Alphabetical Series Questions For IBPS Clerk

0
5684
alphabetical series questions for ibps clerk
alphabetical series questions for ibps clerk

Alphabetical Series Questions For IBPS Clerk

Download important Alphabetical Questions PDF based on previously asked questions in IBPS Clerk and other Banking Exams. Practice Alphabetical Question and Answers for IBPS Clerk Exam.

Download Alphabetical Series Questions For IBPS Clerk

Get 25 IBPS Clerk mocks for Rs. 149. Enroll here

Take Free IBPS Clerk Mock Test

Download IBPS Clerk Previous papers PDF

Go to Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Instructions

Following are based on the English alphabets.
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z.

Question 1: How many pair of letters are there in the word NURSING which have as many as letters between them in the Alphabet?

a) One

b) Three

c) Five

d) Six

e) None of these

Question 2: In certain code ‘PENCIL’ is written as ‘RCTAMJ’ ,then what is the code for ‘BROKEN’ in that Language?

a) SPFLIM

b) SVFLIN

c) FVSMGL

d) FPSMIL

e) None of these

Question 3: What will come in the question mark in the following series?
DGK GKP ? PVC

a) GKV

b) KPV

c) PVZ

d) KPU

e) None of these

IBPS Clerk Online Mock Test

Question 4: If first 6 letters shall be written in opposite order,then next 6 letters shall be written in opposite direction.At the end Y will be interchanged by Z then which will be the fourth letter to the left of 13th letter from right?

a) J

b) H

c) I

d) O

e) None of these

Question 5: If the letters from T to Z are interchanged in opposite direction by the letter A to G in such way that A takes the positions of T and so on ,then which will be the third letter to the right of 18th letter from left?

a) Y

b) U

c) B

d) C

e) None of these

Instructions

Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
B U B D C E D B D E U B A D C B E A C D A E B A U A C D B C A C

Question 6: Which of the following is the eighth to the left of the twentieth from the left end of the above arrangement?

a) C

b) E

c) U

d) B

e) A

IBPS Clerk Previous Papers

Question 7: How many meaningful words can be formed with the alphabets which are first, second, fifth and sixth from the left end of the above arrangement?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 8: How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a vowel and also immediately followed by a consonant?

a) Oneth

b) Two

c) Three

d) Four

e) More than Four

Question 9: If all ‘A’s are dropped from the above arrangement, which of the following will be eleventh from the right end of the above arrangement?

a) E

b) C

c) D

d) U

e) None of these

IBPS Clerk Important Questions PDF

Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions)

Instructions

Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
C U A B D B C E D E D U A B U A C D E D A D B C A B C E B A B

Question 10: How many consonants are there in the series such that it is preceded and succeeded by a vowel?

a) None

b) Four

c) Five

d) Six

e) More than three

Question 11: How many meaningful words can be formed with the alphabets which are second, fifth, and eighth from the left end of the above arrangement?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 12: How many such vowels are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a vowel ?

a) None

b) Three

c) Four

d) Five

e) More than five

Question 13: Which of the following is the seventh to the right of the eighteenth from the right end of the above arrangement?

a) C

b) U

c) B

d) E

e) A

Instructions

Study the following information carefully answer the questions given below :
C E B A C D B C D A C E D E D C A B A D A C E D U B A N B D

Question 14: How many such Ds are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and also immediately followed by a vowel ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Daily Free Banking Online Tests

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

Word – NURSING

There are 3 pairs of letters which have as many as letters between them in the Alphabet.

= (U,S) , (R,S) , (I,G)

=> Ans – (B)

2) Answer (E)

The first three letters of the word are reversed. Thus PENCIL becomes NEPCIL.

Now add 4 to odd-positioned letter and subtract 2 from even-positioned ones.

Similarly, BROKEN becomes ORBKEN, then :

=> Ans – (E)

3) Answer (B)

Series : DGK GKP ? PVC

The pattern followed in each letter of the terms is :

1st letter : D (+3 letters) = G (+4 letters) = K (+5 letters) = P

2nd letter : G (+4 letters) = K (+5 letters) = P (+6 letters) = V

3rd letter : K (+5 letters) = P (+6 letters) = V (+7 letters) = C

Thus, missing term = KPV

=> Ans – (B)

4) Answer (C)

4th to the left of 13th from right.

= (13 + 4) = 17th from right = 10th from left = J

Now, in the changed sequence, GHIJKL becomes LKJIHG. Thus I takes the place of J.

=> Ans – (C)

5) Answer (C)

3rd letter to the right of 18th letter from left.

= (18 + 3) = 21st letter from left = U

In the changed sequence, TUVWXYZ changes to ABCDEFG, hence B comes in place of U.

=> Ans – (C)

6) Answer (D)

Series : B U B D C E D B D E U B A D C B E A C D A E B A U A C D B C A C

20th from left end = D

8th to the left of ‘D’ = B

=> Ans – (D)

7) Answer (B)

Series : B U B D C E D B D E U B A D C B E A C D A E B A U A C D B C A C

1st, 2nd, 5th and 6th from left end = B,U,C,E

Only 1 meaningful word can be formed = Cube

=> Ans – (B)

8) Answer (E)

Consonants which are immediately preceded by a vowel and also immediately followed by a consonant

Thus, we need to find : (vowel) , (consonant) , (consonant)

= B U B D C E D B D E U B A D C B E A C D A E B A U A C D B C A C

Thus, there are 5 such consonants.

=> Ans – (E)

9) Answer (A)

Series : B U B D C E D B D E U B A D C B E A C D A E B A U A C D B C A C

If all A’s are dropped, the new series :

= B U B D C E D B D E U B D C B E C D E B U C D B C C

11th from right end = ‘E’

=> Ans – (A)

10) Answer (C)

C U A B D B C E ‘D’ E ‘D’ U A ‘B’ U A C D E ‘D’ A D B C A B C E B’ A B

As shown in the above series, the consonants within ‘ ‘ are the ones that are preceded by a vowel and succeeded by a vowel. There are 5 such instances in total. Hence, option C is the right answer.

Get 25 IBPS Clerk mocks for Rs. 149. Enroll here

11) Answer (B)

The alphabets at 2nd, 5th and 8th positions in the above arrangement respectively are : U, D, E

Meaningful word(s) formed from the combination of these 3 = ‘due’

Thus, only 1 meaningful word can be formed.

12) Answer (B)

We need to find a vowel which is immediately followed by another vowel.

=> (vowel) (vowel)

There are 3 such vowels, each of which are ‘UA’

13) Answer (E)

18th alphabet from the right end = B [UA B UA]

7th to the right of B = A

Thus, Ans- (E)

14) Answer (B)

We need to find the number of D’s immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel.

=> (consonant) D (vowel)

There is only one such ‘D’ i.e. 9th from the left end (CDA).

Ans – (B)

Highly Rated Free Preparation App for Banking Exams

4 Free IBPS Clerk Mock Tests

We hope this Alphabeticals questions and answers for IBPS Clerk preparation will be helpful to you.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here