Analogy Questions for SSC CGL Tier 2 PDF

0
116
Analogy Questions for SSC CGL Tier 2 PDF
Analogy Questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Analogy Questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Download SSC CGL Tier 2 Analogy Questions PDF. Top 15 SSC CGL Tier 2 Analogy questions based on asked questions in previous exam papers very important for the SSC exam.

Download Analogy Questions for SSC CGL Tier 2 PDF

Get 10 SSC CGL Tier-2 Mocks for Rs. 149

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Question 1: Name a single letter that can be suffixed to the following words to form new words?
HAT BAR BAT PIN BATH

a) A

b) B

c) D

d) E

Instructions

In each of the following questions, select the related word/letters/number from the given alternatives.

Question 2: Demographer : People :: Philatelist : ?

a) Fossils

b) Stamps

c) Photography

d) Music

Instructions

In each of the following questions, select the related words/letters/numbers from the given alternatives.

Question 3: Tea : Cup : : Soup : ?

a) Glass

b) Spoon

c) Bowl

d) Mug

Question 4: 17 : 60 :: 20

a) 57

b) 69

c) 81

d) 93

Instructions

In the following questions, select the related letters/word/number from the given alternatives.

Question 5: Paper : Tree : : Glass: ?

a) Window

b) Sand

c) Stone

d) Mirror

Take SSC CGL Tier-2 Mock Tests

Download SSC CGL Tier-2 Previous Papers PDF

Question 6: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
Scientist : Laboratory : : Astronomer : ?

a) Garage

b) Battlefield

c) Observatory

d) Hospital

Question 7: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
EFGH: LNPR : : ABCD : ?

a) PQRS

b) HJLN

c) HIJK

d) EFGH

Question 8: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
SAP : WET : : ? : XVI

a) TRE

b) SQR

c) SRQ

d) PNR

Question 9: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
170 : 13 : : 257 : ?

a) 20

b) 16

c) 22

d) 13

Question 10: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
6 : 108 : : 11 : ?

a) 363

b) 333

c) 253

d) 340

18000+ Questions – Free SSC Study Material

Free SSC Preparation (Videos Youtube)

Question 11: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
QRU : RQF : : GIC : ?

a) GHJ

b) HGH

c) HHX

d) IGV

Question 12: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
Hindu : Temple :: Muslim: ?

a) Synagogue

b) Mosque

c) Gurudwara

d) Church

Question 13: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
? : DDY : : BIG : CLL

a) TAK

b) CAT

c) TAC

d) TEF

Question 14: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
TC : EV : : NS : ?

a) QT

b) LK

c) PU

d) UP

Question 15: Select the related word/letters/number from the given alternatives.
XY : AB : : LM : ?

a) OP

b) PO

c) RS

d) TU

Download SSC CGL General Science Notes PDF

Answers & Solutions:

1) Answer (D)

Expression : HAT BAR BAT PIN BATH

If ‘E’ is suffixed to each of the word above, new words will be :

= Hate, Bare, Bate, Pine, Bathe

=> Ans – (D)

2) Answer (B)

A demographer is a person who study about people, similarly a philatelist is a one who loves stamps.

=> Ans – (B)

3) Answer (C)

The first is contained or served in the second. Tea is served in the cup. Similarly, soup is served in the bowl.

=> Ans – (C)

4) Answer (B)

Expression = 17 : 60 :: 20

The pattern followed is = $n:3n+9$

Eg = $17:17\times3+9=17:60$

Similarly, $(20\times3)+9=60+9=69$

=> Ans – (B)

5) Answer (B)

Paper is made from trees, similarly glass is made up of liquid sand.

=> Ans – (B)

6) Answer (C)

Expression = Scientist : Laboratory : : Astronomer : ?

A scientist works in a laboratory, in the same way an astronomer works in an observatory.

=> Ans – (C)

7) Answer (B)

Expression = EFGH: LNPR : : ABCD : ?

The pattern followed is :

Similarly, for ABCD :

=> Ans – (B)

8) Answer (A)

Expression = SAP : WET : : ? : XVI

The pattern followed is :

Similarly, for XVI :

=> Ans – (A)

9) Answer (B)

Expression = 170 : 13 : : 257 : ?

The pattern followed is = $x^2+1:x$

Eg :- $13^2+1:13=170:13$

Similarly, $(16)^2+1=256+1=257$

Thus, 257 : 16

=> Ans – (B)

10) Answer (A)

Expression = 6 : 108 : : 11 : ?

The pattern followed is = $n:3n^2$

Eg :- $6:3\times(6)^2=6:108$

Similarly, $3\times(11)^2=3\times121=363$

=> Ans – (A)

11) Answer (C)

Expression = QRU : RQF : : GIC : ?

The following pattern is followed and U and F are corresponding opposite letters.

Similarly, for GIC : HHX

=> Ans – (C)

12) Answer (B)

Relationship between a religion and its worshiping place is given. Hindus worship in Temples, while Muslims worship in Mosque.

=> Ans – (B)

13) Answer (B)

Expression = ? : DDY : : BIG : CLL

The pattern followed is :

Thus, CAT : DDY

=> Ans – (B)

14) Answer (D)

Expression = TC : EV : : NS : ?

The pattern followed is :

Similarly, NS : UP

=> Ans – (D)

15) Answer (A)

Expression = XY : AB : : LM : ?

The pattern followed is :

Thus, LM : OP

=> Ans – (A)

Free SSC Online Coaching

DOWNLOAD APP FOR SSC FREE MOCKS

We hope this Analogy Questions pdf for SSC CGL Tier 2 exam will be highly useful for your Preparation.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here