Alphanumeric Series Questions For IBPS PO Set-2 PDF

0
1264
alphanumeric series questions for ibps po set-2 pdf
alphanumeric series questions for ibps po set-2 pdf

Alphanumeric Series Questions For IBPS PO Set-2 PDF

Download important Alphanumeric Questions PDF based on previously asked questions in IBPS Clerk and other MBA Exams. Practice Alphanumeric Question and Answers for IBPS Clerk Exam.

Download Alphanumeric Series Questions For IBPS PO Set-2 PDF

105 IBPS Clerk for just Rs. 199

Take Free IBPS Clerk Mock Test

Download IBPS Clerk Previous papers PDF

Go to Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Instructions

Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
1 5 8 4 2 1 5 2 3 4 5 6 7 8 9 5 1 4 1 5 6 8 7 4

Question 1: Which of the following is ninth to the left of twenty first from the left end of the above arrangement ?

a) 7

b) 5

c) 6

d) 8

e) None of these

Question 2: How many such 5s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by an odd digit and immediately followed by an even digit ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 3: How many such 1s are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a perfect square ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

IBPS Clerk Online Moct Test

Question 4: How many such 4s are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a digit which has a numerical value more than four ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 5: If all the even digits are deleted from the above arrangement which of the following will be tenth from the right end of the arrangement ?

a) 5

b) 3

c) 1

d) 7

e) 9

Instructions

Answer the questions given below referring to the following arrangement :
J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

Question 6: Four of the following live are alike in a certain way as regards their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

a) 2 3 #

b) O I C

c) K 0 5

d) # P I

e) B $ <

IBPS Clerk Previous Papers

Question 7: What will come in the place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
P R J , # L 3 , 7 I 2 , @ O N , ?

a) D K C

b) 5 @ O

c) D K @

d) = 5 @

e) None of these

Question 8: If the above series is re-arranged in the reverse order, which will be the eleventh element to the left to the sixteenth element from the left end ?

a) J

b) 6

c) B

d) <

e) None of these

Question 9: How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a symbol ?

a) None

b) Two

c) Four

d) Three

e) None of these

IBPS Clerk Important Questions PDF

Question 10: How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed a consonant?

a) One

b) Two

c) Three

d) More than three

e) None

Instructions

Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

Question 11: Which of the following is the fifth to the left of the fourteenth from the left end of the above arrangement ?

a) #

b) W

c) Y

d) K

e) None of these

Question 12: How many such vowels are there in the above arrangement. each of which is immediately preceded by a number but not Immediately followed by a symbol ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 13: Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

a) H E 7

b) 2 4 #

c) K 5 M

d) 3 K 8

e) F V A

Question 14: How many such consonants are there in the above arrangement. each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a symbol ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 15: What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
T 7 E , Y#4 , @VA ?

a) KM©

b) % K M

c) % 1 M

d) K 1 0

e) None of these

Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Answers & Solutions:

1) Answer (C)

Arrangement : 1 5 8 4 2 1 5 2 3 4 5 6 7 8 9 5 1 4 1 5 6 8 7 4

21st from left end = 6

9th to the left of 6 = 6

=> Ans – (C)

2) Answer (D)

Arrangement : 1 5 8 4 2 1 5 2 3 4 5 6 7 8 9 5 1 4 1 5 6 8 7 4

5’s which are immediately preceded by an odd digit and immediately followed by an even digit

= (odd) (5) (even)

1 5 8 4 2 1 5 2 3 4 5 6 7 8 9 5 1 4 1 5 6 8 7 4

Thus, there are 3 such 5’s.

=> Ans – (D)

3) Answer (B)

Arrangement : 1 5 8 4 2 1 5 2 3 4 5 6 7 8 9 5 1 4 1 5 6 8 7 4

1’s which are immediately followed by a perfect square

= (1) (perfect square)

= 1 5 8 4 2 1 5 2 3 4 5 6 7 8 9 5 1 4 1 5 6 8 7 4

Thus, there is only one such 1.

=> Ans – (B)

4) Answer (C)

Arrangement : 1 5 8 4 2 1 5 2 3 4 5 6 7 8 9 5 1 4 1 5 6 8 7 4

4’s which are immediately preceded by a digit which has a numerical value more than four = (>4) (4)

= 1 5 8 4 2 1 5 2 3 4 5 6 7 8 9 5 1 4 1 5 6 8 7 4

Thus, there are two such 4’s.

=> Ans – (C)

5) Answer (A)

Arrangement : 1 5 8 4 2 1 5 2 3 4 5 6 7 8 9 5 1 4 1 5 6 8 7 4

If all the even digits are deleted, then

= 1 5 1 5 3 5 7 9 5 1 1 5 7

10th from right end = 5

=> Ans – (A)

6) Answer (E)

J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

The pattern followed is : the third letter is to the immediate right of first letter and the middle letter is  3rd to the left of first letter.

Similar pattern is observed in all the options except B $ < where the middle letter is second to the left of first letter.

=> Ans – (E)

7) Answer (A)

Series : P R J , # L 3 , 7 I 2 , @ O N , ?

PRJ : R is second to the left of P and J is second to the left of R.

For the next sequence that start with ‘#’, we go third to the left of first letter of previous sequence.

#L3 : L is second to the left of # and 3 is second to the left of L.

Now, again we go 3rd to the right of # and the next sequence will start with 7.

Similarly, after @ON, the next sequence = D K C

=> Ans – (A)

8) Answer (C)

J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

If the above series is re-arranged in the reverse order, series :

4 Q A < B 6 $ M = D 5 K @ C O 7 N I # 2 L P 3 R * J

16th element from left end = 7

11th element to the left of 7 = B

=> Ans – (C)


Method II : Instead of reversing the sequence, we can reverse the direction in question, i.e. we have to find 11th element to the right of 16th element from right end of the original series, answer will come out to B.

9) Answer (D)

Numbers which are immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a symbol.

Such numbers are : J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

Thus there are 3 such numbers.

=> Ans – (D)

10) Answer (E)

Symbols which are immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant.

Thus, we need to find : (number) (symbol) (consonant)

There is no such sequence in the given series.

=> Ans – (E) : none of these

11) Answer (A)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

14th element from left end = @

5th to the left of @ = #

=> Ans – (A)

12) Answer (C)

Pairs of vowels which are immediately preceded by a number but not Immediately followed by a symbol

Thus, we need to find : (number) (vowel)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

There are only 2 such vowels.

=> Ans – (C)

13) Answer (E)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

H E 7 : The pattern is that the middle letter is second to the right of last letter, and the first letter is second to the left of last letter.

Similar pattern is observed in 24# , K5M , 3K8 but not in FVA.

=> Ans – (E)

14) Answer (B)

Number of consonants which are immediately preceded by a number and also immediately followed by a symbol,

Thus, we need to find : (number) (consonant) (symbol)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

There is only 1 such consonant.

=> Ans – (B)

15) Answer (D)

Series : T 7 E , Y#4 , @VA ?

T 7 E : The middle letter is to the immediate right of first letter and the third letter is second to the right of middle letter.

Then the first letter of second sequence is third to the right of third letter of previous sequence.

Y # 4 : # is to the immediate right of Y and 4 is second to the right of #.

Thus, after @ V A, next sequence = K 1 0

=> Ans – (D)

Download Free IBPS Clerk Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here