Partnership Business Questions for SSC MTS

0
232
_Partnership Business Questions

Partnership Business Questions for SSC MTS

Here you can download the Partnership Business Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Partnership Business questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Partnership Business for SSC MTS preparation. You can find a list of the most important Partnership Business questions in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Partnership Business Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Question 1: Profit of Rs 104000 has to be divided among three partners Ashok, Bimla and Chirag in the ratio 6:4:3. How much does Chirag get?

a) 24000

b) 32000

c) 48000

d) 12000

1) Answer (A)

Solution:

Total profit to be distributed = Rs. 1,04,000

Ratio of profit divided among Ashok, Bimla and Chirag = 6:4:3

Thus, amount that Chirag will get = $\frac{3}{(6+4+3)} \times 104000$

= $\frac{3}{13} \times 104000$

= $3 \times 8000 = Rs$ $24,000$

=> Ans – (A)

Question 2: Profit of Rs 936000 has to be divided among three partners Anirudhha, Balwant and Charudatta in the ratio 2:3:5. How much does Charudatta get?

a) 280800

b) 187200

c) 468000

d) 234000

2) Answer (C)

Solution:

Total profit to be distributed = Rs. 9,36,000

Ratio of profit divided among Anirudhha, Balwant and Charudatta = 2:3:5

Thus, amount that Charudatta will get = $\frac{5}{(2+3+5)} \times 936000$

= $\frac{5}{10} \times 936000$

= $5 \times 93600 = Rs$ $468,000$

=> Ans – (C)

Question 3: Profit of Rs 144000 has to be divided among three partners Akram, Bipin and Chintan in the ratio 3:2:7. How much Rs. Chintan get?

a) 84000

b) 24000

c) 36000

d) 42000

3) Answer (A)

Solution:

Total profit to be distributed = Rs. 1,44,000

Ratio of profit divided among Akram, Bipin and Chintan = 3 : 2 : 7

Thus, amount that Chintan will get = $\frac{7}{(3+2+7)} \times 144,000$

= $\frac{7}{12} \times 144,000$

= $7 \times 12000 = Rs$ $84,000$

=> Ans – (A)

Question 4: Profit of Rs 187200 has to be divided among three partners Amit, Brijmohan and Chiranjeev in the ratio 1:2:5. How much does Chiranjeev get?

a) Rs. 46800

b) Rs. 23400

c) Rs. 117000

d) Rs. 58500

4) Answer (C)

Solution:

Total profit = Rs. 1,87,200

Ratio of profit divided among Amit , Brihmohan and Chiranjeev = 1 : 2 : 5

=> Amount with Chiranjeev = $\frac{5}{(1 + 2 + 5)} \times 187200$

= $5 \times 23400 = Rs. 1,17,000$

=> Ans – (C)

Question 5: In a business partnership among A, B, C and D, the profit is shared as follows:
$\frac{\text{A’s share}}{\text{B’s share}}$ = $\frac{\text{B’s share}}{\text{C’s share}}$ = $\frac{\text{C’s share}}{\text{D’s share}}$ = $\frac{1}{3}$
If the total profit is 4,00,000, the share of C is

a) 1,12,500

b) 1,37,500

c) 90,000

d) 2,70,000

5) Answer (C)

Solution:

$\frac{\text{A’s share}}{\text{B’s share}}$ = $\frac{\text{B’s share}}{\text{C’s share}}$ = $\frac{\text{C’s share}}{\text{D’s share}}$ = $\frac{1}{3}$

$\frac{\text{A’s share}}{\text{B’s share}}$ = $\frac{1}{3}$ i.e. A = $\frac{1}{3}$B

$\frac{\text{B’s share}}{\text{C’s share}}$ = $\frac{1}{3}$ i.e. B = $\frac{1}{3}$C

$\frac{\text{C’s share}}{\text{D’s share}}$ = $\frac{1}{3}$ i.e. D = $\frac{3}{1}$C

If the total profit is 4,00,000 , then A+B+C+D = 400000
$\frac{1}{3}\times\frac{1}{3}$C + $\frac{1}{3}$C + $\frac{3}{1}$C = 400000

C = 90000

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: A starts business with Rs. 7000 and after 5 months. B joined as a partner. After a year the profit is divided in the ratio 2 : 3. The capital of B is :

a) Rs. 9,000

b) Rs. 10.000

c) Rs. 6,500

d) Rs. 18,000

6) Answer (D)

Solution:

B’s capital be x.
$\frac{7000\times12}{(12-5)x}=\frac{2}{3}$
x=18000

Question 7: A and B entered into a partnership investing Rs 16000 and Rs. 12000 respectively. After 3 months A withdrew Rs. 5000 while B invested Rs. 5000 more. After 3 more months C joins the business with a capital of Rs 21000. The share of B exceeds that of C, out of a total profit of Rs. 26400 after one year by

a) Rs. 2400

b) Rs. 1200

c) Rs. 3600

d) Rs. 4800

7) Answer (C)

Solution:

Total amount invested by A over the year(in ‘000s) = (16*3) + (11*9) = 147

Total amount invested by B = (12*3) + (17*9) = 189

Total amount invested by C = 21*6 = 126

Ratio of the amounts invested by A : B : C = 147 : 189 : 126

=> A : B : C = 7 : 9 : 6

Total profit = 26400

=> Share of B exceeds that of C by = $\frac{9-6}{22}$ * 26400

= 3*1200 = 3600

Question 8: A and B enter into partnership with capitals in the ratio 5 : 6. At the end of 8 months A withdraws his capital. They received profits in the ratio 5 : 9. B invested the capital for

a) 6 months

b) 8 months

c) 10 months

d) 12 months

8) Answer (D)

Solution:

$ Profit ratio [P] = Investment ratio [I] \times Time period [T]$

A and B enter into partnership with capitals in the ratio 5 : 6

Investment ratio of A = 5

Investment ratio of B = 6

A withdraws his capital after 8 months

Therefore, time period of A = 8 months

Assume time period of B as ‘n’

Ratio of profit = $ ratio of investment \times ratio of time period $

Profit recieved by A and B in the ratio 5:9

$ \frac{Profit ratio of A }{Profit ratio of B} = \frac{ Ia \times Ta}{Ib \times Tb} $

Substituting,

$ \frac{ 5 \times 8}{6 \times n} = \frac{5}{9} $

Solving, n= 12 months

Question 9: A, B, C are partners in a business. During a particular year,A received one third of the profit, B received one fourth of the profit and C received the remaining Rs. 5000. How much amount of money did A receive

a) RS. 1000

b) RS. 3000

c) RS. 4000

d) RS. 5000

9) Answer (C)

Solution:

let the profit be P

A, B, C are partners in a business

A received one third of the profit = $ \frac{1}{3} \times P $

B received one fourth of the profit = $ \frac{1}{4} \times P $

C received the remaining = $ 1 – (\frac{1}{3} + \frac{1}{4}) = \frac{5}{12} $

given $ \frac{5}{12} \times P =5000 $

solving $ P = \frac{5000 \times 12}{5} = 12000 $

amount of money  A receive = $ \frac{12000}{3} = 4000 $

Question 10: A, B and C invest in a business in the ratio 3 : 6 : 5. A and C are working partners. Only B is a sleeping partner hence his share will be $\frac{3}{4^{th}}$ of what it would have been if he were a working partner. If they make Rs 50,000 profit, half of which is reinvested in the business and the other half is distributed between the partners, then how much does C get (in Rs)?

a) 20000

b) 6000

c) 10000

d) 9000

10) Answer (C)

Solution:

Original ratio of their profit is =(3:6×3/4:5)

=(12:18:20)=(6:9:10).

So, C will get =25000×10/25=1000.

C is correct choice.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here