CAT Ratio and Proportion Questions PDF [Most important]

0
358
CAT ratio and proportion Questions PDF
CAT ratio and proportion Questions PDF

CAT Ratio and Proportion Questions PDF [Most important]

Ratio and Proportion is one of the most important topics in the CAT Quantitative Ability Section. You can check out these Ratio and Proportion questions in the CAT Previous year’s papers. If you want to learn the basics, you can watch these videos on Ratio and Proportion basics. This article will look into some important Ratio and Proportion Questions for CAT. These are good sources for practice; If you want to practice these questions, you can download this CAT Ratio and Proportion Most Important Questions PDF below, which is completely Free.

Download Ratio and Proportion Questions for CAT

Join CAT 2023 Oline Coaching

Question 1: A student took five papers in an examination, where the full marks were the same for each paper. His marks in these papers were in the proportion of 6 : 7 : 8 : 9 : 10. In all papers together, the candidate obtained 60% of the total marks. Then the number of papers in which he got more than 50% marks is

a) 2

b) 3

c) 4

d) 5

1) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

Let the marks in the five papers be 6k, 7k, 8k, 9k and 10k respectively.
So, the total marks in all the 5 papers put together is 40k. This is equal to 60% of the total maximum marks. So, the total maximum marks is 5/3 * 40k
So, the maximum marks in each paper is 5/3 * 40k / 5 = 40k/3 = 13.33k
50% of the maximum marks is 6.67k
So, the number of papers in which the student scored more than 50% is 4

Question 2: Fresh grapes contain 90% water by weight while dried grapes contain 20% water by weight and the remaining proportion being pulp. What is the weight of dry grapes available from 20 kg of fresh grapes?

a) 2 kg

b) 2.4 kg

c) 2.5 kg

d) None of these

2) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

Fresh grapes contain 90% water so water in 20kg of fresh pulp = (90/100)x20= 18kg.

In 20kg fresh grapes, the weight of water is 18kg and the weight of pulp is 2kg.

The concept that we apply in this question is that the weight of pulp will remain the same in both dry and fresh grapes. If this grape is dried, the water content will change but pulp content will remain the same.

Suppose the weight of the dry grapes be D.

80% of the weight of dry grapes = weight of the pulp = 2 kg

(80/100) x D =2 kg.

D = 2.5 kg

Question 3: Two liquids A and B are in the ratio 5 : 1 in container 1 and 1 : 3 in container 2. In what ratio should the contents of the two containers be mixed so as to obtain a mixture of A and B in the ratio 1 : 1?

a) 2 : 3

b) 4 : 3

c) 3 : 2

d) 3 : 4

3) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Fraction of A in contained 1 = $\frac{5}{6}$

Fraction of A in contained 2 = $\frac{1}{4}$

Let the ratio of liquid required from containers 1 and 2 be x:1-x

x($\frac{5}{6}$) + (1-x)($\frac{1}{4}$) = $\frac{1}{2}$

$\frac{7x}{12}$ = $\frac{1}{4}$

=> x = $\frac{3}{7}$

=> Ratio = 3:4

Question 4: The value of each of a set of coins varies as the square of its diameter, if its thickness remains constant, and it varies as the thickness, if the diameter remains constant. If the diameter of two coins are in the ratio 4 : 3, what should be the ratio of their thickness’ be if the value of the first is four times that of the second?

a) 16 : 9

b) 9 : 4

c) 9 : 16

d) 4 : 9

4) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

Value of coin = $k (2r)^2 t$ (where k is proportionality constant, 2r is diameter and t is thickness)
So (value of first coin) = 4 (value of second coin)

$k (2r_1)^2 t_1 = 4 \times (k(2r_2)^2 t_2)$

or $\frac{t_1}{t_2} = \frac{9}{4}$  (As ratio of diameters 2r will be 9:4)

Question 5: There are two containers: the first contains 500 ml of alcohol, while the second contains 500 ml of water. Three cups of alcohol from the first container is taken out and is mixed well in the second container. Then three cups of this mixture is taken out and is mixed in the first container. Let A denote the proportion of water in the first container and B denote the proportion of alcohol in the second container. Then,

a) A > B

b) A < B

c) A = B

d) Cannot be determined

5) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

Let the volume of the cup be V.
Hence, after removing three cups of alcohol from the first container,

Volume of alcohol in the first container is 500-3V
Volume of water in the second container is 500 and volume of alcohol in the second container is 3V.
So, in each cup, the amount of water contained is $\frac{500}{500+3V}*V$

Hence, after adding back 3 cups of the mixture, amount of water in the first container is $0+\frac{1500V}{500+3V} $
Amount of alcohol contained in the second container is $3V – \frac{9V^2}{500+3V} = \frac{1500V}{500+3V}$

So, the required proportion of water in the first container and alcohol in the second container are equal.

Checkout: CAT Free Practice Questions and Videos

Instructions

DIRECTIONS for the following two questions: The following table presents the sweetness of different items relative to sucrose, whose sweetness is taken to be 1.00.

Question 6: What is the maximum amount of sucrose (to the nearest gram) that can be added to one-gram of saccharin such that the final mixture obtained is atleast 100 times as sweet as glucose?

a) 7

b) 8

c) 9

d) 100

6) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

For the mixture to be 100 times as sweet as glucose, its sweetness relative to the mixture should be at least 74.

1 gm of saccharin = 675

Let the number of grams of sucrose to be added be N. Thus, the total weight of the mixture = N + 1.

So, (675 + N) / (N+1) = 74

=> 675 + N = 74N + 74

=> 601 = 73N => N = 8.23

When N=9, sweetness will be S = (675+9)/10 = 684/10 = 68.4

When N=8, sweetness will be S = (675+8)/9 = 683/9 = 75.8

So, option b) is the correct answer.

Question 7: Approximately how many times sweeter than sucrose is a mixture consisting of glucose, sucrose and fructose in the ratio of 1: 2: 3?

a) 1.3

b) 1

c) 0.6

d) 2.3

7) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

The relative sweetness of the mixture is (1*0.74 + 2*1 + 3*1.7) / (1+2+3) = 7.84/6 = 1.30

Option a) is the correct answer.

Question 8: A stall sells popcorn and chips in packets of three sizes: large, super, and jumbo. The numbers of large, super, and jumbo packets in its stock are in the ratio 7 : 17 : 16 for popcorn and 6 : 15 : 14 for chips. If the total number of popcorn packets in its stock is the same as that of chips packets, then the numbers of jumbo popcorn packets and jumbo chips packets are in the ratio

a) 1 : 1

b) 8 : 7

c) 4 : 3

d) 6 : 5

8) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

The ratio of L, S, J for popcorn = 7 : 17 : 16

Let them be 7$x$, 17$x$ and 16$x$

The ratio of L, S, J for chips = 6 : 15 : 14

Let them 6$y$, 15$y$ and 14$y$

Given, 40$x$ = 35$y$, $x = \frac{7y}{8}$

Jumbo popcor = 16$x$ = 16 * $\frac{7y}{8}$= 14$y$

Hence, the ratio of jumbo popcorn and jumbo chips = 1 : 1

Question 9: Bottle 1 contains a mixture of milk and water in 7: 2 ratio and Bottle 2 contains a mixture of milk and water in 9: 4 ratio. In what ratio of volumes should the liquids in Bottle 1 and Bottle 2 be combined to obtain a mixture of milk and water in 3:1 ratio?

a) 27:14

b) 27:13

c) 27:16

d) 27:18

9) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

The ratio of milk and water in Bottle 1 is 7:2 and the ratio of milk and water in Bottle 2 is 9:4
Therefore, the proportion of milk in Bottle 1 is $\frac{7}{9}$ and the proportion of milk in Bottle 2 is $\frac{9}{13}$

Let the ratio in which they should be mixed be equal to X:1.

Hence, the total volume of milk is $\frac{7X}{9}+\frac{9}{13}$
The total volume of water is $\frac{2X}{9}+\frac{4}{13}$
They are in the ratio 3:1

Hence, $\frac{7X}{9}+\frac{9}{13} = 3*(\frac{2X}{9}+\frac{4}{13})$
Therefore, $91X+81=78X+108$

Therefore $X = \frac{27}{13}$

Question 10: If a, b, c are three positive integers such that a and b are in the ratio 3 : 4 while b and c are in the ratio 2:1, then which one of the following is a possible value of (a + b + c)?

a) 201

b) 205

c) 207

d) 210

10) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

a : b = 3:4 and b : c = 2:1 => a:b:c = 3:4:2

=> a = 3x, b = 4x , c = 2x
=> a + b + c = 9x

=> a + b + c is a multiple of 9.
From the given options only, option C is a multiple of 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here