Alphanumeric Series Questions For IBPS PO

0
3939
alphanumeric series questions for ibps po
alphanumeric series questions for ibps po

Alphanumeric Series Questions For IBPS PO

Download Alphanumeric Series Questions For IBPS PO PDF. Practice Alphanumeric Series Questions with Solutions for Banking exams based on asked questions in previous papers.

Instructions

Answer the questions given below referring to the following arrangement :
J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

Question 1: Four of the following live are alike in a certain way as regards their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

a) 2 3 #

b) O I C

c) K 0 5

d) # P I

e) B $ <

Question 2: What will come in the place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
P R J , # L 3 , 7 I 2 , @ O N , ?

a) D K C

b) 5 @ O

c) D K @

d) = 5 @

e) None of these

Question 3: If the above series is re-arranged in the reverse order, which will be the eleventh element to the left to the sixteenth element from the left end ?

a) J

b) 6

c) B

d) <

e) None of these

IBPS PO Quant Formulas & Shortcuts

IBPS PO Previous papers

Question 4: How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a symbol ?

a) None

b) Two

c) Four

d) Three

e) None of these

Question 5: How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a number and immediately followed a consonant?

a) One

b) Two

c) Three

d) More than three

e) None

Instructions

Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

Question 6: Which of the following is the fifth to the left of the fourteenth from the left end of the above arrangement ?

a) #

b) W

c) Y

d) K

e) None of these

IBPS PO Free Mock Test

Question 7: How many such vowels are there in the above arrangement. each of which is immediately preceded by a number but not Immediately followed by a symbol ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 8: Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group ?

a) H E 7

b) 2 4 #

c) K 5 M

d) 3 K 8

e) F V A

Question 9: How many such consonants are there in the above arrangement. each of which is immediately preceded by a number and also immediately followed by a symbol ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

IBPS PO Previous Papers (Download Pdf)

Question 10: What should come in place of the question mark (?) in the following series based on the above arrangement ?
T 7 E , Y#4 , @VA ?

a) KM©

b) % K M

c) % 1 M

d) K 1 0

e) None of these

Instructions

Study the following arrangement carefully and answer the questions given below :
7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M * 3 2 V $ 5 N P 6 Q

Question 11: How many such consonants are there in the above arrangement, each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 12: How many such numbers are there in the above arrangement, each of the which is immediately preceded by a letter but not immediately followed by a symbol ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

IBPS PO Important Questions PDF

Question 13: How many such vowels are there in the above arrangement, each of which is immediately followed by a symbol ?

a) None

b) One

c) Two

d) Three

e) More than three

Question 14: Four of the following five are alike in a certain way based on their position in the above arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to the group ?

a) R T A

b) 9 D F

c) # @ H

d) 3 V 5

e) I W *

Question 15: Which of the following is the fourth to the left of the twelfth from the left end ?

a) %

b) 8

c) 2

d) H

e) None of these

Free Banking Study Material (15,000 Solved Questions

Daily Free Banking Online Test

Answers & Solutions:

1) Answer (E)

J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

The pattern followed is : the third letter is to the immediate right of first letter and the middle letter is  3rd to the left of first letter.

Similar pattern is observed in all the options except B $ < where the middle letter is second to the left of first letter.

=> Ans – (E)

2) Answer (A)

Series : P R J , # L 3 , 7 I 2 , @ O N , ?

PRJ : R is second to the left of P and J is second to the left of R.

For the next sequence that start with ‘#’, we go third to the left of first letter of previous sequence.

#L3 : L is second to the left of # and 3 is second to the left of L.

Now, again we go 3rd to the right of # and the next sequence will start with 7.

Similarly, after @ON, the next sequence = D K C

=> Ans – (A)

3) Answer (C)

J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

If the above series is re-arranged in the reverse order, series :

4 Q A < B 6 $ M = D 5 K @ C O 7 N I # 2 L P 3 R * J

16th element from left end = 7

11th element to the left of 7 = B

=> Ans – (C)


Method II : Instead of reversing the sequence, we can reverse the direction in question, i.e. we have to find 11th element to the right of 16th element from right end of the original series, answer will come out to B.

4) Answer (D)

Numbers which are immediately preceded by a consonant and not immediately followed by a symbol.

Such numbers are : J * R 3 P L 2 # I N 7 O C @ K 5 D = M $ 6 B < A Q 4

Thus there are 3 such numbers.

=> Ans – (D)

5) Answer (E)

Symbols which are immediately preceded by a number and immediately followed by a consonant.

Thus, we need to find : (number) (symbol) (consonant)

There is no such sequence in the given series.

=> Ans – (E) : none of these

6) Answer (A)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

14th element from left end = @

5th to the left of @ = #

=> Ans – (A)

7) Answer (C)

Pairs of vowels which are immediately preceded by a number but not Immediately followed by a symbol

Thus, we need to find : (number) (vowel)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

There are only 2 such vowels.

=> Ans – (C)

8) Answer (E)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

H E 7 : The pattern is that the middle letter is second to the right of last letter, and the first letter is second to the left of last letter.

Similar pattern is observed in 24# , K5M , 3K8 but not in FVA.

=> Ans – (E)

9) Answer (B)

Number of consonants which are immediately preceded by a number and also immediately followed by a symbol,

Thus, we need to find : (number) (consonant) (symbol)

H T 7 L E $ 2 Y # W 4 I F @ V 3 A 8 % K 1 M 0 5 G U 6 C

There is only 1 such consonant.

=> Ans – (B)

10) Answer (D)

Series : T 7 E , Y#4 , @VA ?

T 7 E : The middle letter is to the immediate right of first letter and the third letter is second to the right of middle letter.

Then the first letter of second sequence is third to the right of third letter of previous sequence.

Y # 4 : # is to the immediate right of Y and 4 is second to the right of #.

Thus, after @ V A, next sequence = K 1 0

=> Ans – (D)

11) Answer (C)

Consonants which are immediately preceded by a consonant and immediately followed by a number

Thus, we need to find : (consonant) (consonant) (number)

7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M * 3 2 V $ 5 N P 6 Q

Thus, there are 2 such consonants.

=> Ans – (C)

12) Answer (D)

Numbers which are immediately preceded by a letter but not immediately followed by a symbol

Thus, we need to find : (letter) (number) (not symbol)

7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M * 3 2 V $ 5 N P 6 Q

Thus, there are 3 such cases.

=> Ans – (D)

13) Answer (C)

Vowels which are immediately followed by a symbol

Thus, we need to find : (vowel) (symbol)

7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M * 3 2 V $ 5 N P 6 Q

There are only 2 such vowels.

=> Ans – (C)

14) Answer (B)

Series : 7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M * 3 2 V $ 5 N P 6 Q

RTA : The first letter is second to the left of middle letter and the third letter is second to the right of middle letter.

Similar pattern is followed in #@H , 3V5 , IW*

But in 9DF, F is immediate right of D, thus its the odd one out.

=> Ans – (B)

15) Answer (A)

Series : 7 R E T 4 A 9 % D F 1 U # B @ 8 H I © W M * 3 2 V $ 5 N P 6 Q

12th from left end = U

4th to the left of ‘U’ = %

=> Ans – (A)

 

IBPS PO Previous Papers (Download PDF)

Download IBPS PO Free Preparation App

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here