Banking awareness questions and answers for IBPS clerk mains exam 2017-2018

1
6094
IBPS Clerk Mains Banking Awareness Questions
IBPS Clerk Mains Banking Awareness Questions

Banking related general knowledge questions and answers for IBPS clerk mains exam 2018:

Banking related GK is very useful for the mains exam, so we have made Banking awareness questions and answers useful for the IBPS mains exam where this topic is very important.

Download Banking awareness questions and answers for IBPS clerk mains exam 2017-2018

75 IBPS Clerk Mocks – just Rs.199

IBPS Clerk Free Mock Test-2018

Download Banking Awareness – General Knowledge PDFs

Practice free Computer Knowledge tests for IBPS Clerk Mains exam.

Banking Awareness Asked Questions in IBPS – Banking exam 2017/2016/2015:

Question 1:

What is Repo rate?

Answer: Rate at which banks borrow from RBI

Question 2:

What is Bank rate?

Answer: Rate at which RBI loans to commercial banks

Question 3:

Which bank was inaugurated by Mahatma Gandhi in 1919?

Answer: Union Bank of India

Question 4:

Which is the newest memebr country to join Asian Development Bank?

Answer: Georgia

Question 5:

The Reserve Bank of India was established by which regulation?

Answer: Reserve Bank of India Act, 1934

Question 6:

Interest on Savings Account is given on what basis?

Answer: Daily basis

Question 7:

What does CASA stand for?

Answer: Current and Savings Accounts

Question 8:

What does NEFT stand for?

Answer:  National Electronic Fund Transfer

Question 9:

What does KYC stand for?.

Answer: Know Your Customer

Question 10:

What does SLR stand for?

Answer: Statutory Liquidity Ratio

Question 11:

The target group for SME loans is ____

Answer: All SSIs

Question 12:

Home Loans can be best canvassed among ____

Answer: Individuals wanting to buy a flat or house

Question 13:

Pre-shipment finance is provided by the banks only to

Answer: Exporters

Question 14:

Banking Ombudsman is appointed by

Answer: RBI

Question 15:

The Holidays for the Banks are declared as per

Answer: Negotiable Instruments Act​

Question 16:

Interest on Savings deposit nowadays is

Answer:  Fixed by the respective Banks

Question 17:

What is the tagline of Syndicate Bank?

Answer: Your Faithful And Friendly Financial Partner

Question 18:

National Housing Bank is a subsidiary of?

Answer: RBI

Question 19:

Smart star account is started by which bank?

Answer: ICICI bank

Online GK tests for IBPS Clerk Mains 2018

Computer Awareness test for IBPS Clerk mains

Question 20:

What is the Limit for PPF investment ?

Answer: 1.5 lakh

Question 21:

Which is the largest bank in the world?

Answer: Industrial & Commercial Bank of China

Question 22:

.Bank Capitalization related to ?

Answer: Basel III Norms

Question 23:

What is the amount charged for ATM transactions after 5 times?

Answer: Rs.20

Question 24:

What is the name of the bank proposed by RBI apart from “Small” bank

Answer: Payment

Question 25:

What is the full form of FCCB?

Answer: Foreign Currency Convertible Bonds

Question 26:

RBI is formed in which Year?

Answer: 1935

Question 27:

What is the name of the post proposed by RBI as 5th deputy governor?

Answer: Chief Operating Officer

Question 28:

Which card is issued by NPCI?

Answer:  ​RuPay Card

Question 29:

How many languages are printed on Indian currency?

Answer: 17

Question 30:

What is the Maximum limit of RTGS?

Answer: Rs 500000

Hope this clerk mains exam Banking awareness questions and answers are useful for the mains exam.

Download GK and Current Affairs PDF for IBPS Clerk Mains

Free Online GK Tests for Clerk

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here