Idioms and Phrases Questions for SSC MTS

0
146
Idioms and Phrases
Idioms and Phrases Questions (1)

Idioms and Phrases Questions for SSC MTS

Here you can download the Idioms and Phrases Questions for SSC MTS PDF with solutions by Cracku. These are the most important Idioms and Phrases questions PDF prepared by various sources also based on previous year’s papers. Utilize this PDF for Idioms and Phrases for SSC MTS. You can find a list of Idioms and Phrases in this PDF which help you to test yourself and practice. So you can click on the below link to download the PDF for reference and do more practice.

Download Idioms and Phrases Questions for SSC MTS

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

Instructions

In the following questions, four alternatives are given for the idiom/ phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase as your answer.

Question 1: There is no gainsaying the fact that the country is in difficulties.

a) ignoring

b) hiding

c) forgetting

d) denying

1) Answer (D)

Solution:

Gainsaying means ‘to declare to be false or deny‘. Option D which is closest is the right choice.

Question 2: His investments helped him make a killing in the stock market.

a) lose money quickly

b) plan a murder quickly

c) murder someone quickly

d) make money quickly

2) Answer (D)

Solution:

‘to make a killing’ means to have a great success, especially in making money. Option D which is the closest is the right answer.

Question 3: On the issue of marriage, Sarita put her foot down.

a) stood up

b) was firm

c) got down

d) walked fast

3) Answer (B)

Solution:

‘put(one’s) foot down’ means to be inflexible in one’s position or decision. Option B which is closest must be the right choice.

Question 4: The police looked all over for him but drew a blank.

a) did not find him

b) put him in prison

c) arrested him

d) took him to court

4) Answer (A)

Solution:

You draw a blank when you attempt to recall something and fail, or when you try to come up with a solution to a problem, but fail. Option A which the closest must be the right choice.

Question 5: Ram is very calculative and always has an axe to grind.

a) has no result

b) works for both sides

c) has a private agenda

d) fails to arouse interest

5) Answer (C)

Solution:

‘an axe to grind’means to have a hidden agenda. Option C, which is the closest must be the right answer.

Take a free SSC MTS Tier-1 mock test

Download SSC CGL Tier-1 Previous Papers PDF

Instructions

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/ Phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the Idiom/Phrase.

Question 6: I am very interested to know the outcome of the debate, kindly keep me in the loop.

a) out of it

b) informed about the fees

c) informed about the last date of joining

d) informed regularly

6) Answer (D)

Solution:

To keep someone in the loop loop means to keep him updated about the happenings. Hence, option D is correct.

Question 7: Sachin Tendulkar’s batting skills make him a cut above the rest.

a) taller than

b) superior to

c) senior to

d) different from

7) Answer (B)

Solution:

‘Cut above’ means superior to. Hence, option B is the correct answer.

Question 8: Hold your horses for a moment while I make a phone call.

a) Be patient

b) Stayout

c) Be quiet

d) Wait

8) Answer (D)

Solution:

‘To hold ones horses’ means to wait for sometime. Hence, option D is the correct answer.

Question 9: Suddenly the man blacked out during the parade and had to be helped to a quiet place.

a) lost temper

b) lost control over himself

c) lost consciousness

d) lost balance

9) Answer (C)

Solution:

Black out in the given context refers to losing consciousness. Hence, option C is the correct answer.

Question 10: There is no cut and dried method for doing this.

a) simple

b) honest

c) ready made

d) understandable

10) Answer (C)

Solution:

‘Cut and dried’ means some some pre-determined or ready made method. Hence, option C is the correct answer.

Instructions

In the following questions, four alternatives are given for the Idiom/Phrase printed in bold in the sentence. Choose the alternative which best express the meaning of the Idiom/Phrase.

Question 11: The police smelt the rat behind the death of the girl.

a) got very much confused

b) identified the cause of death

c) suspected that something is fishy or wrong

d) jumped to the conclusion

11) Answer (C)

Solution:

Smell the rat means something is wrong.

InstructionsDirections : In the following questions’, four alternatives are given for the idiom/phrase and bold italicised in the sentence. Choose the alternative which best expresses the meaning of the idiom/phrase as your answer. –

Question 12: Adolescence is a period of halo cyan days.

a) hard days

b) of mental pressure

c) happy days

d) days of preparation

12) Answer (C)

Solution:

The correct answer is option -C

halo cyan days– It means happy days

For ex- Smita recalled her halo cyan days of college.

Question 13: She wanted to go hitch-hiking but her mother put her foot down and now she’s ‘going by bus.

a) took a firm stand

b) expressed her displeasure

c) scolded her badly

d) got irritated

13) Answer (A)

Solution:

The correct answer is an option -A

Put her foot down–  To act firmly / To tell someone strongly that they must do something or that they must stop doing something.

For ex- Shweta’s parents will always put her foot down when it comes to her career.

Question 14: Once the case reached the court, the police washed their hands off it.

a) waited for a response to

b) claimed credit for

c) disassociated themselves from

d) seemed eager to continue

14) Answer (C)

Solution:

A correct answer is an option -C

Wash hands-off – When someone washed their hands off, they free themselves from that responsibility. You stop getting involved in it.

For ex- Sneha, a talented employee of the company was having the habit of washing her hands off when something went wrong with the projects or any important work.

Instructions

Directions: In the following Questions, four alternative for the given idiom/phrase. Choose the alternative which best expresses the meaning of the given idiom/phrase.

Question 15: to smell a rat

a) to smell foul

b) to see a rat

c) to chase a rat

d) to be suspicious

15) Answer (D)

Solution:

The correct answer is option -D

To smell a rat-To suspect,to believe something is wrong .

Ex- when I got a phone call from an unknown number asking for account details & password I smelled a rat.

Download SSC Preparation App

Enroll to 15 SSC MTS 2022 Mocks At Just Rs. 149

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here