Contents
CROPPING SEASONS OF AGRICULTURE
Detailed explanation of India agriculture cropping seasons. There are three main cropping seasons in India – Kharif, Rabi, and Zaid. To know the important facts about these Indian cropping seasons. Questions from this topic can be asked in both Prelims and Mains. Read on about the cropping seasons, types of crops, and the importance of agriculture.
Download Cropping Seasons [English PDF]
Download Cropping Seasons [తెలుగు PDF]
Get 210 SSC Mocks at Just Rs.299
AGRICULTURE: The science or practice of farming, including cultivation of the soil for the growing of crops and the rearing of animals to provide food, wool, and other products.Agriculture was the key development in the rise of sedentary human civilization, whereby farming of domesticated species created food surpluses that enabled people to live in cities
Crop Seasons in India:
In India there are three major crop seasons:
- Kharif Crop Season
- Rabi Crop Season
- Zaid Crop Season
Kharif Crop Season:
- Kharif crops or monsoon crops are sown with the beginning of the first rains in July, during the south-west monsoon season in India.
- The Kharif Season lasts from June to October.
- Kharif means “autumn” in Arabic. Since this period coincides with the beginning of autumn / winter in the Indian subcontinent, it is called the “Kharif period”.
- Kharif crops are dependent on the large quantity of rain water as well its timing.
- Jowar, Rice (Paddy), Millet, Maize (corn), Soyabean, turmeric, Groundnut, cotton, sugarcane, green gram (moong), sesame (till), arhar (toor), black gram (urad), Tea, Coffee , Rubber are the major crops sown during this season.
Download Previous SSC MTS Pape
Rabi Crop Season:
- The Rabi crops are sown around mid-November, after the monsoon rains are over, and harvesting begins in April/May.
- The crops are grown either with rainwater that has percolated into the ground, or with irrigation. It also requires cold weather and less water compared to Kharif crops.
- The major rabi crop in India is wheat, followed by barley, mustard, sesame, peas, oats, cereals, pulses, oilseeds, Linseeds etc.
- The term “Rabi” is derived from the Arabic word “spring”, which is used in the Indian subcontinent, where it is the spring harvest (also known as the “winter crop”).
Download SSC CGL Previous Papers
Zaid Crop Season:
- In the Indian subcontinent, the crops grown on irrigated lands which do not have to wait for monsoons, in the short duration between Rabi and Kharif crop season, mainly from March to June are called Zaid crops.
- Zaid crops are grown mainly in the summer season during a period called the “Zayad crop season.”
- Zaid crops require warm dry weather for major growth periods and longer day length for flowering.
- The main produce is seasonal fruits and vegetables like Watermelon, cucumber, muskmelon, sunflower, sugarcane, Bitter gourd, Pumpkin.
Take 100 Free Online General Knowledge Tests
Crop Seasons also explained in Telugu. you can find below this in detail. We are also providing PDF of this crops seasons in Telugu.
వ్యవసాయ పంట కాలాలు
వ్యవసాయం: మట్టి సాగు తో సహా జంతువుల పెంపకం,
పంటలు పెరగడం మరియు ఆహారం, ఉన్ని మరియు ఇతర ఉత్పత్తులు అందించడo.
భారతదేశంలో పంట సీజన్లు:
భారతదేశంలో మూడు ప్రధాన పంట సీజన్లు ఉన్నాయి:
-
- ఖరీఫ్ పంట సీజన్
- రబీ పంట సీజన్
- జైద్ పంట సీజన్ఖరీఫ్
పంట సీజన్:
”వానాకాలం”ఖరీఫ్ పంటలు లేదా రుతుపవనాల పంటలు మొదటి వర్షాల ప్రారంభంతో విత్తుతారుభారతదేశంలో జూలై నుంచి నైరుతి రుతుపవనాల కాలం ప్రారంభం.
- ఖరీఫ్ సీజన్ కొనసాగుతుంది జూన్ నుంచి అక్టోబర్ వరకు .
ఖరీఫ్ అంటే అరబిక్లో “శరదృతువు”. భారత ఉపఖండంలో శరదృతువు / శీతాకాలం, దీనిని “ఖరీఫ్ కాలం” అని పిలుస్తారు.
- ఖరీఫ్ పంటలు వర్షం నీరు పరిమాణం మీద ఆధారపడి ఉంటాయి .
Eg: జోవర్, రైస్ (వరి), మిల్లెట్, మొక్కజొన్న (మొక్కజొన్న), సోయాబీన్, పసుపు, వేరుశనగ,
పత్తి, చెరకు, ఆకుపచ్చ గ్రాము (మూంగ్), నువ్వులు (వరకు), ఆర్ హర్ (టూర్), నల్ల గ్రాము
(ఉరాద్), టీ, కాఫీ, రబ్బరు ఈ సీజన్లో విత్తుతారు.
రబీ పంట సీజన్: “యాసంగి”
రుతుపవనాలు వర్షాలు కురిసిన తరువాత నవంబర్ మధ్యలో రబీ పంటలు వేస్తారు
పైగా, మరియు కోత ఏప్రిల్ / మే లో ప్రారంభమవుతుంది.
పంటలు భూమిలోకి చొచ్చుకుపోయి వర్షపు నీటితో పండిస్తారు. ఖరీఫ్తో పోలిస్తే దీనికి చల్లని వాతావరణం మరియు తక్కువ నీరు అవసరం
పంటలు.
భారతదేశంలో ప్రధాన రబీ పంట గోధుమ, తర్వాత బార్లీ, ఆవాలు, నువ్వుల, బఠానీలు,
వోట్స్, తృణధాన్యాలు, పప్పుధాన్యాలు, నూనెగింజలు, లిన్సీడ్ మొదలైనవి.
“రబీ” అనే పదం అరబిక్ పదం “వసంత” నుండి ఉద్భవించింది.
భారత ఉపఖండంలో దీనికి వసంత పంట (దీనిని “శీతాకాలం” అని కూడా పిలుస్తారు
పంట “).
Take 100 Free Computer Awareness Tests
Take 100 Free Online General Knowledge Tests
జైద్ పంట సీజన్:
వర్షాకాలం కోసం వేచి ఉండటానికి, రబీ మరియు ఖరీఫ్ పంట కాలం మధ్య తక్కువ వ్యవధిలో,
ప్రధానంగా మార్చి నుంచి జూన్ వరకు జైద్ పంటలు అంటారు.
జైద్ పంటలు ప్రధానంగా వేసవి కాలంలో పండిస్తారు
“జయాద్ పంట కాలం.”
జైద్ పంటలు ప్రధాన వృద్ధి కాలాలు మరియు ఎక్కువ రోజులు వెచ్చని పొడి వాతావరణం అవసరం
పుష్పించే పొడవు.
ప్రధాన ఉత్పత్తి కాలానుగుణ పండ్లు మరియు కూరగాయలు పుచ్చకాయ, దోసకాయ, చెరకు, చేదు కాయ, గుమ్మడికాయ.
Join Exam Preparation Telegram Group