Alphabet test questions for SSC CGL Tier 2 PDF

0
815
Alphabet test questions for SSC CGL Tier 2 PDF
Alphabet test questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Alphabet test questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Download SSC CGL Tier 2 Alphabet test questions PDF. Top 15 SSC CGL Tier 2 Alphabet test questions based on asked questions in previous exam papers very important for the SSC exam.

Download Alphabet test questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Get 10 SSC CGL Tier-2 Mocks for Rs. 149

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Instructions

In the following two questions, which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?

Question 1: a_ _ dba _ _ bcad _ _ da _ _cd

a) aabbccdd

b) bccdbcab

c) abcddcba

d) cbcddcbb

Question 2: ccbab _ caa _ bccc _ a

a) abb

b) bab

c) bbb

d) baa

Instructions

In each of the following questions, select the related word/letters/numbers from the given alternatives.

Question 3: SOCIAL : OCIALS : : DRIVEN : ?

a) VENRID

b) NEVIRD

c) RIVEND

d) VIREND

Instructions

In each of the following questions, a series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Question 4: BMX, DNW, FOV, ? .

a) GHO

b) GPS

c) HPS

d) HPU

Question 5: In the following series, how many HIG occur in such a way that “I” is in the middle and ‘H’ and ‘G’ are adjacent to it on both sides ?
GGHIHIIGGJKLMGIHIG

a) 3

b) 2

c) 5

d) 4

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Question 6: In the following series, how many FNU occur in such a way that ‘N’ is in the middle and ‘F’ and ‘U’ are adjacent to it on both sides ?
UHFNUFUFNUNII FFNUIJKINIFNUT

a) 6

b) 2

c) 3

d) 4

Instructions

In the following questions, arrange the given words in a meaningful and ascending order and select the option indicating the correct order.

Question 7: Which one set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it ?
ab _ babc _ ab _ b _ bcb _ b

a) cbcaa

b) cabac

c) abcba

d) a.caca

Instructions

In each of the following questions, a series is given, with one
term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will
complete the series.

Question 8: TQNKHEBYVSP???

a) NKG

b) NM

c) MJG

d) MJH

Question 9: In the following question, the number of letters skipped in between adjacent letters in the series is successive even numbers. Which of the following series observes this rule ?

a) ADGJM

b) BEJQZ

c) BDGKQ

d) FINUZ

Instructions

In each of the following questions a series is given, with one/two term(s) missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.

Question 10: MNOABCPQRDEFST? ?

a) GK

b) UV

c) GH

d) UG

Question 11: A series is given with one term missing. Select the correct alternative from the given ones that will complete the series.
RS, WX, ? , GH

a) BC

b) AB

c) CD

d) EG

Question 12: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
NI, PM, RQ, TU, VY, ?

a) XE

b) XD

c) XC

d) XF

Question 13: Which set of letters when sequentially placed at the gaps in the given letter series shall complete it?
_qr_srq_p_rs_r_p

a) pqrsss

b) qprsss

c) pspqsq

d) pspqqq

Question 14: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
CLNW, EJPU, GHRS, IFTQ, ?

a) KOVD

b) KODV

c) KVDO

d) KDVO

Question 15: A series is given with one term missing. Choose the correct alternative from the given ones that will complete the series.
XT, YU, BX, GC, ?

a) NO

b) NJ

c) NM

d) MN

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Free SSC Preparation (Videos Youtube)

Answers & Solutions:

1) Answer (B)

The pattern is that, in a group of 4 letters, the combination of first four alphabets is used.

=> abcd bacd bcad bcda abcd

=> Ans – (B)

2) Answer (B)

Expression : ccbab _ caa _ bccc _ a

The pattern followed is that, in a group of 4 letters, the first two letters are repeated.

=> ccba bbca aabc ccba

=> Ans – (B)

3) Answer (C)

we are given that SOCIAL : OCIALS : : DRIVEN : ?

in SOCIAL : OCIALS , we can see that first alphabet is shifted to last

and hence the same thing will be done in 2nd case

and hence DRIVEN : RIVEND

4) Answer (D)

here the given series is BMX, DNW, FOV, ?

as we can see that 1st alphabet of every term in series is alternative element starting from B

2nd alphabet if every term series is consecutive alphabets starting from M and 3rd alphabet in every term in the series is retracing back every consecutive alphabet starting from X

and hence the missing pattern is HPU

5) Answer (B)

In the expression, we need to find HIG or GIH.

=> GGHIHIIGGJKLM GIH IG and GGHIHIIGGJKLMGI HIG

Thus, there are 2 such words.

=> Ans – (B)

Download SSC CGL General Science Notes PDF

6) Answer (D)

We need to find FNU

=> UH FNU FU FNU NIIF FNU IJKINI FNU T

Thus, there are 4 such combinations.

=> Ans – (D)

7) Answer (A)

Expression = ab _ babc _ ab _ b _ bcb _ b

The pattern followed is that in a group of 4 letters, the term ‘abcb’ is repeated.

= abcb abcb abcb abcb ab

=> Ans – (A)

8) Answer (C)

Each letter in the series is third letter from the next letter
T is the third letter from Q.
Q is the third letter from N and so on.
P is the third letter from M.
M is the third letter from J .
J is the third letter from G.
The missing letters are MJG.
Hence Option C is the correct answer.

9) Answer (B)

The number of letters between the first and second letter of the term is 2 less than the number of letters between the second and third letter of the term.
Similarly the number of letters between the third and second letter of the term is 2 less than the number of letters between the fourth and third letter of the term.
The difference is always
Of the given options BEJQZ matches the given consitions.
B CD E FGHI J KLMNOP Q RSTUVWXY Z.
Hence Option B is the correct answer.

10) Answer (D)

In the given question there are two series
Series 1
MNO,PQR,STU,

Series 2
ABC,DEF,GHI
So missing letters are
UG

11) Answer (A)

Expression : RS, WX, ? ,GH

The pattern followed in each letter of the terms is :

1st letter : R (+5 letters) = W (+5 letters) = B (+5 letters) = G

2nd letter : S (+5 letters) = X (+5 letters) = C (+5 letters) = H

Thus, missing term = BC

=> Ans – (A)

12) Answer (C)

Expression : NI, PM, RQ, TU, VY, ?

The pattern followed in each letter of the terms is :

1st letter : N (+2 letters) = P (+2 letters) = R (+2 letters) = T (+2 letters) = V (+2 letters) = X

2nd letter : I (+4 letters) = M (+4 letters) = Q (+4 letters) = U (+4 letters) = Y (+4 letters) = C

Thus, missing term = XC

=> Ans – (C)

13) Answer (C)

The pattern followed is that in groups of 4, the term ‘pqrs’ is alternatively repeated in this and reverse order.

pqrsrqpqrs srqp

=> Ans – (C)

14) Answer (D)

Expression : CLNW, EJPU, GHRS, IFTQ, ?

The pattern followed in each letter of the terms is :

1st letter : C (+2 letters) = E (+2 letters) = G (+2 letters) = I (+2 letters) = K

2nd letter : L (-2 letters) = J (-2 letters) = H (-2 letters) = F (-2 letters) = D

3rd letter : N (+2 letters) = P (+2 letters) = R (+2 letters) = T (+2 letters) = V

4th letter : W (-2 letters) = U (-2 letters) = S (-2 letters) = Q (-2 letters) = O

Thus, missing term = KDVO

=> Ans – (D)

15) Answer (B)

Expression : XT, YU, BX, GC, ?

The pattern followed in each letter of the terms is :

1st letter : X (+1 letter) = Y (+3 letters) = B (+5 letters) = G (+7 letters) = N

2nd letter : T (+1 letter) = U (+3 letters) = X (+5 letters) = C (+7 letters) = J

Thus, missing term = NJ

=> Ans – (B)

Free SSC Online Coaching

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Alphabet test questions pdf for SSC CGL Tier 2 exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here