SBI PO Time, Speed, Distance and Work Questions PDF

0
2124
SBI PO Time and Work Questions PDF
SBI PO Time and Work Questions PDF

SBI PO Time and Work Questions PDF:

Download Time, speed, distance and work important questions and answers for Banking exams of SBI PO and SBI Clerk. Each practice questions is explained with detailed explanations.

SBI PO Time and Work Questions PDF

40 SBI PO Prelims (latest pattern mocks) – Rs. 249

You can practice Banking Previous year solved papers

Download SBI PO 2018 Syllabus PDF

Question 1: A certain number of men can do a piece of work in 60 days. If there were 6 men more, the work can be finished 20 days earlier. The number of men working is

a) 6
b) 12
c) 18
d) 24

Question 2: If the speed of a boat in still water is 20 km/hr and the speed of the current is 5 km/hr, then the time taken by the boat to travel 100 km with the current is

a) 2 hrs
b) 3 hrs
c) 4 hrs
d) 7 hrs

Question 3: If 100 cats kill 100 mice in 100 days, then 4 cats would kill 4 mice in how many days?

a) 4 days
b) 3 days
c) 40 days
d) 100 days

Question 4: Ravi has a roadmap with a scale of 1.5 cm for 18 km. He drives on that road for 72 km. What would be his distance covered in that map.

a) 4 cm
b) 6 cm
c) 8 cm
d) 7 cm

Question 5: A and B together can do a piece of work in 12 days while A alone can do the same work in 30 days. B alone can do it in

a) 18 days
b) 20 days
c) 15 days
d) 22 days

Take a Free Mock test for SBI PO

SBI PO Solved Previous Papers

Question 6: A and B can together do a piece of work in 6 days and A alone can do it in 9 days. The number of days B will take to do it alone is

a) 18 days
b) 24 days
c) 9 days
d) 12 days

Question 7: A gun is fired at a distance of 6.64 km away from Ram. He hears the sound 20 seconds later. Then the speed of sound is

a) 664 m/s
b) 664 km/s
c) 332 m/s
d) 332 km/s

Question 8: A and B together can do a piece of work in 9 days. If A does thrice the work of B in a given time, the time A alone will take to finish the work is

a) 4 days
b) 6 days
c) 8 days
d) 12 days

Question 9: A and B start running at the same time and from the same point around a circle. If A can complete one round in 40 seconds and B in 50 seconds, how many seconds will they take to reach the starting point simultaneously?

a) 10
b) 200
c) 90
d) 2000

Question 10: A spaceship travels at 1,260 km/h. How many metres does it travel in 1/10 th of a second?

a) 126
b) 35
c) 36
d) 125

Banking 1 Year Plan – 350 Mocks for just Rs. 499

Daily Free GK – Current Affairs Tests

Answers & Solutions for SBI PO Time and Work Questions PDF:

1) Answer (B)
Let the number of men initially working be x who could finished the work in 60 days
Now, (x+6) men can finish the work in 60 – 20 = 40 days
=> X x 60 = (x + 6) × 40
=> 3x = 2x + 12
=> 3x − 2x = x = 12
∴ The number of men working = 12
=> Ans – (B)

2) Answer (C)
Speed of boat = 20 km/hr and speed of current = 5 km/hr
Distance to travel = 100 km
Speed downstream (with the current) = 20 + 5 = 25 km/hr
=> Time taken = distance / speed
= 100 / 25 = 4 hours
=> Ans – (C)

3) Answer (D)
Let M be the total number of mice killed, c be the number of cats, i be the number of days and e be the average number of mice killed by one cat in one day.
The number of mice killed is proportional to both the number of cats and the number of days.
=> m = ice
Substituting M=100, i = 100 and c = 100 into this equation, we find :
=> 100 = 100 × 100 × e
=> Ans – (D)
=> e = 1 / 100
Thus, substituting M = 4, c = 4, and e = 1 / 100 to get:
=> 4 = i × 4 × 1 /100
=> i = 100 days
=> Ans – (D)

4) Answer (B)
According to the road map 18 km ≡ 1.5 cm
=> 72 km ≡ 15 / 8 × 72
= 1.5 × 4 = 6 cm
=> Ans – (B).

5) Answer (B)
Let total work to be done = 60 units
A can complete the work in 30 days
=> A’s efficiency = 60 / 30 = 2 units/day
Similarly, (A+B)’s 1 day’s work = 60 / 12 = 5 units/day
=> B’s efficiency = 5 − 2 = 3 units/day
∴ B alone can do the work in = 60 / 3 = 20 days
=> Ans – (B)

Banking Online Daily Tests

6) Answer (A)
Let total work to be done = 18 units
A and B can together do the work in 6 days
=> (A+B)’s 1 day’s work = 18 / 6 = 3 units/day
Similarly, A’s efficiency = 18 / 9 = 2 units/day
=> B’s efficiency = 3 − 2 = 1 unit/day
∴ Time taken by B alone = 18 / 1 18 days
=> Ans – (A)

7) Answer (C)
Distance of gun from Ram = 6.64 km = 6640 m
Time = 20 seconds
=> Speed of sound = distance/time
= 6640 / 20 = 32 m/s
=> Ans – (C)

8) Answer (D)
A does thrice the work of B in a given time.
Let B’s efficiency = x units/day
=> A’s efficiency = 3x units/day
Thus, (A+B)’s 1 day’s work = x+3x=4xx+3x=4x units/day
=> Total work done by them in 9 days = 4x \times 9=36x4x×9=36x units
∴ Time taken by A alone to finish the work = 36x / 3x = 12days
=> Ans – (D)

9) Answer (B)
Time taken by A to complete 1 round = 40 seconds and by B = 50 seconds
=> Time taken by them to reach the starting point simultaneously = L.C.M.(40,50)
= 200 seconds
=> Ans – (B)

10) Answer (B)
Speed = 1260 kmph = 1260*(5/18) m/s = 350 m/s
In 1 second it travels 350 meters
In 1/10th second it travels 350/10 = 35 meters.
So the answer is option B.

Download General Knowledge GK PDFs

Online Computer Awareness Tests for Bank exams

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here