Important Questions On Odd Man Out for SSC CGL Exam

0
1195
Important questions on Odd Man Out for SSC CGL Exam.
Important questions on Odd Man Out for SSC CGL Exam.

Odd Man Out Questions for SSC CGL Exam.

Download the most important questions with solutions on odd man out for SSC CGL Exam 2020 . Most important  Odd Man Out questions based on asked questions in previous exam papers for SSC CGL Exam. These questions are really helpful to crack the SSC CGL exam and also all competitive exams.

Download Important Questions On Odd Man Out for SSC CGl Exam.

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

Take a free SSC CGL Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Question 1: Choose the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 48

b) 180

c) 18

d) 150

Question 2: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) BCD

b) GHW

c) EOA

d) GTS

Question 3: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 51

b) 66

c) 83

d) 93

Question 4: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 153

b) 177

c) 187

d) 221

Question 5: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) Truck

b) Car

c) Motorcycle

d) Airplane

Question 6: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) FLR

b) KQW

c) PIB

d) CIO

Question 7: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 6210

b) 7020

c) 1431

d) 1280

Question 8: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 86

b) 68

c) 136

d) 102

Question 9: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) Curd

b) Oil

c) Cheese

d) Butter

Question 10: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) LA

b) PR

c) OC

d) US

Join Exam Preparation Telegram Group

 

Question 11: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 8

b) 64

c) 125

d) 343

Question 12: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 844

b) 972

c) 716

d) 345

Question 13: The first of April is a Wednesday. What day of the week will it be on the first of May of the same year?

a) Saturday

b) Friday

c) Sunday

d) Monday

Question 14: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) Blend

b) Mingle

c) Jumble

d) Clash

Question 15: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) ACE

b) ONE

c) EON

d) RED

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

Question 16: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 1716

b) 2730

c) 3360

d) 4096

Question 17: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 211

b) 287

c) 283

d) 277

Question 18: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) Car

b) Helicopter

c) Bus

d) Train

Question 19: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) BEH

b) DGJ

c) HKN

d) MNO

Question 20: Select the odd word/letters/number/number pair from the given alternatives.

a) 5210

b) 8432

c) 8648

d) 7240

More SSC CGL Important Questions and Answers PDF

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

Apart from 150, all other numbers contain digit 8, hence 150 is the odd one out.

=> Ans – (D)

2) Answer (C)

Except EOA, none of the options contain any vowel, hence EOA is the odd one out.

=> Ans – (C)

3) Answer (C)

Apart from 83, all are composite numbers divisible by 3, hence 83 is the odd one out.

=> Ans – (C)

4) Answer (B)

153, 187 and 221 are multiples of 17, hence 177 is the odd one out.

=> Ans – (B)

5) Answer (D)

Truck, car and motorcycle are vehicles driven on the road, hence airplane is the odd one out.

=> Ans – (D)

6) Answer (C)

(A) : F (+6 letters) = L (+6 letters) = R

(B) : K (+6 letters) = Q (+6 letters) = W

(C) : P (-7 letters) = I (-7 letters) = B

(D) : C (+6 letters) = I (+6 letters) = O

=> Ans – (C)

7) Answer (D)

Except for 1280, sum of digits of all other numbers is 9, hence 1280 is the odd one out.

=> Ans – (D)

8) Answer (A)

68, 136 and 102 are multiples of 17, hence 86 is the odd one out.

=> Ans – (A)

9) Answer (B)

Curd, cheese and butter are made from milk, hence oil is the odd one out.

=> Ans – (B)

10) Answer (B)

All the words except PR contain one vowel, hence PR is the odd one out.

=> Ans – (B)

Free SSC Preparation Videos

11) Answer (B)

$8=2^3$

$64=4^3=8^2$

$125=5^3$

$343=7^3$

Thus, 64 is the only number which is both a perfect cube and square.

=> Ans – (B)

12) Answer (D)

The pattern followed is that the difference between the first two digits is equal to the third digit, but $3-4\neq5$, hence 345 is the odd one out.

=> Ans – (D)

13) Answer (B)

According to the question, 1st April is Wednesday

Odd days from 1st April till 1st May = $(30)\%7=2$

Thus, day on 1st May = Wednesday (+2) = Friday

=> Ans – (B)

14) Answer (D)

Blend, mingle and jumble are all related to ‘mix’, hence clash is the odd one out.

=> Ans – (D)

15) Answer (D)

Except for Red, other words contain 2 vowels, hence RED is the odd one out.

=> Ans – (D)

Get 125 SSC CGL Mocks – Just Rs. 199

18000+ Questions – Free SSC Study Material

16) Answer (D)

$4096=(16)^3$, other numbers are not perfect cubes, hence 4096 is the odd one out.

=> Ans – (D)

17) Answer (B)

Apart from 287, all other numbers are prime numbers, hence $287=7\times41$ is the odd one out.

=> Ans – (B)

18) Answer (B)

Car, bus and train are means of transport operated on the ground, hence helicopter is the odd one out.

=> Ans – (B)

19) Answer (D)

(A) : B (+3 letters) = E (+3 letters) = H

(B) : D (+3 letters) = G (+3 letters) = J

(C) : H (+3 letters) = K (+3 letters) = N

(D) : M (+1 letter) = N (+1 letter) = O

=> Ans – (D)

20) Answer (D)

The product of first two digits of the numbers is equal to the last digits

$5\times2=10$, $8\times4=32$, $8\times6=48$

But $7\times2=14\neq40$

=> Ans – (D)

Join Exam Preparation Telegram Group

Download SSC Preparation App

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here