Static GK Questions For MBA Exams (Govt. Schemes)

0
333
Important Static GK Questions and Answers PDF - Government Schemes in India
Important Static GK Questions and Answers PDF - Government Schemes in India

Important Static GK Questions and Answers PDF – Government Schemes in India

The general awareness section is one of the most important scoring sections in the MBA entrance exams, such as CMAT, TISSNET, XAT, IIFT, etc. In the GK (General Knowledge) section, there will be two types of question that may arrive, which includes static GK and Current affairs. In this article, we will provide you with some important static GK questions and answers in PDF, which consist of important Government Schemes in India. One can download the PDF by clicking the given below link.

Download Static GK Questions and Answers PDF (Govt. Schemes)

Enroll For CMAT 2023 Crash Course

Watch the below excellent video on Static GK Questions and Answers of important Government Schemes in India.

Important Static GK Questions and Answers – Government Schemes in India

Question 1: Which ministry has launched the UIDAI scheme?

a) Ministry of External Affairs

b) Ministry of skill development

c) Ministry of Railways

d) Ministry of electronics and information technology

1) Answer (D)

Solution:

UIDAI(Unique Identification Authority of India) scheme was launched by the Ministry of electronics and information technology. The first Chairman of UIDAI is Nandan Nilekani.

Question 2: PM-Garib Kalyan Yojana came into effect from which year?

a) 2015

b) 2016

c) 2018

d) 2019

2) Answer (B)

Question 3: The two schemes “Utkarsh Bangla” and “Sabooj Sathi” are the schemes launched by which government?

a) Bihar

b) Odisha

c) West Bengal

d) Uttar Pradesh

3) Answer (C)

Question 4: Pradhan Mantri Shrama Yogi Maandan Yojana is related to whom?

a) Unorganised sector workers

b) Students

c) Farmers

d) Corporate companies

4) Answer (A)

Question 5: Pradhan mantri gramin awaas yojana which is launched in the year 1985 is related to?

a) Accident insurance

b) Cash incentive to women

c) Availability of government services electronically

d) Financial assistance to rural poor for constructing houses

5) Answer (D)

Question 6: Atal pension yojana is mainly targeted at ?

a) Organised sector

b) Industrial sector

c) Unorganised sector

d) Agriculture sector

6) Answer (C)

Question 7: What does “G” stand for in GOBAR Dhan Yojana which is an ambitious scheme of the government of India to manage and convert cattle dung and solid waste from farms and fields to useful compost and biogas?

a) Gross

b) Global

c) Galvanising

d) Government

7) Answer (C)

Question 8: ‘SHRESHTA’ scheme was launched by which of the following?

a) Piyush Goyal

b) Giriraj Singh

c) Dr. Virendra Kumar

d) Dr. Subrahmanyam Jaishankar

8) Answer (C)

Solution:

‘SHRESHTA’ scheme was launched by Dr. Virendra Kumar.
SHRESHTA ⇒ Scheme for Residential Education for Students in Targeted Areas
Hence, option c is the correct answer.

Question 9: ‘Lakshmir Bhandar’ scheme got the SKOCH award. This scheme belongs to which of the following state governments?

a) Tamil Nadu

b) Maharashtra

c) Odisha

d) West Bengal

9) Answer (D)

Solution:

‘Lakshmir Bhandar’ scheme got the SKOCH award in the women & child development category. This scheme belongs to West Bengal.
Hence, option d is the correct answer.

Question 10: Pradhan Mantri Mudra Yojana was launched in which year?

a) 10th April 2015

b) 10th April 2014

c) 8th April 2014

d) 8th April 2015

10) Answer (D)

Enroll for TISSNET 2023 Crash Course

Get 5 TISSNET Mocks – Just Rs. 299

Question 11: ‘SMILE’ scheme comes under which of the following ministries?

a) Ministry of Housing and Urban Affairs

b) Ministry of Social Justice and Empowerment

c) Ministry of Agriculture and Farmers Welfare

d) Ministry of Minority Affairs

11) Answer (B)

Solution:

‘SMILE’ (Support for marginal individuals for livelihood and enterprise) scheme comes under Ministry of Social Justice and Empowerment.
Hence, option b is the correct answer.

Question 12: What is the maximum age to open sukanya samridhi account?

a) 18

b) 21

c) 15

d) 10

12) Answer (D)

Solution:

Sukanya Samridhi Account was launched on 22 January 2015 by Narendra Modi. This account is for girl children. The maximum age to open an account is 10 years.

Question 13: In which year was the government scheme named “Antyodaya Anna Yojana” launched?

a) 2000

b) 2005

c) 2007

d) 2009

13) Answer (A)

Question 14: Which of the following state governments launched a scheme namely ‘Mukhyamantri Chaa Srami Kalyan Prakalpa’?

a) Mizoram

b) Tripura

c) Assam

d) Sikkim

14) Answer (B)

Solution:

Tripura state governments launched a scheme namely ‘Mukhyamantri Chaa Srami Kalyan Prakalpa’.

  • A special scheme, allotting Rs. 85 crores for its implementation, as a step towards bringing the 7000 tea garden workers of Tripura under the social security net.

Hence, option b is the correct answer.

Question 15: AAI(Airport Authority of India) launched ‘AVSAR’ Scheme. In AVSAR, what does ‘V’ stands for?

a) Visit

b) Vast

c) Venue

d) Venture

15) Answer (C)

Solution:

AAI(Airport Authority of India) launched ‘AVSAR’ Scheme. The full form of AVSAR is ‘Airport as Venue for Skilled Artisans Of The Region’. The purpose is to encourage the talent of women, artisans and craftsmen.
Hence, option (c) is the correct answer.

Question 16: What is the upper age limit for Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojana?

a) 55 years

b) 50 years

c) 65 years

d) 70 years

e) 75 years

16) Answer (B)

Solution:

To enrol for the PM Jeevan Jyoti Bima Yojana, customers should be at least 18 years old and the maximum age limit will be 50 years. – The benefits under the scheme are, upon the death of the insured member, a fixed sum of Rs 2 lakh is payable to the nominee and no maturity benefit or surrender benefit is payable.

Question 17: The scheme Startup India was launched in which year?

a) 2014

b) 2015

c) 2016

d) 2017

e) 2019

17) Answer (C)

Solution:

Launched on 16th January, 2016, the Startup India Initiative has rolled out several programs with the objective of supporting entrepreneurs, building a robust startup ecosystem and transforming India into a country of job creators instead of job seekers.

Question 18: Which of the following financial organization is the regulator of the collective investment schemes?

a) National Payments Corporation of India

b) Reserve Bank of India

c) National Housing Bank

d) Small Industries Development Bank of India

e) Securities and Exchange Board of India

18) Answer (E)

Question 19: Ayushman Bharat Scheme is also called as?

a) National Health Protection Scheme

b) Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana (PMJAY)

c) Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojana (PMSBY)

d) Both C and A

e) Both B and A

19) Answer (E)

Question 20: What is the target of Operation Green scheme?

a) Increasing forest area

b) stabilising the supply of leafy vegetables

c) stabilising the supply of TOP crops (tomato onion and potato)

d) stabilising the supply of wheat

20) Answer (C)

Candidates can Join our Telegram group of MBA aspirants for quick and regular exam updates.

Enroll for CAT 2023 Complete Course

Enroll to CMAT Crash Course

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here