Analogy questions for SSC Stenographer PDF

0
485
Analogy questions for SSC Stenographer PDF
Analogy questions for SSC Stenographer PDF

Analogy questions for SSC Stenographer PDF

SSC Stenographer Analogy Questions and Answers download PDF based on previous year question papers of SSC exam. 15 Very important Analogy questions  for Stenographer.

Download Analogy questions for SSC Stenographer

15 Stenographer Mock Tests – Just Rs. 149

Download All Important SSC Stenographer Questions PDF (Topic-Wise)

Instructions

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 1: Book : Paper : : Bread : ?

a) Flour

b) Biscuit

c) Cake

d) Butter

Question 2: QDXM : SFYN : : UIOZ : ?

a) PAQM

b) LPWA

c) QNLA

d) WKPA

Question 3: BAD : DDH : : CUT : ?

a) DCV

b) DDX

c) ECW

d) EXX

Question 4: 4 : 64 : : 2 : ?

a) 16

b) 8

c) 22

d) 12

Question 5: 49 : 56 : : 36 : ?

a) 52

b) 44

c) 42

d) 43

Instructions

In the following six questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 6: AEFJ : KOPT : ? : QUVZ

a) HKQL

b) GLKP

c) GKLP

d) HLKP

SSC STENOGRAPHER PREVIOUS PAPERS

SSC Stenographer Free Mock Test

Question 7: 2 : 32 :: 3 : ?

a) 143

b) 243

c) 293

d) 183

Question 8: D × H : 4 × 8 , as M × Q : ?

a) 14 × 18

b) 12 × 17

c) 12 × 16

d) 13 × 17

Question 9: Haematology : Blood : Phycology : ?

a) Diseases

b) Fungi

c) Fishes

d) Algae

Question 10: Pride of Lions : : _______ of Cats

a) Bunch

b) Herd

c) School

d) Clowder

SSC STENOGRAPHER PREVIOUS PAPERS

SSC Stenographer Free Mock Test

Question 11: MAN : PDQ : : WAN : ?

a) YDQ

b) ZDQ

c) NAW

d) YQD

Instructions

In the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 12: $\sqrt{AFI}=M:\sqrt{ADD}=L::\sqrt{ABA}$ ?

a) I

b) N

c) O

d) K

Question 13: 16 : 22 : : 36 : ?

a) 44

b) 24

c) 26

d) 46

Question 14: PALAEONTOLOGY : FOSSIL : : PHRENOLOGY : ?

a) SKULL

b) THYROID

c) PANCREAS

d) LUNGS

Question 15: 9 : 50 : : ?

a) 22 : 110

b) 18 : 190

c) 15 : 225

d) 20 : 105

SSC Stenographer Previous Papers

Daily Free SSC Practice Sets

SSC STENOGRAPHER STUDY MATERIAL TOPIC-WISE

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

A book is formed by papers, similarly bread is made by flour.

=> Ans – (A)

2) Answer (D)

Expression = QDXM : SFYN

The pattern followed is :

Similarly, for UIOZ :

=> Ans – (D)

3) Answer (D)

Expression = BAD : DDH

The pattern followed is :

Similarly, for CUT :

=> Ans – (D)

4) Answer (B)

Expression = 4 : 64 : : 2 : ?

The pattern followed is = $n:n^3$

Eg = $4:4^3=4:64$

Similarly, $2^3=8$

=> Ans – (B)

5) Answer (C)

Expression = 49 : 56 : : 36 : ?

The pattern followed is = $n^2:n^2+n$

Eg = $7^2:7^2+7=49:56$

Similarly, $6^2+6=36+6=42$

=> Ans – (C)

6) Answer (C)

Expression = AEFJ : KOPT

The pattern followed is :

Similarly, for QUVZ :

=> Ans – (C)

7) Answer (B)

Expression = 2 : 32 :: 3 : ?

The pattern followed is = $n:n^5$

Eg = $2:2^5=2:32$

Similarly, $3^5=243$

=> Ans – (B)

8) Answer (D)

Given = D × H : 4 × 8

Alphabets in English alphabetical series are given numbers starting from A = 1 , B = 2 , C = 3 and so on.

Similarly, M = 13 and Q = 17

Thus, M × Q : 13 × 17

=> Ans – (D)

9) Answer (D)

Haematology is the branch of medicine involving study and treatment of the blood. Similarly, Phycology is the branch of botany concerned with seaweeds and other algae.

=> Ans – (D)

10) Answer (D)

A group of lions is called Pride of Lions, similarly Clowder of cats is a group of cats.

=> Ans – (D)

11) Answer (B)

Expression = MAN : PDQ

The pattern followed is =

Similarly, for WAN :

=> Ans – (B)

12) Answer (D)

If we assign numbers to the alphabets such as A = 1 , B = 2 , C = 3 and so on, we get :

$\sqrt{AFI}=\sqrt{1+6+9}=\sqrt{16}=4=1+3\equiv13=M$

and $\sqrt{ADD}=\sqrt{1+4+4}=\sqrt{9}=3=1+2\equiv12=L$

Similarly, $\sqrt{ABA}=\sqrt{1+2+1}=\sqrt{4}=2=1+1\equiv11=K$

=> Ans – (D)

13) Answer (A)

Expression = 16 : 22 : : 36 : ?

The pattern followed is = $n^2:n^2+n+2$

Eg = $4^2:4^2+4+2=16:22$

Similarly, $36=6^2$

Thus, $6^2+6+2=36+8=44$

=> Ans – (A)

14) Answer (A)

Palaeontology is the branch of science concerned with fossil, similarly Phrenology is the study of skull.

=> Ans – (A)

15) Answer (D)

Expression = 9 : 50 : : ?

The pattern followed is = $n:5n+5$

Eg = $9:5(9)+5=9:50$

Similarly, $20(5)+5=100+5=105$

=> Ans – (D)

SSC Stenographer Free Mock Test

HIGHLY RATED PREPARATION APP

We hope this Analogy Questions PDF will definitely help in your preparation. Download the cracku app for daily test.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here