Blood Relation Questions for IBPS Clerk

0
4087
Blood Relation Questions for IBPS Clerk
Blood Relation Questions for IBPS Clerk

Blood Relation Questions for IBPS Clerk:

Download Blood Relation Question for IBPS Clerk:

75 IBPS Clerk Mocks – just Rs.199

IBPS Clerk Free Mock Test-2018

Practice IBPS Clerk Computer Awareness online tests

Download all GK ebooks for Banking exams and all IBPS clerk questions and answers PDF.

Instructions (1 – 5):

Read the following information carefully and answer the questions, which follow :

`A – B’ means ‘A is father of B’.
`A ÷ B’ means ‘A is daughter of B’.
`A + B’ means ‘A is son of B’.
`A × B’ means ‘A is wife of B’.

Question  1:

How is P related to T in the expression ‘P ÷ S – T’ ?

a) Sister
b) Wife
c) Son
d) Daughter
e) None of these

Question 2:

In the expression `P × Q – T’ how is T related to P ?

a) Daughter
b) Sister
c) Mother
d) Can’t be determined
e) None of these

Question 3:

Which of the following means T is wife of P?

Download General Knowledge for Banking exams PDF

Question 4:

Which of the following means P is grandson of S?

a) P + Q – S
b) P + Q × S
c) P + Q + S
d) P × Q + S
e) None of these

Question 5:

In the expression P + Q x T’ how is T related to P?

a) Mother
b) Father
c) Son
d) Brother
e) None of these

Instructions (6 – 10):

Read the following information carefully and answer the questions, which follow:

‘A- B’ means ‘A is daughter of B
‘A + B’ means ‘A is wife of B’
‘A÷ B’ means ‘A is father of B
‘A× B’ means ‘A is son of B’.

Question 6:

In the expression `P ×R- S how is P related to S ?

a) Father
b) Grandfather
c) Grandson
d) Sister
e) None of these

IBPS CLERK FREE COMPUTER AWARENESS TESTS

Question 7:

Which of the following means S is son-in-law of P ?

a) P + R × S
b) P ÷ R × S
c) P + R ÷ S
d) P ÷ R + S
e) None of these

Question 8:

In the expression ‘P – Q + S how is S related to P ?

a) Mother
b) Father
c) Brother
d) Cannot be determined
e) None of these

Question 9:

How is P related to S in the expression ‘P × Q ÷ S’ ?

a) Brother
b) Wife
c) Son
d) Sister
e) None of these

Question 10:

How is S related to P in the expression ‘P + R ÷ S’ ?

a) Son
b) Daughter
c) Daughter-in-law
d) Sister
e) None of these

Take free IBPS Clerk mock test

Answers and Solutions for Blood Relation Questions for IBPS Clerk:

Solutions:

1) Answer (A)

P ÷ S -> P is daughter of S
S – T -> S is father of T.
P is sister of T.
=> Ans – (A)

2) Answer (D)

P × Q -> P is wife of Q.
Q – T -> Q is father of T.
Since, gender of T is unknown, thus T can be either son or daughter of P.
=> Ans – (D) : Cannot be determined.

3) Answer (C)

P × S ÷ T => S is daughter of T and husband of P. Hence, this does not imply that T is the wife of P
P ÷ S × T => This also means that S is the wife of T and P is his daughter. Hence, this is also wrong.
P – S ÷ T => S is the daughter of and P is the father of S. Hence, T must be the wife of P.
P + T ÷ S => P is the son of T. Hence this is not correct.

4) Answer (C)

(A) : P + Q – S = P is son of Q, who is father of S. Thus, P is brother of S.
(B) : P + Q × S = P is son of Q, who is wife of S. Thus, P is son of S.
(C) : P + Q + S = P is son of Q, who is son of S. Thus, P is grandson of S
(D) : P × Q + S = P is wife of Q, who is son of S. Thus, P is daughter-in-law of S.
=> Ans – (C)

5) Answer (B)

P + Q -> P is the son of Q
Q x T -> Q is the wife of T.
T is father of P.
=> Ans – (B)

100 Free GK tests for Banking Download App

6) Answer (C)

P × R -> P is son of R
R – S -> R is daughter of S.
P is grandson of S.
=> Ans – (C)

7) Answer (D)

(A) : P + R × S = P is wife of R, who is son of S, => P is daughter-in-law of S.
(B) : P ÷ R × S = P is father of R, who is son of S, => S is wife of P.
(C) : P + R ÷ S = P is wife of R, who is father of S, => S is child of P.
(D) : P ÷ R + S = P is father of R, who is wife of S, => S is son-in-law of P.
=> Ans – (D)

8) Answer (B)

P – Q -> P is daughter of Q
Q + S -> Q is wife of S.
S is father of P.
=> Ans – (B)

9) Answer (A)

P × Q -> P is son of Q
Q ÷ S -> Q is father of S.
P is brother of S
=> Ans – (A)

10) Answer (E)

P + R -> P is the wife of R
R ÷ S -> R is father of S
Gender of S is not clear. So, S is either son or daughter of P.
=> Ans – (E)

We hope that IBPS Clerk Computer Knowledge/Awareness PDF is useful to you.

Also Download all our IBPS Clerk questions and answers.

IBPS Clerk Previous papers

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here