternatives, select the word which is same in meaning to the word given.
To maneuver

a) To manipulate

b) To proceed

c) To cease

d) To machinate

5) Answer (A)

Solution:

Maneuver means to manage something with skill which also means to manipulate.

Take Free MAH-CET mock tests here

Enroll to 5 MAH CET Latest Mocks For Just Rs. 299

Question 6: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Perverse

a) Agreeable

b) Nefarious

c) Compliant

d) Willing

6) Answer (B)

Solution:

Perverse is a negative word which means to behave in a way that is unreasonable. The word nefarious also means the same.

Question 7: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Exemption

a) Immunity

b) Accountability

c) Liability

d) Responsibility

7) Answer (A)

Solution:

Exemption means freeing some one from an obligation, which is the same as immunity.

Question 8: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Benediction

a) Criticism

b) Invocation

c) Beatitude

d) Approbation

8) Answer (A)

Solution:

Benediction means utterance of a blessing, especially at the end of a religious service. Criticism is the opposite and the only negative word among the options. Thus, A is the answer.

Question 9: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Incentive

a) Impetus

b) Stimulus

c) Enticement

d) Hindrance

9) Answer (D)

Solution:

Hindrance is the opposite of Incentive. Thus, D is the answer.

Question 10: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Indiscreet

a) Careless

b) Accurate

c) Attentive

d) Choosy

10) Answer (A)

Solution:

Indiscreet means unwise and irresponsible. Thus, option A Careless is the correct answer.

Question 11: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Belligerent

a) Antagonistic

b) Co-operative

c) Dandy

d) Delightful

11) Answer (A)

Solution:

Belligerent means hostile and antagonistic. Thus, A is the answer.

Question 12: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Supplant

a) Supersede

b) Surrender

c) Usurp

d) Oust

12) Answer (B)

Solution:

‘Supplant’ means to take over or replace. ‘Surrender’ means to give up. Hence, option B is correct.

Question 13: In the following question, out of the four alternatives, select the word opposite in meaning to the word given.
Befuddle

a) Baffle

b) Daze

c) Fluster

d) Explicate

13) Answer (D)

Solution:

‘Befuddle’ means unable to think clearly. ‘Explicate’ means to think upon something in detail. Hence, option D is correct.

Question 14: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Cynicism

a) Conviction

b) Bitterness

c) Credence

d) Intuition

14) Answer (B)

Solution:

‘Cynicism’ is a negative word which means an inclination to believe that people are motivated only by self-interest. ‘Bitterness’ means anger and disappointment or resentment. Hence, option B is correct.

Question 15: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the phrase.To break up into small parts as the result of impact or decay

a) to disintegrate

b) disharmony

c) to disinherit

d) to denigrate

15) Answer (A)

Solution:

Disintegrate means to break into some parts.

Take MAH-CET Mock Tests

Enroll to CAT 2022 course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here