CAT Percentages Questions PDF [Important With Solutions]

0
181
CAT Percentages Questions PDF
CAT Percentages Questions PDF

Percentages are one of the important topics in the Quantitative Ability (QA) section of the CAT. It is an easy topic and so one must not avoid this topic. Every year 1-2 questions are asked on Percentages. You can check out these Percentage based questions from CAT Previous year papers. Practice a good number of questions on CAT Percentage questions so that you don’t miss out on the easy questions from this topic. In this article, we will look into some important Percentages Questions for CAT Quants. These are a good source for practice; If you want to practice these questions, you can download this CAT Percentages Questions PDF below, which is completely Free.

Download Percentage Questions for CAT

Enroll for CAT 2022 Online Course

Question 1: In a group of people, 28% of the members are young while the rest are old. If 65% of the members are literates, and 25% of the literates are young, then the percentage of old people among the illiterates is nearest to

a) 62

b) 55

c) 59

d) 66

1) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Let ‘x’ be the strength of group G. Based on the information, $0.65x$ constitutes of literate people {the rest $0.35x$ = illiterate}
Of this $0.65x$, 75% are old people =(0.75)0.65x old literates. The total number of old people in group G is $0.72x$ {72% of the total}. Thus, the total number of old people who are illiterate = $0.72x-0.4875x\ =\ 0.2325x$. This is $\frac{0.2325x}{0.35x}\times\ 100\ \approx\ \ 66\%$ of the total number of illiterates. Hence, Option D is the correct answer.

Question 2: Anil buys 12 toys and labels each with the same selling price. He sells 8 toys initially at 20% discount on the labeled price. Then he sells the remaining 4 toys at an additional 25% discount on the discounted price. Thus, he gets a total of Rs 2112, and makes a 10% profit. With no discounts, his percentage of profit would have been

a) 50

b) 60

c) 54

d) 55

2) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

Let the CP of the each toy be “x”. CP of 12 toys will be “12x”. Now the shopkeeper made a 10% profit on CP. This means that

12x(1.1)= 2112 or x=160 . Hence the CP of each toy is ₹160.

Now let the SP of each toy be “m”. Now he sold 8 toys at 20% discount. This means that 8m(0.8) or 6.4m

He sold 4 toys at an additional 25% discount. 4m(0.8)(0.75)=2.4m  Now 6.4m+2.4m=8.8m=2112 or m=240

Hence CP= 160 and SP=240. Hence profit percentage is 50%.

Question 3: Raj invested ₹ 10000 in a fund. At the end of first year, he incurred a loss but his balance was more than ₹ 5000. This balance, when invested for another year, grew and the percentage of growth in the second year was five times the percentage of loss in the first year. If the gain of Raj from the initial investment over the two year period is 35%, then the percentage of loss in the first year is

a) 5

b) 15

c) 17

d) 10

3) Answer (D)

View Video Solution

Solution:

Raj invested Rs 10000 in the first year. Assuming the loss he faced was x%.

The amount after 1 year is 10,000*(1 – x/100). = 10000 – 100*x.

Given the balance was greater than Rs 5000 and hence x < 50 percent.

When Raj invested this amount in the second year he earned a profit which is five times that of the first-year percentage.

Hence the amount after the second year is : (10000 – 100x)(1+$\frac{\left(5\cdot x\right)}{100}$).

Raj gained a total of 35 percent over the period of two years and hence the 35 percent is Rs 3500.

Hence the final amount is Rs 13,500.

(10000 – 100x)(1+$\frac{\left(5\cdot x\right)}{100}$) = 13,500

$\left(100+5\cdot x\right)\cdot\left(100\ -\ x\right)\ =\ 13500$

10000 – 100*x +500*x – 5*$x^2$ = 13500.

$5x^2-400x+3500\ =\ 0$

Solving the equation the roots are :

x = 10, x = 70.

Since x < 50, x = 10 percent.

Question 4: Meena scores 40% in an examination and after review, even though her score is increased by 50%, she fails by 35 marks. If her post-review score is increased by 20%, she will have 7 marks more than the passing score. The percentage score needed for passing the examination is

a) 60

b) 80

c) 70

d) 75

4) Answer (C)

View Video Solution

Solution:

Assuming the maximum marks =100a, then Meena got 40a

After increasing her score by 50%, she will get 40a(1+50/100)=60a

Passing score = 60a+35

Post review score after 20% increase = 60a*1.2=72a

=>Hence, 60a+35+7=72a

=>12a=42   =>a=3.5

=> maximum marks = 350 and passing marks = 210+35=245

=> Passing percentage = 245*100/350 = 70

Question 5: After allowing a discount of 11.11%, a trader still makes a gain of 14.28%. At how many percentage above the cost price does he mark on his goods?

a) 28.56%

b) 35%

c) 22.22%

d) None of these

5) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

Let’s say cost price is 100
gain = 14.28
selling price = 114.28
Marked price = x(say)
So $x- \frac{11.11x}{100} = \frac{8x}{9} = 114.28$
Or $x = 128.52$
So marked price is 28.52% more than cost price.

Checkout: CAT Free Practice Questions and Videos

Question 6: The income of Amala is 20% more than that of Bimala and 20% less than that of Kamala. If Kamala’s income goes down by 4% and Bimala’s goes up by 10%, then the percentage by which Kamala’s income would exceed Bimala’s is nearest to

a) 31

b) 29

c) 28

d) 32

6) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

Assuming the income of Bimla = 100a, then the income of Amala will be 120a.

And the income of Kamala will be 120a*100/80=150a

If Kamala’s income goes down by 4%, then new income of Kamala = 150a-150a(4/100) = 150a-6a=144a

If Bimla’s income goes up by 10 percent, her new income will be 100a+100a(10/100)=110a

=> Hence the Kamala income will exceed Bimla income by (144a-110a)*100/110a=31

Question 7: In a stockpile of products produced by three machines M1, M2 and M3, 40% and 30% were manufactured by M1 and M2 respectively. 3% of the products of M1 are defective, 1% of products of M2 defective, while 95% of the products of M3 are not defective. What is the percentage of defective in the stockpile?

a) 3%

b) 5%

c) 2.5%

d) 4%

7) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

Let’s say total products maufactured by M1, M2 and M3 are 100.

So M1 produced 40, M2 produced 30 and M3 produced 30

Defective pieces for M1 = $\frac{120}{100}$

Defective pieces for M2 = $\frac{30}{100}$

Defective pieces for M3 = $\frac{150}{100}$

So total defective pieces are $\frac{150+30+120}{100}$ = $\frac{300}{100}$ = 3% of total products.

Question 8: I sold two watches for Rs. 300 each, one at the loss of 10% and the other at the profit of 10%. What is the percentage of loss(-) or profit(+) that resulted from the transaction?

a) (+)10

b) (-)1

c) (+)1

d) (-)10

8) Answer (B)

View Video Solution

Solution:

Selling price of first watch = 300
Profit = 10%
cost price = $\frac{300}{1.1}$
Selling price of second watch = 300
Loss = 10%
cost price = $\frac{300}{0.9}$

Total selling price of transaction= 600
Total cost price of transaction = $300(\frac{10}{11} + \frac{10}{9}) = 600 (\frac{100}{99})$
Loss = $600 (\frac{100}{99} – 1)$
%loss = $(600 (\frac{100}{99} – 1)) \div (600(\frac{100}{99})) \times 100 = 1$

Question 9: In a stockpile of products produced by three machines M1, M2 and M3, 40% and 30% were manufactured by M1 and M2 respectively. 3% of the products of M1 are defective, 1% of products of M2 defective, while 95% of the products of M3 are not defective. What is the percentage of defective in the stockpile?

a) 3%

b) 5%

c) 2.5%

d) 4%

9) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

Let’s say total products maufactured by M1, M2 and M3 are 100.

So M1 produced 40, M2 produced 30 and M3 produced 30

Defective pieces for M1 = $\frac{120}{100}$

Defective pieces for M2 = $\frac{30}{100}$

Defective pieces for M3 = $\frac{150}{100}$

So total defective pieces are $\frac{150+30+120}{100}$ = $\frac{300}{100}$ = 3% of total products.

Question 10: Instead of a metre scale, a cloth merchant uses a faulty 120 cm scale while buying, but uses a faulty 80 cm scale while selling the same cloth. If he offers a discount of 20%, what is his overall profit percentage?

a) 20%

b) 25%

c) 40%

d) 15%

10) Answer (A)

View Video Solution

Solution:

Let’s say the cost of the cloth is x rs per metre. Because of the faulty meter, he is paying x for 120 cms when buying.

So cost of 100 cms = 100x/120.

He is selling 80 cms for x, so selling price of 100cms of cloth is 100x/80.

discount = 20%

so the effective selling price is .8*100x/80= x

profit = SP-CP= x – 100x/120 = x/6

Profit % = x/6 divided by 100x/120 = 20%

CAT 2022 Preparation Videos


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here