Analogy Questions For SSC MTS

0
2167
analogy questions for ssc mts
analogy questions for ssc mts

Analogy Questions For SSC MTS

Download Top-20 SSC MTS Analogy Questions PDF. Analogy questions based on asked questions in previous year exam papers very important for the SSC MTS exam.

Download Analogy Questions For SSC MTS

Last Day – 10 SSC MTS Mocks for just Rs. 117

Take a free mock test for SSC MTS

SSC MTS Previous Papers (Download PDF)

Instructions

In the following question, select the related number from the given alternatives.

Question 1: 8 : 512 : : 6 : ?

a) 216

b) 312

c) 408

d) 512

Instructions

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Question 2: Car : Road : : Rail : ?

a) Water

b) Air

c) Road

d) Track

Question 3: Light : Lumen : : ? : ?

a) Temperature : Candela

b) Density : Kilogram

c) Pressure : Pascal

d) Force : Meter

Instructions

In the following question, select the related letters from the given alternatives.

Question 4: BGMR : DIOT : : SNOV : ?

a) UPXQ

b) QPUX

c) UMPW

d) UPQX

Question 5: UVWX : YYYY : : ABCD : ?

a) YYYY

b) EEEE

c) DDDD

d) FFFF

SSC MTS Previous Papers PDF

Take a free mock test for SSC MTS

Instructions

In the following question, select the related number from the given alternatives.

Question 6: 12 : 156 : : 14 : ?

a) 195

b) 205

c) 208

d) 210

Question 7: 102 : 10404 : : 104 : ?

a) 10202

b) 10404

c) 10804

d) 10816

Instructions

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Question 8: Person : Biography : : ? : ?

a) World : Encyclopedia

b) Nation : History

c) Place : Economy

d) Country : Constitution

Question 9: Ramanujan : Mathematician : : Sushruta : ?

a) Scientist

b) Architect

c) Physician

d) Astronomer

Instructions

In the following question, select the related letters from the given alternatives.

Question 10: EKMR : VPNI : : SJWG : ?

a) HQTD

b) HMQT

c) HDTQ

d) HQDT

SSC Study Material (18000 Solved Questions)

General Science Notes for SSC Exams

Question 11: MTBO : KRZM : : RJMD : ?

a) PHKB

b) PHKA

c) HPKA

d) PHBK

Instructions

In the following question, select the related number from the given alternatives.

Question 12: 11 : 123 : : 12 : ?

a) 144

b) 146

c) 148

d) 150

Question 13: 108 : 11664 : : 112 : ?

a) 12504

b) 12544

c) 13644

d) 17644

Instructions

In the following question, select the related word from the given alternatives.

Question 14: Tailor : Needle : : Woodcutter : ?

a) Sword

b) Chisel

c) Axe

d) Plough

Question 15: Scissors : Cloth : : Axe : ?

a) Stone

b) Wood

c) Hunt

d) Vegetables

Instructions

In the following question, select the related letters from the given alternatives.

Question 16: PQRS : QSUW : : ABCD : ?

a) BCDE

b) BDHF

c) BDGI

d) BDFH

Question 17: REKM : UHNP : : PKDL : ?

a) SNGO

b) SGNO

c) SNOG

d) MHAG

Instructions

In the following question, select the related number from the given alternatives.

Question 18: 5 : 26 : : 8 : ?

a) 63

b) 64

c) 65

d) 72

Question 19: 5 : 125 : : 11 : ?

a) 1231

b) 1331

c) 1441

d) 1551

Instructions

Select the related word/letter/ number from the given alternatives.

Question 20: 8 : 81 : : 64 : ?

a) 525

b) 625

c) 125

d) 137

200+ SSC Important Practice Sets

General Knowledge Q&A for Competitive Exams (Download PDF)

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Expression = 8 : 512 : : 6 : ?

The pattern followed is = $n:n^3$

Eg :- $(8)^3=512$

Similarly, $(6)^3=216$

=> Ans – (A)

2) Answer (D)

First travels on second, car runs on the road, while a rail on a track.

=> Ans – (D)

3) Answer (C)

Second is S.I. unit of first, i.e. Lumen is unit of light, similarly S.I. unit of pressure is Pascal.

=> Ans – (C)

4) Answer (D)

Expression = BGMR : DIOT : : SNOV : ?

The pattern followed is :

Similarly, for SNOV : UPQX

=> Ans – (D)

5) Answer (B)

Expression = UVWX : YYYY : : ABCD : ?

The letters in the second term are same, which follows the consecutive alphabets from the English alphabetical order.

Eg :- ‘Y’ follows UVWX

Similarly, after ABCD, we have E

=> ABCD : EEEE

=> Ans – (B)

6) Answer (D)

Expression = 12 : 156 : : 14 : ?

The pattern followed is = $(n)^2+n$

Eg :- $(12)^2+12=144+12=156$

Similarly, $(14)^2+14=196+14=210$

=> Ans – (D)

7) Answer (D)

Expression = 102 : 10404 : : 104 : ?

The pattern followed is = $n:(n)^2$

Eg :- $(102)^2=1040$

Similarly, $(104)^2=10816$

=> Ans – (D)

8) Answer (B)

Expression = Person : Biography : : ? : ?

The course of a person’s life is his biography, similarly, the course of a country is its history.

Thus, Nation : History

=> Ans – (B)

9) Answer (C)

Ramanujan was an Indian mathematician, similarly Sushruta was an ancient Indian physician.

=> Ans – (C)

10) Answer (D)

Expression = EKMR : VPNI : : SJWG : ?

The pattern followed is that every letter is opposite to each other. But their positions are changed. Eg – The first two and last two letters are written as it is, but the middle letters are written in reverse order.

Similarly, SJWG : HQDT

=> Ans – (D)

11) Answer (A)

Expression = MTBO : KRZM : : RJMD : ?

The pattern followed is :

Similarly, for RJMD : PHKB

=> Ans – (A)

12) Answer (B)

Expression = 11 : 123 : : 12 : ?

The pattern followed is = $(n)^2+2$

Eg :- $(11)^2+2=123$

Similarly, $(12)^2+2=146$

=> Ans – (B)

13) Answer (B)

Expression = 108 : 11664 : : 112 : ?

The pattern followed is = $n:(n)^2$

Eg :- $(108)^2=11664$

Similarly, $(112)^2=12544$

=> Ans – (B)

14) Answer (C)

Second is the primary tool of first, a tailor uses a needle to stitch, similarly a woodcutter uses axe to cut wood.

=> Ans – (C)

15) Answer (B)

First is used to cut second, a cloth is cut using a pair of scissors, similarly wood is cut via axe.

=> Ans – (B)

16) Answer (D)

Expression = PQRS : QSUW : : ABCD : ?

The pattern followed is :

Similarly, for ABCD : BDFH

=> Ans – (D)

17) Answer (A)

Expression = REKM : UHNP : : PKDL : ?

The pattern followed is :

Similarly, for PKDL : SNGO

=> Ans – (A)

18) Answer (C)

Expression = 5 : 26 : : 8 : ?

The pattern followed is = $n:n^2+1$

Eg :- $(5)^2+1=26$

Similarly, $(8)^2+1=65$

=> Ans – (C)

19) Answer (B)

Expression = 5 : 125 : : 11 : ?

The pattern followed is = $n:n^3$

Eg :- $(5)^3=125$

Similarly, $(11)^3=1331$

=> Ans – (B)

20) Answer (B)

Expression = 8 : 81 : : 64 : ?

The pattern followed is = $m^n:(m+1)^{n+1}$

Eg :- $(2)^3:(3)^4=8:81$

Similarly, $(4)^3=64$

and $(4+1)^{3+1}=(5)^4=625$

=> Ans – (B)

SSC MTS Previous Papers PDF

SSC MTS Free Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here