SSC MTS Awards and Medals Static GK Questions

0
57
Awards and Medals Static GK Questions

Awards and Medals Static GK Questions for SSC MTS

Here you can download the Awards and Medals Static GK Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Award and Medals Static GK questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Awards and Medals Static GK for SSC MTS preparation. You can find a list of the most important Awards and Medals Static GK questions in this PDF, which will help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Awards and Medals Static GK Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: Prof. Amartya Sen was honoured with
(A) UNESCO PEACE Prize
(B) BHARAT RATNA
(C) NOBEL PRIZE
Choose the correct options from the options given below:

a) (A) and (B) only

b) (B) and (C) only

c) (A) and (C) only

d) (A), (B) and (C)

1) Answer (B)

Question 2: Which of the following information is/are true about ‘Aung San Suu Kyi’?
(i) She is from Myanmar.
(ii) She won the Nobel Peace Prize in 1991.
(iii) She is the member of a political party namely ‘Union Solidarity and Development Party’.

a) (i) and (ii)

b) (i) and (iii)

c) (ii) and (iii)

d) (i), (ii) and (iii)

2) Answer (A)

Solution:

Here statement (iii) is not true about here. The correct form of this statement is given below.
She is the member of a political party namely ‘National League for Democracy’.
Hence, option a is the correct answer.

Question 3: Who was the first awardee of the Moortidevi award which is given in the field of literature?

a) Devika Rani

b) Ashok Diwan

c) Om Prakash Bhardwaj

d) C.K. Nagaraja Rao

3) Answer (D)

Solution:

C.K. Nagaraja Rao was the first awardee of the Moortidevi award which is given in the field of literature.
Hence, option d is the correct answer.

Question 4: Amartya Sen received the Nobel prize in 1998. He belongs to which of the following fields?

a) Peace

b) Economics

c) Physics

d) Literature

4) Answer (B)

Solution:

Amartya Sen received the Nobel prize in 1998. He belongs to the Economics field.
Hence, option b is the correct answer.

Question 5: Who is also known as ‘Light of Asia’?

a) Mahatma Gandhi

b) Swami Vivekananda

c) Gautama Buddha

d) B. R. Ambedkar

5) Answer (C)

Solution:

Gautama Buddha is also known as ‘Light of Asia’.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: Which of the following did not win Ashoka Chakra?

a) Yogendra Sing Yadav

b) Navdeep Singh

c) Nazir Ahmad Wani

d) Jyoti Prakash Nirala

6) Answer (A)

Solution:

Yogendra Sing Yadav  was awarded the Param Vir Chakra. He did not win Ashoka Chakra.
Hence, option a is the correct answer.

Question 7: For lifetime achievement in which of the following fields ‘Chern Medal’ is given?

a) Mathematics

b) Journalism and Literature

c) Economics

d) Chemistry

7) Answer (A)

Solution:

For lifetime achievement in the field of Mathematics, ‘Chern Medal’ is given.
Hence, option a is the correct answer.

Question 8: Who is the chairman of a famous vaccine maker company which is based in Pune and manufactured the Covishield vaccine?

a) Adar Poonawalla

b) Muralidharan Poduval

c) Cyrus Poonawalla

d) Michael Vernekar

8) Answer (C)

Solution:

Cyrus Poonawalla is the chairman of a famous vaccine maker company which is based in Pune and manufactured the Covishield vaccine.
Hence, option c is the correct answer.

Question 9: Which of the following is the first Indian to win a Nobel Prize?

a) Amartya Sen

b) C.V.Raman

c) Dr. Radhakrishnan

d) Rabindranath Tagore

9) Answer (D)

Solution:

Rabindranath Tagore is the first Indian to win a Nobel Prize.
Hence, option d is the correct answer.

Question 10: Dhanvantari award is given in which of the following fields?

a) Medical Science

b) Sport

c) Journalism

d) Literature

10) Answer (A)

Solution:

Dhanvantari award is given in Medical Science.
Hence, option a is the correct answer.

Question 11: Which author and natural historian has been confered with Indira Gandhi Peace Prize 2019?

a) Steve Backshall

b) David Attenborough

c) Terri Irwin

d) Chris Packham

11) Answer (B)

Question 12: With which theatre in London. Shakespeare was associated with :

a) The Globe

b) London Coliseum

c) West End Theatre

d) Royal Court Theatre

12) Answer (A)

Question 13: Who has won subhash chandra bose aapda prabandhan puraskar 2021?

a) Rajendra Kumar Bhandari

b) Shri kumar Munnan singh

c) NRDF institute

d) None of the above

13) Answer (A)

Question 14: How many people were awarded Padma Vibhushan in 2019?

a) 2

b) 4

c) 3

d) 5

14) Answer (B)

Question 15: Who won the Sahitya Akademi Award 2019 in Hindi?

a) Chitra Mudgal

b) Nand Kishore Acharya

c) Nasira Sharma

d) Ramesh Kunthal Megh

15) Answer (B)

Question 16: Which film won the Golden Globe Awards 2020 for Best Picture – Drama?

a) The Irishman

b) Joker

c) 1917

d) Marriage story

16) Answer (C)

Question 17: Who is the first IPS officer to be honoured with Tenzing Norgay National Adventure Award?

a) Aparna Kumar

b) Sanjukta Parashar

c) Roopa Moudgil

d) R Sreelekha

17) Answer (A)

Question 18: Which of these eminent personalities is the one to not receive the Bharat Ratna from the Honorable President in the year 2019?

a) Sachin Tendulkar

b) Bhupendra Kumar Hazarika

c) Nanaji Deshmukh

d) Pranab Mukherjee

18) Answer (A)

Question 19: In which year was the Dronacharya Award instituted?

a) 1985

b) 1997

c) 1978

d) 1991

19) Answer (A)

Question 20: Who has been appointed as the Managing director of LIC?

a) Hemant Bhargava

b) Siddartha Mohanty

c) Vipin Anand

d) MR Kumar

20) Answer (B)

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here