CAT Mixture and Alligation Questions With Video Solutions [PDF]

0
419
CAT Questions on Mixture and Alligations
CAT Questions on Mixture and Alligations

CAT Mixture and Alligation Questions With Video Solutions [PDF]

Mixture and Alligation is one of the most important topics in the CAT Quant Section. You can check out these Mixture and Alligation questions in the CAT Previous year’s papers. If you want to learn the basics, you can watch these videos on Mixture and Alligation. This article will look into some important Mixture and Alligation Questions for CAT. These are good sources for practice; If you want to practice these questions, you can download this CAT Mixture and Alligation Most Important Questions PDF below, which is completely Free.

Download Mixture and Alligation Questions for CAT

Join CAT 2023 Oline Coaching

Question 1: A milkman mixes 20 litres of water with 80 litres of milk. After selling one-fourth of this mixture, he adds water to replenish the quantity that he had sold. What is the current proportion of water to milk?
[CAT 2004]

a) 2 : 3

b) 1 : 2

c) 1 : 3

d) 3 : 4

1) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

After selling 1/4th of the mixture, the remaining quantity of water is 15 liters and milk is 60 liters. So the milkman would add 25 liters of water to the mixture. The total amount of water now is 40 liters and milk is 60 liters. Therefore, the required ratio is 2:3.

Instructions

DIRECTIONS for the following two questions: The following table presents the sweetness of different items relative to sucrose, whose sweetness is taken to be 1.00.

Question 2: Approximately how many times sweeter than sucrose is a mixture consisting of glucose, sucrose and fructose in the ratio of 1: 2: 3?

a) 1.3

b) 1

c) 0.6

d) 2.3

2) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

The relative sweetness of the mixture is (1*0.74 + 2*1 + 3*1.7) / (1+2+3) = 7.84/6 = 1.30

Option a) is the correct answer.

Question 3: Bottle 1 contains a mixture of milk and water in 7: 2 ratio and Bottle 2 contains a mixture of milk and water in 9: 4 ratio. In what ratio of volumes should the liquids in Bottle 1 and Bottle 2 be combined to obtain a mixture of milk and water in 3:1 ratio?

a) 27:14

b) 27:13

c) 27:16

d) 27:18

3) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

The ratio of milk and water in Bottle 1 is 7:2 and the ratio of milk and water in Bottle 2 is 9:4
Therefore, the proportion of milk in Bottle 1 is $\frac{7}{9}$ and the proportion of milk in Bottle 2 is $\frac{9}{13}$

Let the ratio in which they should be mixed be equal to X:1.

Hence, the total volume of milk is $\frac{7X}{9}+\frac{9}{13}$
The total volume of water is $\frac{2X}{9}+\frac{4}{13}$
They are in the ratio 3:1

Hence, $\frac{7X}{9}+\frac{9}{13} = 3*(\frac{2X}{9}+\frac{4}{13})$
Therefore, $91X+81=78X+108$

Therefore $X = \frac{27}{13}$

Question 4: Consider three mixtures — the first having water and liquid A in the ratio 1:2, the second having water and liquid B in the ratio 1:3, and the third having water and liquid C in the ratio 1:4. These three mixtures of A, B, and C, respectively, are further mixed in the proportion 4: 3: 2. Then the resulting mixture has

a) The same amount of water and liquid B

b) The same amount of liquids B and C

c) More water than liquid B

d) More water than liquid A

4) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

The proportion of water in the first mixture is $\frac{1}{3}$
The proportion of Liquid A in the first mixture is $\frac{2}{3}$

The proportion of water in the second mixture is $\frac{1}{4}$
The proportion of Liquid B in the second mixture is $\frac{3}{4}$

The proportion of water in the third mixture is $\frac{1}{5}$
The proportion of Liquid C in the third mixture is $\frac{4}{5}$

As they are mixed in the ratio 4:3:2, the final amount of water is $4 \times \frac{1}{3} + 3 \times \frac{1}{4} + 2 \times \frac{1}{5} = \frac{149}{60}$
The final amount of Liquid A in the mixture is $4\times\frac{2}{3} = \frac{8}{3}$
The final amount of Liquid B in the mixture is $3\times\frac{3}{4} = \frac{9}{4}$
The final amount of Liquid C in the mixture is $2\times\frac{4}{5} = \frac{8}{5}$

Hence, the ratio of Water : A : B : C in the final mixture is $\frac{149}{60}:\frac{8}{3}:\frac{9}{4}:\frac{8}{5} = 149:160:135:96$

From the given choices, only option C  is correct.

Question 5: Two types of tea, A and B, are mixed and then sold at Rs. 40 per kg. The profit is 10% if A and B are mixed in the ratio 3 : 2, and 5% if this ratio is 2 : 3. The cost prices, per kg, of A and B are in the ratio

a) 17 : 25

b) 18 : 25

c) 19 : 24

d) 21 : 25

5) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

The selling price of the mixture is Rs.40/kg.
Let a be the price of 1 kg of tea A in the mixture and b be the price per kg of tea B.
It has been given that the profit is 10% if the 2 varieties are mixed in the ratio 3:2
Let the cost price of the mixture be x.
It has been given that 1.1x = 40
x = 40/1.1
Price per kg of the mixture in ratio 3:2 = $\frac{3a+2b}{5} $
$\frac{3a+2b}{5} = \frac{40}{1.1}$
$3.3a+2.2b=200$ ——–(1)

The profit is 5% if the 2 varieties are mixed in the ratio 2:3.
Price per kg of the mixture in ratio 2:3 = $\frac{2a+3b}{5}$
$\frac{2a+3b}{5} = \frac{40}{1.05}$
$2.1a+3.15b=200$ ——(2)

Equating (1) and (2), we get,
$3.3a+2.2b = 2.1a+3.15b$
$1.2a=0.95b$
$\frac{a}{b} = \frac{0.95}{1.2}$
$\frac{a}{b} = \frac{19}{24}$

Therefore, option C is the right answer.

Question 6: A trader sells 10 litres of a mixture of paints A and B, where the amount of B in the mixture does not exceed that of A. The cost of paint A per litre is Rs. 8 more than that of paint B. If the trader sells the entire mixture for Rs. 264 and makes a profit of 10%, then the highest possible cost of paint B, in Rs. per litre, is

a) 16

b) 26

c) 20

d) 22

6) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

Let the price of paint B be x.
Price of paint A = x+8

We know that the amount of paint B in the mixture does not exceed the amount of paint A. Therefore, paint B can at the maximum compose 50% of the mixture.

The seller sells 10 litres of paint at Rs.264 earning a profit of 10%.
=> The cost price of 10 litres of the paint mixture = Rs. 240

Therefore, the cost of 1 litre of the mixture = Rs.24

We have to find the highest possible cost of paint B.
When we increase the cost of paint B, the cost of paint A will increase too. If the cost price of the mixture is closer to the cost of paint B, then the amount of paint B present in the mixture should be greater than the amount of paint A present in the mixture.
The highest possible cost of paint B will be obtained when the volumes of paint A and paint B in the mixture are equal.

=> (x+x+8)/2 = 24
2x = 40
x = Rs. 20

Therefore, option C is the right answer.

Question 7: A 20% ethanol solution is mixed with another ethanol solution, say, S of unknown concentration in the proportion 1:3 by volume. This mixture is then mixed with an equal volume of 20% ethanol solution. If the resultant mixture is a 31.25% ethanol solution, then the unknown concentration of S is

a) 30%

b) 40%

c) 50%

d) 60%

7) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

Let the volume of the first and the second solution be 100 and 300.
When they are mixed, quantity of ethanol in the mixture
= (20 + 300S)
Let this solution be mixed with equal volume i.e. 400 of third solution in which the strength of ethanol is 20%.
So, the quantity of ethanol in the final solution
= (20 + 300S + 80) = (300S + 100)
It is given that, 31.25% of 800 = (300S + 100)
or, 300S + 100 = 250
or S = $\frac{1}{2}$ = 50%
Hence, 50 is the correct answer.

Question 8: A jar contains a mixture of 175 ml water and 700 ml alcohol. Gopal takes out 10% of the mixture and substitutes it by water of the same amount. The process is repeated once again. The percentage of water in the mixture is now

a) 30.3

b) 35.2

c) 25.4

d) 20.5

8) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

Final quantity of alcohol in the mixture = $\dfrac{700}{700+175}*(\dfrac{90}{100})^2*[700+175]$ = 567 ml

Therefore, final quantity of water in the mixture = 875 – 567 = 308 ml

Hence, we can say that the percentage of water in the mixture = $\dfrac{308}{875}\times 100$ = 35.2 %

Question 9: There are two drums, each containing a mixture of paints A and B. In drum 1, A and B are in the ratio 18 : 7. The mixtures from drums 1 and 2 are mixed in the ratio 3 : 4 and in this final mixture, A and B are in the ratio 13 : 7. In drum 2, then A and B were in the ratio

a) 251 : 163

b) 239 : 161

c) 220 : 149

d) 229 : 141

9) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

It is given that in drum 1, A and B are in the ratio 18 : 7.

Let us assume that in drum 2, A and B are in the ratio x : 1.

It is given that drums 1 and 2 are mixed in the ratio 3 : 4 and in this final mixture, A and B are in the ratio 13 : 7.

By equating concentration of A

$\Rightarrow$ $\dfrac{3*\dfrac{18}{18+7}+4*\dfrac{x}{x+1}}{3+4} = \dfrac{13}{13+7}$

$\Rightarrow$ $\dfrac{54}{25}+\dfrac{4x}{x+1} = \dfrac{91}{20}$

$\Rightarrow$ $\dfrac{4x}{x+1} = \dfrac{239}{100}$

$\Rightarrow$ $x = \dfrac{239}{161}$

Therefore, we can say that in drum 2, A and B are in the ratio $\dfrac{239}{161}$ : 1 or 239 : 161.

Question 10: A chemist mixes two liquids 1 and 2. One litre of liquid 1 weighs 1 kg and one litre of liquid 2 weighs 800 gm. If half litre of the mixture weighs 480 gm, then the percentage of liquid 1 in the mixture, in terms of volume, is

a) 80

b) 70

c) 85

d) 75

10) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

The weight/volume(g/L) for liquid 1 = 1000

The weight/volume(g/L) for liquid 2 = 800

The weight/volume(g/L) of the mixture = 480/(1/2) = 960

Using alligation the ratio of liquid 1 and liquid 2 in the mixture = (960-800)/(1000-960) = 160/40 = 4:1

Hence the percentage of liquid 1 in the mixture = 4*100/(4+1)=80

Download CAT 2023 Study Plan PDF

Free CAT Preparation Videos

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here