One Word Substitution Questions for SSC MTS

0
92
One Word Substitution Questions

One Word Substitution Questions for SSC MTS

Here you can download the One Word Substitution Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important One Word Substitution questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for One Word Substitution for SSC MTS. You can find a list of One Word Substitution in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download One Word Substitution Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Instructions

Each question contains a sentence with a blank. Below the sentence, 4 words are given out of which 2 can be used to fill the blank meaningfully. Choose the option that contains the words that can be used to fill the blank:

Question 1: Pope Thomas decided to ______________ Mother Teresa to honour her contributions to the mankind.
(A)ostracize
(B)beatify
(C)repudiate
(D)canonize

a) A-B

b) B-C

c) A-D

d) C-D

e) B-D

1) Answer (E)

Solution:

From the sentence, it is clear that the word used must contain a positive connotation.
’Ostracize’ and ‘repudiate’ means to outcast someone. Therefore, we can eliminate these words.

’Canonize’ means to officially declare someone as a saint. ‘Beatify’ means to declare someone as holy and blessed. Therefore, both of these words can fill the blanks. Both B and D can fill the blanks. Therefore, option E is the right answer.

Question 2: Preethika dropped by my house during her European _____________.
(A) souvenir
(B) sojourn
(C) tarriance
(D) serendipity

a) A-B

b) B-C

c) A-C

d) A-D

e) C-D

2) Answer (B)

Solution:

From the sentence, it is clear that the missing word must give the meaning of ‘tour’ or ‘visit’.
Souvenir means an object used as a reminder of a place.
Sojourn means a short tour.
Tarriance also means a short tour.
Serendipity means a happy accident.

Both ‘sojourn’ and ‘tarriance’ can be used to fill the blank. Therefore, option B is the right answer.

Question 3: When the news was out, Chirag could not __________ the fact that the love of his life was no more.
(A)stomach
(B) burp
(C) digest
(D) inject

a) B-C

b) A-B

c) B-D

d) A-C

e) C-D

3) Answer (D)

Solution:

’Stomach’ or ‘digest’ means ‘to accept’. Therefore, both A and C can be used to fill the blank. Therefore, option D is the right answer.

Question 4: The candidate assured that he will allocate funds to ______________ the dilapidated temple once he gets elected.
(A) relinquish
(B) revamp
(C) renovate
(D) reminiscent

a) B-C

b) A-B

c) B-D

d) A-C

e) C-D

4) Answer (A)

Solution:

From the sentence, it can be inferred that the temple is in a dilapidated (worn out) stage. Therefore, the word used to fill must address this issue (like renovating).

Clearly, renovate can take up the blank.
Relinquish means to give up voluntarily. This word cannot be used to fill the blank as it does not fit in with the context of the sentence.
Reminiscent means to remember. Therefore, we can eliminate this word too.
Revamp means to renovate. Therefore, renovate and revamp can fill the blank. Therefore, option A is the right answer.

Question 5: Raghu tried donating some money to the charity to __________ his guilt of having committed a crime.
(A) masquerade
(B) assuage
(C) exacerbate
(D) alleviate

a) B-C

b) A-B

c) B-D

d) A-D

e) C-D

5) Answer (C)

Solution:

From the sentence, it is clear that Raghu donated money to reduce his guilt.
Assuage and alleviate means to reduce.
Exacerbate means to increase.
Masquerade means to be an imposter.

As we can see, only Assuage and alleviate can fill the blank (B and D). Therefore, option C is the right answer.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 6: Given below are four jumbled sentences. Out of the given options pick the one that gives their correct order.
A person who preaches religion and is considered to be a messenger of God.

a) Scholar

b) Volunteer

c) Atheist

d) Prophet

6) Answer (D)

Solution:

A person who preaches religion and is considered to be a messenger of God is called Prophet.

Question 7: Out of the four alternatives, choose the one which can be substituted for the given words/sentences and click the button corresponding to it.
One who studies the working of the human mind.

a) Anthropologist

b) Psychologist

c) Neurologist

d) Ethnologist

7) Answer (B)

Solution:

Anthropologist – Persons who study humans within past and present societies.
Psychologist – One who studies the human mind.
Neurologist – One who studies the nervous system.
Ethnologist – One who studies different societies and culture.

Question 8: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
The remains of something that has been badly damaged

a) Pristine

b) Immaculate

c) Wreckage

d) Sterile

8) Answer (C)

Solution:

Wreckage means the remains of something that has been badly damaged. Hence, it is the answer.

Question 9: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
To move back and forth or sideways

a) Sojourn

b) Tarriance

c) Traverse

d) Breather

9) Answer (C)

Solution:

Traverse means to move back and forth or sideways. Hence, Traverse is the answer

Tarriance is an act of delaying something.

Sojourn is a temporary stay.

Breather is a break in a activity or rest or relief

Question 10: In the following question, out of the four alternatives, select the alternative which is the best substitute of the words/sentence.
An arrangement of flowers fastened in a ring used for laying on a grave

a) Brier

b) Prickle

c) Wreath

d) Splint

10) Answer (C)

Solution:

Wreath is the arrangement of flowers fastened in a ring used for laying on a grave. Thus, C is the answer.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here