CAT Games and Tournaments Questions [Download PDF]

0
439
Games and Tournament Questions for CAT PDF
Games and Tournament Questions for CAT

Games and Tournaments Questions for CAT

Games and Tournaments is one of the key topics in the CAT LRDI section. Over the past few years, CAT Games and Tournaments questions have made a recurrent appearance in the LRDI section. You can check out these Games and Tournaments CAT questions PDF from the CAT Previous Year Papers. In this article, we will look into some important  Games and Tournaments questions PDF(with solutions) for CAT.

If you’re weak in this concept, first learn the Games and Tournaments basics and watch the games and tournaments CAT concept video. Check out the below Games and Tournaments cat practice questions and sets.

Download Games and Tournaments Questions for CAT

Join CAT 2023 Online Coaching

Instructions

Answer the following questions based on the information given below:

In a sports event, six teams (A, B, C, D, E and F) are competing against each other Matches are scheduled in two stages. Each team plays three matches in Stage – I and two matches in Stage – II. No team plays against the same team more than once in the event. No ties are permitted in any of the matches. The observations after the completion of Stage – I and Stage – II are as given below.

Stage-I:

• One team won all the three matches.

• Two teams lost all the matches.

• D lost to A but won against C and F.

• E lost to B but won against C and F.

• B lost at least one match.

• F did not play against the top team of Stage-I.

Stage-II:

• The leader of Stage-I lost the next two matches

• Of the two teams at the bottom after Stage-I, one team won both matches, while the other lost both matches.

• One more team lost both matches in Stage-II.

Question 1: The two teams that defeated the leader of Stage-I are:

a) B & F

b) E & F

c) B & D

d) E & D

e) F & D

1) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

There are a total of $^6 C_2$ matches => 15 matches. The first 9 matches are held in the first stage and remaining 6 in the second stage.

From the information given, we can conclude that the following matches were held in first stage:

Stage 1: D-A (A won), D-C (D won), D-F (D won), E-B (B won), E-C (E won), E-F (E won)

One team won all matches. As B, C, D E and F have lost at least one match each, A won all three matches. As A, B, D, E have won at least one match, C and F lost both matches.

From the matches already deduced, we can see that A needs to play 2 more matches, B two more matches and C and F one match each. As C and F lose all matches in stage 1, they cannot play against each other. F did not play against the leader i.e. A. Hence, the remaining matches are A-B (A won), A-C (A won), B-F (B won).

Thus, the stage 1 matches are

Stage 1: D-A (A won), D-C (D won), D-F (D won), E-B (B won), E-C (E won), E-F (E won), A-B (A won), A-C (A won), B-F (B won)

Thus Stage 2 matches are D-B, D-E, E-A, F-A, B-C and C-F (all matches – stage 1 matches)

As A lost both matches, F and E must have won the match vs A. As F won against A, F won both its matches and C lost both its matches. One more team lost both its matches. As B, E and F have won at least one match and A and C have been discussed previously, D must have lost both matches. Hence, stage 2 results are:

Stage 2: D-B (B won), D-E (E won), E-A (E won), F-A (F won), B-C (B won) and C-F (F won)

Hence, the two teams that won against stage 1 leader A are E and F.

Question 2: The only team(s) that won both matches in Stage-II is (are):

a) B

b) E & F

c) A, E & F

d) B, E & F

e) B & F

2) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

There are a total of $^6 C_2$ matches => 15 matches. The first 9 matches are held in the first stage and remaining 6 in the second stage.

From the information given, we can conclude that the following matches were held in first stage:

Stage 1: D-A (A won), D-C (D won), D-F (D won), E-B (B won), E-C (E won), E-F (E won)

One team won all matches. As B, C, D E and F have lost at least one match each, A won all three matches. As A, B, D, E have won at least one match, C and F lost both matches.

From the matches already deduced, we can see that A needs to play 2 more matches, B two more matches and C and F one match each. As C and F lose all matches in stage 1, they cannot play against each other. F did not play against the leader i.e. A. Hence, the remaining matches are A-B (A won), A-C (A won), B-F (B won).

Thus, the stage 1 matches are

Stage 1: D-A (A won), D-C (D won), D-F (D won), E-B (B won), E-C (E won), E-F (E won), A-B (A won), A-C (A won), B-F (B won)

Thus Stage 2 matches are D-B, D-E, E-A, F-A, B-C and C-F (all matches – stage 1 matches)

As A lost both matches, F and E must have won the match vs A. As F won against A, F won both its matches and C lost both its matches. One more team lost both its matches. As B, E and F have won at least one match and A and C have been discussed previously, D must have lost both matches. Hence, stage 2 results are:

Stage 2: D-B (B won), D-E (E won), E-A (E won), F-A (F won), B-C (B won) and C-F (F won)

Hence, the teams that won both of their stage 2 matches are B, E and F.

Question 3: The teams that won exactly two matches in the event are:

a) A, D & F

b) D & E

c) E & F

d) D, E & F

e) D & F

3) Answer (E)

View Video Solution

Solution:

There are a total of $^6 C_2$ matches => 15 matches. The first 9 matches are held in the first stage and remaining 6 in the second stage.

From the information given, we can conclude that the following matches were held in first stage:

Stage 1: D-A (A won), D-C (D won), D-F (D won), E-B (B won), E-C (E won), E-F (E won)

One team won all matches. As B, C, D E and F have lost at least one match each, A won all three matches. As A, B, D, E have won at least one match, C and F lost both matches.

From the matches already deduced, we can see that A needs to play 2 more matches, B two more matches and C and F one match each. As C and F lose all matches in stage 1, they cannot play against each other. F did not play against the leader i.e. A. Hence, the remaining matches are A-B (A won), A-C (A won), B-F (B won).

Thus, the stage 1 matches are

Stage 1: D-A (A won), D-C (D won), D-F (D won), E-B (B won), E-C (E won), E-F (E won), A-B (A won), A-C (A won), B-F (B won)

Thus Stage 2 matches are D-B, D-E, E-A, F-A, B-C and C-F (all matches – stage 1 matches)

As A lost both matches, F and E must have won the match vs A. As F won against A, F won both its matches and C lost both its matches. One more team lost both its matches. As B, E and F have won at least one match and A and C have been discussed previously, D must have lost both matches. Hence, stage 2 results are:

Stage 2: D-B (B won), D-E (E won), E-A (E won), F-A (F won), B-C (B won) and C-F (F won)

Hence, the wins by each team are A (3), B(4), C(0), D(2), E(4), F(2). Hence, D and F won exactly 2 matches.

Question 4: The team(s) with the most wins in the event is (are):

a) A

b) A & C

c) F

d) E

e) B & E

4) Answer (E)

View Video Solution

Solution:

There are a total of $^6 C_2$ matches => 15 matches. The first 9 matches are held in the first stage and remaining 6 in the second stage.

From the information given, we can conclude that the following matches were held in first stage:

Stage 1: D-A (A won), D-C (D won), D-F (D won), E-B (B won), E-C (E won), E-F (E won)

One team won all matches. As B, C, D E and F have lost at least one match each, A won all three matches. As A, B, D, E have won at least one match, C and F lost both matches.

From the matches already deduced, we can see that A needs to play 2 more matches, B two more matches and C and F one match each. As C and F lose all matches in stage 1, they cannot play against each other. F did not play against the leader i.e. A. Hence, the remaining matches are A-B (A won), A-C (A won), B-F (B won).

Thus, the stage 1 matches are

Stage 1: D-A (A won), D-C (D won), D-F (D won), E-B (B won), E-C (E won), E-F (E won), A-B (A won), A-C (A won), B-F (B won)

Thus Stage 2 matches are D-B, D-E, E-A, F-A, B-C and C-F (all matches – stage 1 matches)

As A lost both matches, F and E must have won the match vs A. As F won against A, F won both its matches and C lost both its matches. One more team lost both its matches. As B, E and F have won at least one match and A and C have been discussed previously, D must have lost both matches. Hence, stage 2 results are:

Stage 2: D-B (B won), D-E (E won), E-A (E won), F-A (F won), B-C (B won) and C-F (F won)

Hence, the wins by each team are A(3), B(4), C(0), D(2), E(4), F(2). Hence, most wins are by B and E.

Instructions

Directions for the following four questions: Answer the questions on the basis of the information given below.

The year was 2006. All six teams in Pool A of World Cup hockey, play each other exactly once.

Each win earns a team three points, a draw earns one point and a loss earns zero points. The two teams with the highest points qualify for the semifinals. In case of a tie, the team with the highest goal difference (Goal For . Goals Against) qualifies.

In the opening match, Spain lost to Germany.

After the second round (after each team played two matches), the pool table looked as shown below.

In the third round, Spain played Pakistan, Argentina played Germany, and New Zealand played South Africa. All the third round matches were drawn. The following are some results from the fourth and fifth round matches

(a) Spain won both the fourth and fifth round matches.

(b) Both Argentina and Germany won their fifth round matches by 3 goals to 0.

(c) Pakistan won both the fourth and fifth round matches by 1 goal to 0.

Question 5: Which one of the following statements is true about matches played in the first two rounds?

a) Germany beat New Zealand by 1 goal to 0.

b) Spain beat New Zealand by 4 goals to 0.

c) Spain beat South Africa by 2 goals to 0.

d) Germany beat South Africa by 2 goals to 1.

5) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Germany and Argentina have 2 games each and Spain and Pakistan have won 1 game each. We also know that Germany beat Spain.

So Germany won its second game against one among SA/ NZ.

Similarly Argentina must have won one game against Pakistan and another against SA/ NZ.

Argentina scored 2 goals and conceded 0 goals. So it must have won both the games 1-0.

NZ conceded 6 goals. The only possibility is it lost 5-1 to Spain and lost 1-0 to Argentina.

As Spain conceded 2 goals it must have lost its opening game to Germany by 1-0.

Now, the results of all the games can be known.

Following are the possible match result after 2 rounds :

HENCE OPTION D IS THE CORRECT ANSWER.

Question 6: Which one of the following statements is true about matches played in the first two rounds?

a) Pakistan beat South Africa by 2 goals to 1.

b) Argentina beat Pakistan by 1 goal to 0.

c) Germany beat Pakistan by 2 goals to 1.

d) Germany beat Spain by 2 goals to 1.

6) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

Following are the possible match result of 2 rounds :

Hence option D is the correct answer.

Question 7: If Pakistan qualified as one of the two teams from Pool A, which was the other team that qualified?

a) Argentina

b) Germany

c) Spain

d) Cannot be determined

7) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Data is inconsistent as from the statements we can infer that Spain, Germany, Argentina and Pakistan won thei 5th round matches. But only 3 teams can win any round.Hence the following question can’t be answered.

Question 8: Which team finished at the top of the pool after five rounds of matches?

a) Argentina

b) Germany

c) Spain

d) Cannot be determined

8) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Data is inconsistent as from the statements we can infer that Spain, Germany, Argentina and Pakistan won their 5th round matches. But only 3 teams can win any round as there are total of 6 teams.Hence the following question can’t be answered.

Instructions

In the table below is the listing of players, seeded from highest (#1) to lowest (#32), who are due to play in an Association of Tennis Players (ATP) tournament for women. This tournament has four knockout rounds before the final, i.e., first round, second round, quarterfinals, and semi-finals. In the first round, the highest seeded player plays the lowest seeded player (seed # 32) which is designated match No. 1 of first round; the 2nd seeded player plays the 31st seeded player which is designated match No. 2 of the first round, and so on. Thus, for instance, match No. 16 of first round is to be played between 16th seeded player and the 17th seeded player. In the second round, the winner of match No. 1 of first round plays the winner of match No. 16 of first round and is designated match No. 1 of second round. Similarly, the winner of match No. 2 of first round plays the winner of match No. 15 of first round, and is designated match No. 2 of second round. Thus, for instance, match No. 8 of the second round is to be played between the winner of match No. 8 of first round and the winner of match No. 9 of first round. The same pattern is followed for later rounds as well.

<img “=”” alt=”” class=”img-responsive” src=”https://cracku.in/media/questionGroup/DI_4_5.png”/>

Question 9: If there are no upsets (a lower seeded player beating a higher seeded player) in the first round, and only match Nos. 6, 7, and 8 of the second round result in upsets, then who would meet Lindsay Davenport in quarter finals, in case Davenport reaches quarter finals?

a) Justine Henin

b) Nadia Petrova

c) Patty Schnyder

d) Venus Williams

9) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

There are no upsets in 1st round, so top 16 players go to the 2nd round.

In second round, nth player would play (17-n)th player. Now, match Nos. 6, 7, and 8 of the second round result in upsets.

So the people in the quarter finals would be 1,2,3,4,5,11,10,9.

So in quarterfinal 2nd seeeded player would play (9-2) = 7th position player.

Here no. 10 is in the 7th position and No. 10 player is venus williams.

Hence option D.

Question 10: If Elena Dementieva and Serena Williams lose in the second round, while Justine Henin and Nadia Petrova make it to the semi-finals, then who would play Maria Sharapova in the quarterfinals, in the event Sharapova reaches quarterfinals?

a) Dinara Safina

b) Justine Henin

c) Nadia Petrova

d) Patty Schnyder

10) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

If Elena Dementieva and Serena Williams lose in the second round, Nadia petrova  and patty schnyder will go through.

Hence ,in the quarter finals, following seed no. players will be in  quarter finals: 1,2,3,4,5,11,7,9.

So, now Maria Sharapova is ranked is 1 so she’ll play 9th seed player who is Nadia Petrova.

Hence option C.

Question 11: If, in the first round, all even numbered matches (and none of the odd numbered ones) result in upsets, and there are no upsets in the second round, then who could be the lowest seeded player facing Maria Sharapova in semi-finals?

a) Anastasia Myskina

b) Flavia Pennetta

c) Nadia Petrova

d) Svetlana Kuznetsova

11) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

According to given condition, players of following ranking will go to the 2nd round 1,31,3,29,5,27,7,25,9,23,11,21,13,19,15,17.

Out of these players going to 3rd round / quarter finals are 1,15,3,13,5,11,7,9.

If maria (no.1) goes to semifinal she’ll face any on eout of the 13/5 th no. player in semis.

13th seed player is the lowest so Anastasia Myskina.

Question 12: If the top eight seeds make it to the quarterfinals, then who, amongst the players listed below, would definitely not play against Maria Sharapova in the final, in case Sharapova reaches the final?

a) Amelie Mauresmo

b) Elena Dementieva

c) Kim Clijsters

d) Lindsay Davenport

12) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

If the top eight seeds make it to the quarterfinals then one out of Kim Clijsters or svetana kuznetsova will compete with maria sharapoava in semis.

So now if maria reaches semis, she’ll beat any one out of the two and both will definitely not play against Maria Sharapova in the final, if she reaches .

CAT LRDI Preparation | CAT Preparation Videos


  • Try these 3 Cracku Free CAT Mocks, which come with detailed solutions and with video explanations.

 

Download CAT 2023 Study Plan PDF

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here