Seating Arrangement Questions for IBPS PO Prelims PDF

0
2068
Seating Arrangement Questions for IBPS PO Prelims PDF
Seating Arrangement Questions for IBPS PO Prelims PDF

Seating Arrangement Questions for IBPS PO Prelims PDF

Download Top-15 Banking Exams Seating Arrangement Questions PDF. Banking Exams Seating Arrangement questions based on asked questions in previous exam papers very important for the Banking  exams.

Download seating arrangement questions for ibps po prelims pdf

105 IBPS PO Mocks for just Rs. 149

Download IBPS PO Previous Papers PDF

Take a IBPS PO free mock test

Instructions

Study 1 the following information careful’ ly and answer the questions given below :
Nine persons – G, H, I, J, K, R, S, T and U — are seated in a straight line facing North, with equal distance between each other but not necessarily in the same order.
Only two persons sit to the left of I. Only one person sits between I and U. H sits fourth to the right of R. R is not an immediate neighbour of U. Less than three persons sit between R and U. Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J. Only three persons sit between K and T. K is not an immediate neighbour of J. Only two persons sit between T and G.

Question 1: In which of the given pairs of persons, is odd number of persons sitting between them?

a) H, T

b) I, H

c) U, R

d) J, K

e) G, K

Question 2: Which of the following statements is true with respect to S as per the given arrangement?

a) S is an immediate neighbour of U.

b) None of the given options is true.

c) S sits at one of the extreme ends of the line.

d) More than two persons sit between S and R.

e) S sits second to the left of G.

Question 3: Who amongst the following sit exactly between T and G?

a) I, J

b) H, J

c) R, U

d) H, S

e) J, R

Question 4: Who sits second to the left of J?

a) T

b) No one as J sits at one of the extreme ends of the line.

c) I

d) G

e) S

Question 5: Which of the following pairs represent the persons sitting at the extreme ends of the line?

a) H, U

b) U, G

c) K, G

d) U, S

e) I, G

Instructions

<p “=””>Study the following information to answer the given questions: <p “=””>Eight people are sitting in two parallel rows containing four people each, in such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 P, Q, R and S are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing south. In row-2 A, B, C and D are seated (but not necessarily in the same order) and all of them are facing north. Therefore, in the given seating arrangement each member seated in a row faces another member of the other row. R sits second to the right of P. A is an immediate neighbour of the person who faces R. Q sits second to left of the person who faces a. Only one person sits between B and c. C does not face P. C does not sit at any of the extreme ends of the line.

Question 6: Four of the following five are alike in a certain way based on the given seating arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?

a) A

b) P

c) R

d) B

e) S

Take a free mock test for IBPS-PO

790 Mocks (cracku Pass) Just Rs. 299

Question 7: Who amongst the following faces B?

a) P

b) Q

c) R

d) S

e) Cannot be determined

Question 8: Which of the following is true regarding S?

a) S sits exactly between R and P

b) S sits second to left of Q

c) P is an immediate neighbour of S

d) D is an immediate neighbour of the person who faces S

e) None is true

Question 9: Who amongst the following faces Q?

a) A

b) B

c) C

d) D

e) Cannot be determined

Question 10: Who amongst the following faces the person who sits exactly between B and C?

a) P

b) Q

c) R

d) S

e) Cannot be determined

Take a free mock test for IBPS-PO

IBPS PO  previous year papers

Instructions

Study the following information carefully and answer the questions given below :
Nine friends, A, B. C, D. E, F. G, H and I are sitting around a circular table facing the center but not necessarily in the same order. D is sitting second to the right of F. H is an immediate neighbor of E. Two persons are sitting between A and E. B is sitting second to the left of C. Two persons are sitting between D and C. Neither H nor E is immediate neighbor of C and D. G is sitting third to the right of A. Only one person is sitting between C and E.

Question 11: In which of the following combinations is the first person sitting in between the second and the third persons?

a) ADB

b) HEI

c) FIC

d) GBC

e) FDB

Question 12: Who among the following is to the immediate left of D?

a) B

b) A

c) F

d) G

e) I

Question 13: ‘C’ is related to the ‘D’ in a certain way based on the given seating arrangement. In the same way ‘H’ is related to the ‘C’. To whom among the following is E related to, following the same pattern?

a) B

b) D

c) C

d) A

e) G

Question 14: How many persons are seated between F and G if we go anticlockwise from F to G?

a) Two

b) Four

c) Three

d) None

e) One

Question 15: Starting from A, if all the persons are made to sit in the alphabetical order in anticlockwise direction, the positions of how many (excluding A) will remain unchanged?

a) One

b) Two

c) Three

d) Four

e) None

Answers & Solutions:

1) Answer (A)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

Number of persons sitting between :

H and T = 1  (odd)

I and H = 4

U and R = 2

J and K = 2

G and K = 6

=> Ans – (A)

2) Answer (E)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

The only statement that is true is S is sitting second to the left of G.

=> Ans – (E)

3) Answer (D)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

Clearly, S and H are sitting between T and G.

=> Ans – (D)

4) Answer (C)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

I is sitting second to the left of J.

=> Ans – (C)

5) Answer (B)

Only two persons sit to the left of I, => I sits at the third position from left end.

Only one person sits between I and U, => U sits at the extreme left end of the line.

Since, less than 3 people sit between R and U, and R is not an immediate neighbor of U, => R sits third to the right of U and also, H sits fourth to the right of R.

Number of persons sitting between I and U is half as that between H and J, => 2 persons are sitting between H and J.

Since, K is not an immediate neighbor of J, => K sits second to the right of U and T sits to the immediate right of J.

Only two persons sit between T and G, => G sits at the extreme right end of the line and the remaining place is occupied by S.

The arrangement :

U and G are sitting at the extreme ends of the line.

=> Ans – (B)

6) Answer (C)

R sits second to the right of P, => Let P sits at extreme left end of row-1, who are facing south.

A is an immediate neighbour of the person who faces R. Q sits second to left of the person who faces A,

=> A sits to the immediate left end of row-2, who are facing north, and Q sits between R and P.

The vacant position in row-1, i.e. extreme right end is taken by S.

Only one person sit between B and C, => D sits opposite Q.

Since, C does not sit opposite P, => C sits to the immediate right of A and B at extreme right end.

Among the given options, A,P,B and S sit at extreme ends but R doesn’t.

=> Ans – (C)

7) Answer (A)

R sits second to the right of P, => Let P sits at extreme left end of row-1, who are facing south.

A is an immediate neighbour of the person who faces R. Q sits second to left of the person who faces A,

=> A sits to the immediate left end of row-2, who are facing north, and Q sits between R and P.

The vacant position in row-1, i.e. extreme right end is taken by S.

Only one person sit between B and C, => D sits opposite Q.

Since, C does not sit opposite P, => C sits to the immediate right of A and B at extreme right end.

P sits opposite B.

=> Ans – (A)

8) Answer (E)

R sits second to the right of P, => Let P sits at extreme left end of row-1, who are facing south.

A is an immediate neighbour of the person who faces R. Q sits second to left of the person who faces A,

=> A sits to the immediate left end of row-2, who are facing north, and Q sits between R and P.

The vacant position in row-1, i.e. extreme right end is taken by S.

Only one person sit between B and C, => D sits opposite Q.

Since, C does not sit opposite P, => C sits to the immediate right of A and B at extreme right end.

None of the given statements is true regarding S.

=> Ans – (E)

9) Answer (D)

R sits second to the right of P, => Let P sits at extreme left end of row-1, who are facing south.

A is an immediate neighbour of the person who faces R. Q sits second to left of the person who faces A,

=> A sits to the immediate left end of row-2, who are facing north, and Q sits between R and P.

The vacant position in row-1, i.e. extreme right end is taken by S.

Only one person sit between B and C, => D sits opposite Q.

Since, C does not sit opposite P, => C sits to the immediate right of A and B at extreme right end.

Clearly, D faces Q.

=> Ans – (D)

10) Answer (B)

R sits second to the right of P, => Let P sits at extreme left end of row-1, who are facing south.

A is an immediate neighbour of the person who faces R. Q sits second to left of the person who faces A,

=> A sits to the immediate left end of row-2, who are facing north, and Q sits between R and P.

The vacant position in row-1, i.e. extreme right end is taken by S.

Only one person sit between B and C, => D sits opposite Q.

Since, C does not sit opposite P, => C sits to the immediate right of A and B at extreme right end.

D sits between B and C, and Q faces D.

=> Ans – (B)

11) Answer (D)

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

Only in the fourth option, G is sitting between B and C.

=> Ans – (D)

12) Answer (B)

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

Clearly, A is to the immediate left of D.

=> Ans – (B)

13) Answer (E)

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

C is related to D, => D sits third to the left of C.

H is related to C, => C sits third to the left of H.

In the same way, E is related to G because G sits third to the left of E.

=> Ans – (E)

14) Answer (C)

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

There are three persons between F and G if we go anti clockwise from F, i.e. A,D and B.

=> Ans – (C)

15) Answer (A)

G is sitting third to the right of A and there are two persons between A and E.

=> E is sitting third to the left of A.

B is sitting second to the left of C and there is one person between C and E.

=> C is sitting second to the left of E and B is sitting to the immediate left of G.

Also, there are 2 person sitting between C and D but D is not sitting adjacent to E.

=> D is sitting third to the left of C and since D is sitting second to the right of F, => F is sitting to the immediate left of A.

H is sitting adjacent to E but not to C, => H is sitting to the immediate right of E.

If all the persons are made to sit in the alphabetical order in anticlockwise direction from A,

Then, the position of only 1 person, i.e. H remains unchanged.

=> Ans – (A)

Top Rated Banking Study Material

DOWNLOAD APP FOR IBPS Clerk MOCKS

We hope this Seating Arrangement Questions for IBPS PO  will be highly useful for your preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here