Ratio Proportion and Variation Questions for CAT Exam

0
574
CAT ratio and proportion Questions PDF
CAT ratio and proportion Questions PDF

Ratio and Proportion Questions for CAT

Ratio and Proportion is one of the key topics in the CAT Quant Section. You can check out these Ratio and Proportion questions in the CAT Previous year’s papers, along with detailed video solutions. Also, note that questions on Ratio and Proportion in the Quant section and it would help to practice a few questions on this topic. This article will look into some important Ratio and Proportion Questions for CAT Quant. These are good sources for practice; If you want to practice these questions, you can download this CAT Ratio and Proportion Most Important Questions PDF below, which is completely Free.

Download Ratio and Proportion Questions for CAT

Join CAT 2023 Oline Coaching

Question 1: Two liquids A and B are in the ratio 5 : 1 in container 1 and 1 : 3 in container 2. In what ratio should the contents of the two containers be mixed so as to obtain a mixture of A and B in the ratio 1 : 1?

a) 2 : 3

b) 4 : 3

c) 3 : 2

d) 3 : 4

1) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Fraction of A in contained 1 = $\frac{5}{6}$

Fraction of A in contained 2 = $\frac{1}{4}$

Let the ratio of liquid required from containers 1 and 2 be x:1-x

x($\frac{5}{6}$) + (1-x)($\frac{1}{4}$) = $\frac{1}{2}$

$\frac{7x}{12}$ = $\frac{1}{4}$

=> x = $\frac{3}{7}$

=> Ratio = 3:4

Question 2: The value of each of a set of coins varies as the square of its diameter, if its thickness remains constant, and it varies as the thickness, if the diameter remains constant. If the diameter of two coins are in the ratio 4 : 3, what should be the ratio of their thickness’ be if the value of the first is four times that of the second?

a) 16 : 9

b) 9 : 4

c) 9 : 16

d) 4 : 9

2) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

Value of coin = $k (2r)^2 t$ (where k is proportionality constant, 2r is diameter and t is thickness)
So (value of first coin) = 4 (value of second coin)

$k (2r_1)^2 t_1 = 4 \times (k(2r_2)^2 t_2)$

or $\frac{t_1}{t_2} = \frac{9}{4}$  (As ratio of diameters 2r will be 9:4)

Question 3: A stall sells popcorn and chips in packets of three sizes: large, super, and jumbo. The numbers of large, super, and jumbo packets in its stock are in the ratio 7 : 17 : 16 for popcorn and 6 : 15 : 14 for chips. If the total number of popcorn packets in its stock is the same as that of chips packets, then the numbers of jumbo popcorn packets and jumbo chips packets are in the ratio

a) 1 : 1

b) 8 : 7

c) 4 : 3

d) 6 : 5

3) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

The ratio of L, S, J for popcorn = 7 : 17 : 16

Let them be 7$x$, 17$x$ and 16$x$

The ratio of L, S, J for chips = 6 : 15 : 14

Let them 6$y$, 15$y$ and 14$y$

Given, 40$x$ = 35$y$, $x = \frac{7y}{8}$

Jumbo popcor = 16$x$ = 16 * $\frac{7y}{8}$= 14$y$

Hence, the ratio of jumbo popcorn and jumbo chips = 1 : 1

Question 4: Bottle 1 contains a mixture of milk and water in 7: 2 ratio and Bottle 2 contains a mixture of milk and water in 9: 4 ratio. In what ratio of volumes should the liquids in Bottle 1 and Bottle 2 be combined to obtain a mixture of milk and water in 3:1 ratio?

a) 27:14

b) 27:13

c) 27:16

d) 27:18

4) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

The ratio of milk and water in Bottle 1 is 7:2 and the ratio of milk and water in Bottle 2 is 9:4
Therefore, the proportion of milk in Bottle 1 is $\frac{7}{9}$ and the proportion of milk in Bottle 2 is $\frac{9}{13}$

Let the ratio in which they should be mixed be equal to X:1.

Hence, the total volume of milk is $\frac{7X}{9}+\frac{9}{13}$
The total volume of water is $\frac{2X}{9}+\frac{4}{13}$
They are in the ratio 3:1

Hence, $\frac{7X}{9}+\frac{9}{13} = 3*(\frac{2X}{9}+\frac{4}{13})$
Therefore, $91X+81=78X+108$

Therefore $X = \frac{27}{13}$

Question 5: If a, b, c are three positive integers such that a and b are in the ratio 3 : 4 while b and c are in the ratio 2:1, then which one of the following is a possible value of (a + b + c)?

a) 201

b) 205

c) 207

d) 210

5) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

a : b = 3:4 and b : c = 2:1 => a:b:c = 3:4:2

=> a = 3x, b = 4x , c = 2x
=> a + b + c = 9x

=> a + b + c is a multiple of 9.
From the given options only, option C is a multiple of 9

Question 6: Consider three mixtures — the first having water and liquid A in the ratio 1:2, the second having water and liquid B in the ratio 1:3, and the third having water and liquid C in the ratio 1:4. These three mixtures of A, B, and C, respectively, are further mixed in the proportion 4: 3: 2. Then the resulting mixture has

a) The same amount of water and liquid B

b) The same amount of liquids B and C

c) More water than liquid B

d) More water than liquid A

6) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

The proportion of water in the first mixture is $\frac{1}{3}$
The proportion of Liquid A in the first mixture is $\frac{2}{3}$

The proportion of water in the second mixture is $\frac{1}{4}$
The proportion of Liquid B in the second mixture is $\frac{3}{4}$

The proportion of water in the third mixture is $\frac{1}{5}$
The proportion of Liquid C in the third mixture is $\frac{4}{5}$

As they are mixed in the ratio 4:3:2, the final amount of water is $4 \times \frac{1}{3} + 3 \times \frac{1}{4} + 2 \times \frac{1}{5} = \frac{149}{60}$
The final amount of Liquid A in the mixture is $4\times\frac{2}{3} = \frac{8}{3}$
The final amount of Liquid B in the mixture is $3\times\frac{3}{4} = \frac{9}{4}$
The final amount of Liquid C in the mixture is $2\times\frac{4}{5} = \frac{8}{5}$

Hence, the ratio of Water : A : B : C in the final mixture is $\frac{149}{60}:\frac{8}{3}:\frac{9}{4}:\frac{8}{5} = 149:160:135:96$

From the given choices, only option C  is correct.

Question 7: Two types of tea, A and B, are mixed and then sold at Rs. 40 per kg. The profit is 10% if A and B are mixed in the ratio 3 : 2, and 5% if this ratio is 2 : 3. The cost prices, per kg, of A and B are in the ratio

a) 17 : 25

b) 18 : 25

c) 19 : 24

d) 21 : 25

7) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

The selling price of the mixture is Rs.40/kg.
Let a be the price of 1 kg of tea A in the mixture and b be the price per kg of tea B.
It has been given that the profit is 10% if the 2 varieties are mixed in the ratio 3:2
Let the cost price of the mixture be x.
It has been given that 1.1x = 40
x = 40/1.1
Price per kg of the mixture in ratio 3:2 = $\frac{3a+2b}{5} $
$\frac{3a+2b}{5} = \frac{40}{1.1}$
$3.3a+2.2b=200$ ——–(1)

The profit is 5% if the 2 varieties are mixed in the ratio 2:3.
Price per kg of the mixture in ratio 2:3 = $\frac{2a+3b}{5}$
$\frac{2a+3b}{5} = \frac{40}{1.05}$
$2.1a+3.15b=200$ ——(2)

Equating (1) and (2), we get,
$3.3a+2.2b = 2.1a+3.15b$
$1.2a=0.95b$
$\frac{a}{b} = \frac{0.95}{1.2}$
$\frac{a}{b} = \frac{19}{24}$

Therefore, option C is the right answer.

Question 8: Raju and Lalitha originally had marbles in the ratio 4:9. Then Lalitha gave some of her marbles to Raju. As a result, the ratio of the number of marbles with Raju to that with Lalitha became 5:6. What fraction of her original number of marbles was given by Lalitha to Raju?

a) $\frac{1}{5}$

b) $\frac{6}{19}$

c) $\frac{1}{4}$

d) $\frac{7}{33}$

8) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Let the number of marbles with Raju and Lalitha initially be 4x and 9x.
Let the number of marbles that Lalitha gave to Raju be a.

It has been given that (4x+a)/(9x-a) = 5/6
24x + 6a = 45x – 5a
11a = 21x
a/x = 21/11

Fraction of original marbles given to Raju by Lalitha = a/9x (Since Lalitha had 9x marbles initially).
a/9x = 21/99
= 7/33.

Therefore, option D is the right answer.

Question 9: The scores of Amal and Bimal in an examination are in the ratio 11 : 14. After an appeal, their scores increase by the same amount and their new scores are in the ratio 47 : 56. The ratio of Bimal’s new score to that of his original score is

a) 4 : 3

b) 8 : 5

c) 5 : 4

d) 3 : 2

9) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

Let the score of Amal and Bimal be 11k and 14k
Let the scores be increased by x
So, after increment, Amal’s score =  11k + x and Bimal’s score = 14k + x
According to the question,
$\dfrac{\text{11k + x}}{\text{14k + x}}$ = $\dfrac{47}{56}$
On solving, we get x = $\dfrac{42}{9}$k
Ratio of Bimal’s new score to his original score

= $\dfrac{\text{14k + x}}{\text{14k}}$

=$\dfrac{14k +\frac{42k}{9}}{14k}$

=$\dfrac{\text{168k}}{\text{14*9k}}$

=$\dfrac{4}{3}$

Hence, option A is the correct answer.

Question 10: A 20% ethanol solution is mixed with another ethanol solution, say, S of unknown concentration in the proportion 1:3 by volume. This mixture is then mixed with an equal volume of 20% ethanol solution. If the resultant mixture is a 31.25% ethanol solution, then the unknown concentration of S is

a) 30%

b) 40%

c) 50%

d) 60%

10) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

Let the volume of the first and the second solution be 100 and 300.
When they are mixed, quantity of ethanol in the mixture
= (20 + 300S)
Let this solution be mixed with equal volume i.e. 400 of third solution in which the strength of ethanol is 20%.
So, the quantity of ethanol in the final solution
= (20 + 300S + 80) = (300S + 100)
It is given that, 31.25% of 800 = (300S + 100)
or, 300S + 100 = 250
or S = $\frac{1}{2}$ = 50%
Hence, 50 is the correct answer.

Question 11: There are two drums, each containing a mixture of paints A and B. In drum 1, A and B are in the ratio 18 : 7. The mixtures from drums 1 and 2 are mixed in the ratio 3 : 4 and in this final mixture, A and B are in the ratio 13 : 7. In drum 2, then A and B were in the ratio

a) 251 : 163

b) 239 : 161

c) 220 : 149

d) 229 : 141

11) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

It is given that in drum 1, A and B are in the ratio 18 : 7.

Let us assume that in drum 2, A and B are in the ratio x : 1.

It is given that drums 1 and 2 are mixed in the ratio 3 : 4 and in this final mixture, A and B are in the ratio 13 : 7.

By equating concentration of A

$\Rightarrow$ $\dfrac{3*\dfrac{18}{18+7}+4*\dfrac{x}{x+1}}{3+4} = \dfrac{13}{13+7}$

$\Rightarrow$ $\dfrac{54}{25}+\dfrac{4x}{x+1} = \dfrac{91}{20}$

$\Rightarrow$ $\dfrac{4x}{x+1} = \dfrac{239}{100}$

$\Rightarrow$ $x = \dfrac{239}{161}$

Therefore, we can say that in drum 2, A and B are in the ratio $\dfrac{239}{161}$ : 1 or 239 : 161.

Question 12: The strength of a salt solution is p% if 100 ml of the solution contains p grams of salt. If three salt solutions A, B, C are mixed in the proportion 1 : 2 : 3, then the resulting solution has strength 20%. If instead the proportion is 3 : 2 : 1, then the resulting solution has strength 30%. A fourth solution, D, is produced by mixing B and C in the ratio 2 : 7. The ratio of the strength of D to that of A is

a) 3 : 10

b) 1 : 3

c) 1 : 4

d) 2 : 5

12) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

Let ‘a’, ‘b’ and ‘c’ be the concentration of salt in solutions A, B and C respectively.

It is given that three salt solutions A, B, C are mixed in the proportion 1 : 2 : 3, then the resulting solution has strength 20%.

$\Rightarrow$ $\dfrac{a+2b+3c}{1+2+3} = 20$

$\Rightarrow$ $a+2b+3c = 120$ … (1)

If instead the proportion is 3 : 2 : 1, then the resulting solution has strength 30%.

$\Rightarrow$ $\dfrac{3a+2b+c}{1+2+3} = 30$

$\Rightarrow$ $3a+2b+c = 180$ … (2)

From equation (1) and (2), we can say that

$\Rightarrow$ $b+2c = 45$

$\Rightarrow$ $b = 45 – 2c$

Also, on subtracting (1) from (2), we get

$a – c = 30$

$\Rightarrow$ $a = 30 + c$

In solution D, B and C are mixed in the ratio 2 : 7

So, the concentration of salt in D = $\dfrac{2b + 7c}{9}$ = $\dfrac{90 – 4c + 7c}{9}$ = $\dfrac{90 + 3c}{9}$

Required ratio = $\dfrac{90 + 3c}{9a}$ = $\dfrac{90 + 3c}{9 (30 + c)}$ = $1 : 3$

Hence, option B is the correct answer.

Download CAT 2023 Study Plan PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here