Synonyms and Antonyms Questions for SSC MTS

0
124
_Synonyms and Antonyms Questions
_Synonyms and Antonyms Questions

Synonyms and Antonyms Questions for SSC MTS

Here you can download the Synonyms and Antonyms Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Synonyms and Antonyms questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF to Synonyms and Antonyms for SSC MTS. You can find a list of Synonyms Antonyms in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Synonyms and Antonyms Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Perverse

a) Agreeable

b) Nefarious

c) Compliant

d) Willing

1) Answer (B)

Solution:

Perverse is a negative word which means to behave in a way that is unreasonable. The word nefarious also means the same.

Question 2: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Exemption

a) Immunity

b) Accountability

c) Liability

d) Responsibility

2) Answer (A)

Solution:

Exemption means freeing some one from an obligation, which is the same as immunity.

Question 3: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Indiscreet

a) Careless

b) Accurate

c) Attentive

d) Choosy

3) Answer (A)

Solution:

Indiscreet means unwise and irresponsible. Thus, option A Careless is the correct answer.

Question 4: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Belligerent

a) Antagonistic

b) Co-operative

c) Dandy

d) Delightful

4) Answer (A)

Solution:

Belligerent means hostile and antagonistic. Thus, A is the answer.

Question 5: In the following question, out of the four alternatives, select the word similar in meaning to the word given.
Cynicism

a) Conviction

b) Bitterness

c) Credence

d) Intuition

5) Answer (B)

Solution:

‘Cynicism’ is a negative word which means an inclination to believe that people are motivated only by self-interest. ‘Bitterness’ means anger and disappointment or resentment. Hence, option B is correct.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Instructions

Out of the four alternatives, choose the one which expresses the right meaning of the given word and blacken the appropriate rectangle in Answer Sheet.

Question 6: PROLIFERATE

a) Proletariat

b) Prohibit

c) Stipulate

d) Reproduce

6) Answer (D)

Solution:

Proliferate means increasing rapidly in number or reproduce, hence the last option best expresses meaning of above word.

Proletariat means working class, prohibit means to forbid and stipulate means demand or requirement.

=> Ans – (D)

Question 7: PARADOX

a) Paradise

b) Question

c) Puzzle

d) Challenge

7) Answer (C)

Solution:

Paradox means anomaly or puzzle, hence the third option best expresses meaning of above word.

Challenge and question are synonyms, and paradise means heavenly.

=> Ans – (C)

Question 8: COLOSSAL

a) Famous

b) Vigorous

c) Energetic

d) Enormous

8) Answer (D)

Solution:

Colossal means extremely large or enormous, hence the last option best expresses meaning of above word.

Vigorous and energetic are synonyms and famous means someone who is well known.

=> Ans – (D)

Question 9: INCEPTION

a) Argument

b) Perception

c) Destination

d) Origin

9) Answer (D)

Solution:

Inception means starting point or origin, hence the last option best expresses the meaning of above word.

Initiative means to take charge, beginning means to start, and initial means the first letter.

=> Ans – (D)

Question 10: GRANDEUR

a) Magnificence

b) Admiration

c) Happiness

d) Awe

10) Answer (A)

Solution:

Grandeur means splendour or magnificence, hence the first option best expresses the meaning of the above word.

Admiration and awe are synonyms meaning to applause, and happiness is a feeling of joy.

=> Ans – (A)

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here